13.7 C
Almyros
9 Οκτωβρίου 2024 04:26
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΧρ. Μπούρας (Πρ. Πανεπιστημίου Πάτρας) στο Πρώτο για καταλήψεις: Δεν θα χαθεί...

Χρ. Μπούρας (Πρ. Πανεπιστημίου Πάτρας) στο Πρώτο για καταλήψεις: Δεν θα χαθεί το εξάμηνο – Είμαστε μόνοι μας σε ένα πολιτικό σύστημα με ένοχες σιωπές (audio)

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα κάνουμε το οτιδήποτε να μη χαθεί το εξάμηνο» τόνισε ο Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου όπου τελούν υπό κατάληψη επτά από τριάντα ένα τμήματα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ενώ κατήγγειλε ότι «είμαστε μόνοι μας».

Με την επισήμανση ότι η Σύγκλητος έχει καταδικάσει τις καταλήψεις ως πράξεις παράνομες και κάθε μορφή βίας, ο κ. Μπούρας τόνισε ότι θα αναζητηθεί λύση για το εξάμηνο, ότι δεν θα χαθεί η εξεταστική περίοδος και καταλόγισε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα.

«Δεν μπορεί το δημόσιο πανεπιστήμιο να γίνεται αντιπαράθεση ανάμεσα στην καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου και σε πολιτικά κόμματα τα οποία πρέπει επιτέλους να καταδικάσουν τις καταλήψεις. Εγώ ρωτάω, τα πολιτικά κόμματα στηρίζουν τις καταλήψεις; Αυτή η στήριξη ωθεί κομμάτια της νεολαίας σε παράνομες ενέργειες. Δεν μπορεί οι ίδιοι να μιλάνε για σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στους νόμους δεν είναι α λα καρτ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν φοιτητικές ομάδες οι οποίες δεν σέβονται τον νόμο, ούτε το Σύνταγμα. Εμείς θα πάρουμε κάθε μέτρο, αλλά είμαστε μόνοι μας. Εννοώ ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει και αυτή κάποια πράγματα. Είναι σωστό αυτή τη στιγμή φοιτητές να εμποδίζουν άλλους φοιτητές; Υπάρχει ένα θέμα. Γι’ αυτό αναφέρθηκα στο πολιτικό σύστημα. Πάρα πολλοί σιωπούν και υπάρχουν ένοχες σιωπές. Αλλά μην ανησυχείτε, εμείς θα τα καταφέρουμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και δεν θα χαθεί καμία εξεταστική περίοδος. Αλλά είμαστε μόνοι μας σε ένα πολιτικό σύστημα με ένοχες σιωπές» προσέθεσε ο κ. Μπούρας.

«Εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε επειδή σεβόμαστε τον νόμο και το Σύνταγμα, έτσι ώστε τα πράγματα στο πανεπιστήμιο να λειτουργούν κανονικά και όπως πρέπει. Αυτοί που σήμερα βάζουν αλυσίδες είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων» επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με την μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Μπούρας σημείωσε ότι ακόμη δεν μπορεί να τοποθετηθεί καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί.

«Εγώ θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι είμαι Πρύτανης δημόσιου Πανεπιστημίου. Υπηρετώ το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό που θέλω από την πολιτεία είναι να στηρίξει τα δημόσια πανεπιστήμια έμπρακτα. Να σας πω ένα παράδειγμα. Γιατί μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή; Ξέρετε ότι υπάρχουν 36 κολέγια τα οποία μοιράζουν πτυχία και τα οποία δεν αξιολογούνται όπως τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια; Έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Και αυτά ανήκουν στο Υπουργείο Εμπορίου. Αυτή τη στρέβλωση δεν θα την λύσει κανείς; Γιατί δεν μιλάει κανείς; Είναι δυνατόν το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών να αξιολογείται σκληρά και τα αντίστοιχα τμήματα των Κολεγίων να μην αξιολογούνται; Θέλω η Πολιτεία να καταθέσει το νομοσχέδιο για να γίνει συζήτηση επ’ αυτού. Να μη συζητάμε για κάτι που δεν το έχει δει κανένας» επισήμανε ο κ. Μπούρας.

Ερωτηθείς σχετικά με φαινόμενα βίας που σημειώνονται στους υπό κατάληψη πανεπιστημιακούς χώρους, επισήμανε «επειδή έχω απειληθεί κι εγώ, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οποιαδήποτε μορφή βίας από τον οποιονδήποτε θα πάει στον εισαγγελέα. Αν συμβεί μορφή βίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σας διαβεβαιώ ότι θα την παραπέμψω στον εισαγγελέα».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο