13.9 C
Almyros
3 Οκτωβρίου 2024 08:19
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒ. Δάγκα (ΚΚΕ) στο Πρώτο για ν/σ για ομόφυλα ζευγάρια: Η κυβέρνηση...

Β. Δάγκα (ΚΚΕ) στο Πρώτο για ν/σ για ομόφυλα ζευγάρια: Η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην κατοχύρωση του “εμπορίου παιδιών” (audio)

Ποια είναι η διαφωνία του ΚΚΕ σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εξήγησε σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η βουλευτής του κόμματος, Βιβή Δάγκα, καθώς ορισμένοι ισχυρίζονται πως το «όχι» του Κομμουνιστικού Κόμματος συμπορεύεται με τις πλέον συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας.

«Δεν έχει καμία σχέση με όσα λέει το ΚΚΕ. Και για να είμαι πολύ συγκεκριμένη, με ευθύνη της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα άνοιξε μία συζήτηση η οποία διαμόρφωσε τεχνητές διαχωριστικές γραμμές σε σχέση με τη συντήρηση και την πρόοδο, οι οποίες στην πραγματικότητα συναντιούνται στην ουσία του θέματος. Δηλαδή, για να είμαι συγκεκριμένη, συναντιέται η άποψη που στο όνομα της υπεράσπισης της πυρηνικής οικογένειας και φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζουν τη γυναίκα ως μηχανή αναπαραγωγής παιδιών, αυτές οι σκοταδιστικές απόψεις συναντιούνται με τις δήθεν προοδευτικές αλλά εξίσου σκοταδιστικές απόψεις, οι οποίες παρουσιάζουν τη γυναίκα ως μηχανή αναπαραγωγής παιδιών μέσω παρένθετης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δάγκα.

Απαντώντας στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι δεν υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο καμία αναφορά στην απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης κυοφόρου, η κ. Δάγκα με τη σημείωση ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το κείμενο του ν/σ, «ανοίγει πόρτες». «Το ΚΚΕ δεν αρνείται την ανάγκη να ρυθμιστούν οι σχέσεις μεταξύ δύο ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να συμβιώσουν, δεν αρνείται το να ρυθμιστούν οι σχέσεις του παιδιού με το σύντροφο του φυσικού ή του θετού γονέα. Εμείς διαφωνούμε σε σχέση με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ότι αντικειμενικά ανοίγει διάπλατα την πόρτα στο να κατοχυρωθεί το εμπόριο παιδιών είτε μέσω ιδιωτικών υιοθεσιών, είτε και από το εξωτερικό, είτε μέσω ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που είναι και αυτή ένα μεγάλο εμπόριο, πολύ περισσότερο στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας» επισήμανε.

«Ό,τι κι αν λέει ο Πρωθυπουργός, αντικειμενικά από τη στιγμή που σήμερα στις δημόσιες δομές και τις ιδιωτικές παιδικής προστασίας υπάρχουν λίγο πάνω από 100 παιδιά για υιοθεσία και περίπου 2,5 χιλιάδες αιτήσεις από ζευγάρια ή μεμονωμένους ανθρώπους για να υιοθετήσουν καταλαβαίνετε ότι με κάποιο άλλο τρόπο δεν μπορεί να γίνει και αρκεί να περάσει στο όνομα της μη διάκρισης, μια σχετική απόφαση δικαστηρίου ή οτιδήποτε άλλο. Άρα, εμείς εκφράζουμε αυτή τη μεγάλη διαφωνία μας στο πώς αναπτύσσεται αυτή η ακραία μορφή εμπορευματοποίησης του σώματος και εκμετάλλευσης των γυναικών» προσέθεσε.

Στο ερώτημα αν επί της αρχής το ΚΚΕ στέκεται κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η κ. Δάγκα ανέφερε «εμείς λέμε ό,τι εκφράζουμε ως επιφυλάξεις». «Επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε εκφράσει και την εξής επιφύλαξη, ότι η ευρωπαϊκή πείρα, την οποία επικαλείται και ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ακριβώς αναδεικνύει ότι πάμε πλέον σε μία κατάσταση να θεσμοθετηθεί μία θολή γονεϊκότητα, γονέας 1 γονέας 2, 3, ακόμα και αυτοί που ισχυρίζονται ότι έχουν γονική σχέση με το παιδί, το οποίο ανοίγει και επικίνδυνους δρόμους για να καταργηθεί και κάθε διάκριση του φύλου γενικά στο δίκαιο, δηλαδή να αμφισβητηθούν ακόμα και μια σειρά δικαιώματα πατρότητας, μητρότητας, όπως ισχύει σε άλλες χώρες» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας ποια είναι συνολικά η θέση του κόμματος, ανέφερε «στον πυρήνα της αντίληψης του ΚΚΕ είναι ισότιμη η ελεύθερη συμβίωση μεταξύ δύο ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, χωρίς οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς». «Στον πυρήνα της αντίληψής μας είναι τα συμφέροντα και η προστασία των ίδιων των παιδιών από μια κοινωνία, που επί της ουσίας, χωρίς να μετράει την παιδική και εφηβική ηλικία ως κόστος για το κράτος, θα παρέχει όλες εκείνες τις αναγκαίες υπηρεσίες και υποδομές με κριτήριο τα συμφέροντα του παιδιού και θα αναβαθμίζει αντίστοιχα και την γονεϊκή ευθύνη, δηλαδή την ολόπλευρη στήριξη της μητρότητας και της πατρότητας» είπε η κ. Δάγκα.

Όσο αφορά στην αντίθεση του ΚΚΕ και στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, η κ. Δάγκα αιτιολόγησε την στάση του κόμματος ως εξής.

«Εμείς εκφράσαμε πολύ βασικές διαφωνίες σε σχέση με το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, οι οποίες άλλωστε επιβεβαιώνονται και από τη διεθνή πείρα, με την έννοια ότι πρώτον, σπάει το αδιάβλητο της ψήφου, δηλαδή δεν υπάρχουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες ότι ο άλλος πάει να ψηφίσει χωρίς εκβιασμούς. (…) Ήδη σήμερα υπάρχουν εκβιασμοί. Φανταστείτε αυτό που είδαμε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές να πηγαίνουν  μέσα σε χώρους δουλειάς υποψήφιοι βουλευτές να θυμίσουμε και με έναν τρόπο μαζί με την εργοδοσία να εκβιάζουν» ανέφερε, ενώ προσέθεσε πως αντίστοιχα εκβιασμούς μπορεί να υποστούν και ομογενείς στο εξωτερικό.

«Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι σπάει το ενιαίο της ημέρας των εκλογών. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί πολλά προβλήματα. Και τρίτο ζήτημα βέβαια, έχει να κάνει και με την πρόσφατη τροπολογία που έφερε η ίδια η κυβέρνηση και αποκάλυψε τους συνολικότερους σχεδιασμούς. Και το ΚΚΕ είχε μια ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Δεν ήταν όπως με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα της συναίνεσης βρίσκονται να προσπαθούν να σώσουν τα ασυμμάζευτα, που λέμε και να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και τις διαφωνίες τους σε σχέση με το νομοσχέδιο που σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή» είπε καταλήγοντας η βουλευτής του ΚΚΕ.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο