20.4 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 21:20
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑ«Ταφόπλακα για τον Βόλο η επένδυση LNG» – Ηχηρή αντίδραση από τους...

«Ταφόπλακα για τον Βόλο η επένδυση LNG» – Ηχηρή αντίδραση από τους κατοίκους του Σωρού

Λάβροι κατά της εγκατάστασης τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ Κριθαριάς και Σωρού εμφανίζονται σε επιστολή τους οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου.

Ειδικότερα, αναφέρουν:

Το έργο αφορά την “Εγκατάσταση και λειτουργία Νέου Σταθμού Εκφόρτωσης Υγροποιημένου Αερίου (LNG) εντός του Παγασητικού Κόλπου και συγκεκριμένα στο Βόλο, στον θαλάσσιο χώρου μεταξύ των οικισμών Αγίου Στεφάνου και Κριθαριάς.

Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας δημιούργησε στις παρελθούσες δεκαετίες τον ομώνυμο οικισμό γνωστό σήμερα σαν οικισμό του Αγίου Στεφάνου. Ο οικισμός απαρτίζεται από 1050 οικόπεδα όπου σε μεγάλο αριθμό εξ αυτών έχουν ανεγερθεί κατοικίες και διαμένουν εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Κάθε ένα μέλος ή μη του Συνεταιρισμού που αποφάσισε να αγοράσει κατ’ αρχάς οικόπεδο και έπειτα να κτίσει το σπίτι του σε αυτόν τον περιαστικό οικισμό, δεν είχε λάβει υπ’ όψη του ότι σε απόσταση 770 μέτρων θα εγκαθίστατο μία τέτοια επικίνδυνη βιομηχανική μονάδα.

Παρ’ όλο που στο τρέχοντα Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό του Δήμου Βόλου που είναι και νόμος του κράτους, προβλέπεται η κατάργηση των δεξαμενών καυσίμων στα Αστέρια Αγριάς, δίπλα από την ΑΓΕΤ και η μη εγκατάσταση άλλων εντός του Παγασητικού κόλπου, έχουμε την υποβολή τέτοιας επικίνδυνης πρότασης σε κατοικημένες περιοχές.

Για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν θα αναφερθούμε αφού για το θέμα αυτό υπάρχουν πλέον ειδικοί να αναφέρουν τις αντιρρήσεις τους. Θα αναφέρομε όμως τις οικονομικές επιπτώσεις του έργου στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό και στις ατομικές περιουσίες των μελών του. Είναι αυτονόητο ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας επικίνδυνης βιομηχανικής μονάδας σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και τα οικόπεδα μας, υποβαθμίζει αυτόματα την οικονομική αξία τους. Δεν πιστεύομε ότι θα υπάρξει άνθρωπος που θα πάει να αγοράσει οικόπεδο και πολύ περισσότερο ότι θα κτίσει σπίτι στον οικισμό μας, βάζοντας το κεφάλι του στον ντορβά. Κανένας πλέον δεν θα είναι τόσο ανόητος ώστε να θέσει τον εαυτόν του και την οικογένεια του σε κίνδυνο.   

Αναμένεται η απόφαση του χαρακτηρισμού των δασικών και μη εκτάσεων στο νότιο τμήμα της περιοχής του Σωρού, εκεί όπου θα γίνει η εγκατάσταση, που είναι κυρίως ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου, προκειμένου να γίνουν τουριστικές και άλλες σημαντικές επενδύσεις, που θα εξωραΐσουν και θα αξιοποιήσουν την περιοχή. Όμως, έρχεται αυτή η μονάδα του LNG και βάζει ταφόπλακα σε κάθε μελλοντικό επενδυτικό σχεδιασμό. Επομένως, μία έκταση φιλέτο για επενδύσεις θα μετατραπεί σε μπαϊρι ελέω της επιχείρησης αυτής.

Το επακόλουθο  της κατάρρευσης της αξίας των περιουσιών μας, οικιών και οικοπέδων, δεν θα μείνει αναπάντητο. Για τον λόγο αυτό, θα προσφύγομε στην Δικαιοσύνη για τις αναλογούσες αποζημιώσεις εναντίον παντός υπευθύνου, όσο υψηλά και να ευρίσκονται αυτοί.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε περίπτωση κατά την οποία προχωρήσετε στην έγκριση της μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου : «Αργώ» FSRU για την ίδρυση και κατασκευή σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)  στην περιοχή μας θα υπάρξει αντίδραση προς πάσα κατεύθυνση. 

Αναμένομε για τις δικές σας ενέργειες και αποφάσεις, που θα αποβλέπουν προς το συμφέρον του λαού,  την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων και την προστασία του Περιβάλλοντος

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο