20.7 C
Almyros
22 Σεπτεμβρίου 2024 21:23
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕυρωπαϊκό Συμβούλιο: Ο Γαλλογερμανικός άξονας αφήνει ‘εκτός’ την Μελόνι και προβληματίζει την...

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ο Γαλλογερμανικός άξονας αφήνει ‘εκτός’ την Μελόνι και προβληματίζει την Ιταλική αντιπολίτευση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στις Βρυξέλλες, τα σημερινά θεσμικά χαμόγελα φαίνεται να έκρυβαν μια γενικότερη πικρία της Τζόρτζια Μελόνι.

Αυτή την εβδομάδα, οι ΥπΟικ Γαλλίας και Γερμανίας (Le Maire και Habeck) μετέβησαν μαζί στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν το αντιπληθωριστικό πακέτο Ira στις ΗΠΑ. Η πικρία για την μη πρόσκληση της Ιταλίας φάνηκε αμέσως από τα λόγια του Ιταλού ΥπΟικ, Τζιανκάρλο Τζορζέτι: “Δεν ενημερωθήκαμε, και αυτό δεν μας προσβάλλει: μας εκπλήσσει. Αν το είχε κάνει η Ιταλία, αυτή η Κυβέρνηση θα είχε κατηγορηθεί ως κυρίαρχη και αντιευρωπαϊκή. Θα ήμασταν σε δίκη”.

Το περιστατικό αναφέρουν από το πρωί τα Ιταλικά ΜΜΕ και κάνουν λόγο περί Γαλλο-Γερμανικού άξονα, ο οποίος φαινόταν να ήταν σε ύφεση την περίοδο της Συνθήκης του Κυριναλίου (Νοέμβριος 2021). Όμως, απ’ότι προκύπτει, οι δυο χώρες προέβησαν σε ‘ξεσκόνισμα’ του άξονα, κάτι το οποίο φάνηκε επίσης με τον τριμερή δείπνο μεταξύ Μακρόν, Σολτς και Ζελένσκι στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου. Ένα περιστατικό το οποίο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν άφησε να περάσει απαρατήρητο, σε σημείο που στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες η ίδια χαρακτήρισε ως “ανάρμοστη” την πρόσκληση προς τον ουκρανό ηγέτη, πόσο μάλλον επικίνδυνη “η προτίμηση της εσωτερικής κοινής γνώμης” εις βάρος της ενότητας και ενός κοινού σκοπού.

https://twitter.com/palazzo_chigi/status/1623623086254727170?s=48&t=sTm5tAUELRybHmhkr-cskA

Οι ανωτέρω συνθήκες αλλά και το σχόλιο της Μελόνι προανήγγειλαν πως το Συμβούλιο δεν θα προχωρούσε …με το δεξί, τουλάχιστον πίσω από τα προαναφερθέντα θεσμικά χαμόγελα. Και πράγματι, λίγο αργότερα ο Ιταλικός Τύπος μετέδωσε αμέσως την απάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επί του θέματος: “Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο” για τις δηλώσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού. “Ήθελα να υποδεχθώ τον πρόεδρο Ζελένσκι με τον καγκελάριο Σολτς, νομίζω ότι ήμασταν στο ρόλο μας. Η Γερμανία και η Γαλλία, όπως γνωρίζετε, έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο εδώ και οκτώ χρόνια στο θέμα” της Ουκρανίας, επειδή διεξήγαμε επίσης από κοινού αυτή τη διαδικασία, νομίζω ότι εναπόκειται επίσης στον Ζελένσκι να επιλέξει τη μορφή που θέλει” όσον αφορά τις διπλωματικές συνομιλίες.

Δεν αφήνει περιθώρια το σχόλιο του Ματέο Σαλβίνι, αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: “Λυπάμαι που η Γαλλία και η Γερμανία νομίζουν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν μόνες τους την Ευρώπη. Χωρίς την Ιταλία δεν πάμε πουθενά. Ευελπιστώ η Γαλλία και η Γερμανία να το καταλάβουν αυτό, διότι ο αποκλεισμός δεν είναι ούτε χρήσιμος για κανέναν και δεν είναι ούτε έξυπνος”.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας της Ιταλικής Κυβέρνησης ήταν μήνυμα που το Παλάτσο Κίτζι μετέδωσε στις 12:39 (ώρα Ιταλίας) στον Τύπο: “η πρωθυπουργός Μελόνι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”. Και ενώ αρχικά είχε διαδωθεί πως η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν θα είχε διμερή συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, αργά το απόγευμα ο Ιταλικός Τύπος, επικαλούμενος την Ιταλική Κυβέρνηση, ανέφερε πως οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν “στο περιθώριο του εν εξελίξει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά από μία από τις τέσσερις συναντήσεις με ομάδες ηγετών”. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η Μελόνι “επανέλαβε την υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία κατά της ρωσικής επίθεσης. Ο πρόεδρος Ζελένσκι φέρεται να εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δέσμευση της Ρώμης”.

Σφοδρότατες οι εγχώριες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

“Σήμερα η σύγκρουση με τον Μακρόν εξερράγη” υπογραμμίζει σε άρθρο της η La Repubblica “σε σημείο που η (Ιταλίδα) Πρωθυπουργός αγνόησε επιδεικτικά τον Γάλλο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας. Και αυτό μετά από μια μετωπική επίθεση κατά του Παρισιού. Η αναμονή, σε εκείνο το σημείο, ήταν όλη για τις διμερείς σχέσεις στις οποίες στηρίχθηκε η Ιταλική διπλωματία. Χωρίς επιτυχία.”

Το εν λόγω διπλωματικό βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε ουσιαστικές και άμεσες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του belpaese.

Ο πρόεδρος της Περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια και υποψήφιος για τη γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος, Στέφανο Μπονατσίνι, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα πως ο Ζελένσκι μετέβη “πρώτα στο Λονδίνο, μετά στο Παρίσι με τους Μακρόν και Σολτς: η Μελόνι αγνοήθηκε. Άσκοπο να διαμαρτύρεστε εκ των υστέρων”.

Πιο βαρύ το σχόλιο του ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων και πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε: “Η χώρα μας μένει έξω από τα τραπέζια (συναντήσεις) που μετράνε, ιδίως τα ευρωπαϊκά. Η Μελόνι, αφού φώναζε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ότι η καλοπέραση στην Ευρώπη έχει τελειώσει, τώρα κατάλαβε ότι η καλοπέραση στην Ευρώπη έχει τελειώσει για εκείνη. Πρέπει τώρα να καταβάλει προσπάθεια να εκφράσει αυτή την αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο, την οποία πρέπει να κερδίσει”.

Τέλος, επικαλούμενος την φωτογραφία του από κοινού ταξιδιού στο Κίεβο των Ντράγκι, Σολτς και Μακρόν στις 16 Ιουνίου του 2022, ο γερουσιαστής του Κόμματος Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, Ίβαν Σκαλφαρότο, σχολιάζει πως η φωτογραφία “απεικόνιζε ένα ιστορικό πέρασμα, με τις τρεις σημαντικότερες χώρες της ΕΕ μαζί και ήταν ένα σημάδι μιας μεγάλης ενότητας και συμπαγούς σύνθεσης της Ένωσης” προσθέτοντας πως “ότι αν ο Μάριο Ντράγκι ήταν σε εκείνο το τρένο, σταθερά καθισμένος στο τραπέζι όπου λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό ήταν χάρη στην προσωπική του αξιοπιστία και την ιστορία του στους διεθνείς θεσμούς”.
Ο Σκαλφαρότο ολοκληρώνει εστιάζοντας την προσοχή του στην Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία “κινδυνεύουμε με διεθνή απομόνωση και περιθωριοποίηση στις ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης αποφάσεων με μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία μας ειδικότερα. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ιταλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πέραν αυτού: αυτή είναι η πραγματική πολιτική πρόκληση της Κυβέρνησης. Τώρα, το αν η εκτελεστική μας εξουσία είναι ικανή να το κάνει, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο”.

www.ertnews.gr



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο