26.2 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 15:31
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΔήλωση Αντιδημάρχου Δ. Λαρισαίων Ντ. Διαμάντου για το οίκημα Καπετάνου

Δήλωση Αντιδημάρχου Δ. Λαρισαίων Ντ. Διαμάντου για το οίκημα Καπετάνου

Η απόφαση του ΥΠΠΟ που δίνει το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση του ιστορικού κτίσματος της Λάρισας «οικία Καπετάνου» αναδεικνύει εμφατικά τη διαχρονική δύσκολη εξίσωση σχετικά με τα αξιόλογα κτίσματα της Λάρισας με τις παραμέτρους: Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας καθώς και προστασίας της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μιας πόλης”, αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Ντίνος Διαμάντος, σχετικά με τη μη κήρυξη ως διατηρητέου μνημείου της διώροφης γωνιακής οικίας Καπετάνου, στο κέντρο της Λάρισας, στην οδό Παπαναστασίου και Γρηγορίου Ε΄, απέναντι από τον ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνέργεια με τους φορείς και ενεργούς πολίτες της πόλης, ΤΕΕ-Σύλλογο Αρχιτεκτόνων  – Φωτοθηκη Λάρισας ανέδειξε επικαιροποιημένα το ζήτημα αυτό. Και ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η Πολιτεία όμως δυστυχώς συνεχίζει μια πολιτική αδιαφορίας απέναντι στην ιστορία και Αρχιτεκτονικό πλούτο των πόλεων.
Δεν έχει ένα ολιστικό πλαίσιο προστασιας των αξιόλογων κτισματων για την διαρκή συντήρηση και χρήση τους.
– Ούτε χρηματοδοτικό προγραμμα «διατηρώ».
– Ούτε επιδότηση των ΟΤΑ.
– Ούτε επιδότηση των ιδιοκτητών για έξοδα  συντήρησης αλλα ούτε και αλλα κίνητρα.
– Ούτε φοροαπαλλαγές των ιδιοκτητών.
– Ούτε ολοκληρωμένη ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης ώστε ο υπόλοιπος ΣΤ να αποτελεί για τους ιδιοκτήτες μια οικονομική σοβαρή απόδοση για αυτούς και τα παιδιά τους.  Μοιραία λοιπόν η έλλειψη κεντρικής πολιτικής έχει αυτά τα αποτελέσματα
” επισημαίνει ο κ. Διαμάντος.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο