14.6 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 07:15
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Δήλωση προθέσεων» η επιστολή Μπάιντεν – Αναμονή στην Αθήνα για τα ...

«Δήλωση προθέσεων» η επιστολή Μπάιντεν – Αναμονή στην Αθήνα για τα F -35 με οδικό χάρτη στα ελληνοτουρκικά

Την ατζέντα για τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ. με το βλέμμα στις παράλληλες συνομιλίες που θα έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Άντονι Μπλίνκεν και γερουσιαστές  στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον , αλλά και τον οδικό χάρτη ενόψει της νέας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν γνωστοποίησαν διπλωματικές πηγές, στον απόηχο της έγκρισης της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική εθνοσυνέλευση και της άτυπης επιστολής του Τζο Μπάιντεν  προς το Κογκρέσο με θέμα την επιτάχυνση της πώλησης των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Στο «παζάρι» φαίνεται ότι προστίθεται επιστολή της Άγκυρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην οποία διαβεβαιώνει πως σκοπεύει να συμβάλει στην «αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα» στο Αιγαίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Καθώς αποδείχθηκε ότι τα δύο ζητήματα ήταν τελικά άμεσα συνδεδεμένα, στην Ουάσινγκτον περιμένουν τώρα και την υπογραφή Ερντογάν για τη Σουηδία, προκειμένου να προωθηθεί επισήμως το αίτημα για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν υποστήριξαν ξεκάθαρα τον εκσυγχρονισμό του στόλου των τουρκικών F-16, ως «βασική επένδυση για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ». Αλλά πέρα από αυτό, αναγνωρίζουμε επίσης ότι το Κογκρέσο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εξέταση των πωλήσεων όπλων, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να αναμένει κι άλλο η Τουρκία, την έναρξη της επίσημης διαδικασίας σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αλ. Παπαδοπούλου: Επιστολή δήλωσης προθέσεων από Μπάιντεν

Στην Αθήνα, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι «η επιστολή αυτή που εστάλη στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν είναι το notification letter που στέλνει το State Department για να προχωρήσει μια εξαγωγή οπλισμού σε μια τρίτη χώρα. Είναι μια επιστολή δήλωσης πολιτικών προθέσεων.

Από την πλευρά της Αθήνας υπογραμμίζεται αφενός ότι ουδείς μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικών εξοπλισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφετέρου πως τα τουρκικά μαχητικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει πως η αγορά των F-35 θα προχωρήσει άμεσα.

«Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (10 Ιανουαρίου).

Τα επόμενα βήματα στον ελληνο-τουρκικό διάλογο και στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ

Νέος κύκλος ξεκινά στον ελληνο-τουρκικό διάλογο, αρχικά με την επανέναρξη των επαφών για τη θετική ατζέντα, και τον Κώστα Φραγκογιάννη να ταξιδεύει στις 2 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου και θα συναντηθεί με τον Μπουράκ Ακτσαπάρ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από Έλληνες επιχειρηματίες, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία.

Στις 11 Μαρτίου η επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, και πάλι στην Τουρκία, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να κάθεται στο τραπέζι με τον ομόλογό και τα θέματα μετανάστευσης και πολιτικής προστασίας να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Για το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου προγραμματίζεται η επόμενη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη- Ερντογάν, ενώ κομβική θεωρείται η επαφή των δύο ανδρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα διευκρινίζουν ότι προς το παρόν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για την διαφορά οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

No jets for Turkey προς Κογκρέσσο: Απαιτούνται μηχανισμοί που να καθιστούν υπεύθυνη την Άγκυρα εάν αγνοεί συμμαχίες των ΗΠΑ

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Επιστολή προς το Κογκρέσο έστειλαν τα μέλη του συνασπισμού NO JETS FOR TURKEY στις ΗΠΑ ζητώντας να ασκηθεί αυστηρός νομοθετικός έλεγχος πριν προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης F- 16 στην Τουρκία. Η επιστολή απεστάλη στα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών και Διεθνών της Γερρουσιας και της Βουλής, τα οποία έχουν την ευθύνη της έγκρισης διεθνών πωλήσεων όπλων. 

O συνασπισμός των αμερικανικών οργανώσεων που τάσσονται κατα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν είναι ένας αξιοπιστος σύμμαχος, συνεπώς το Κογκρέσο οφείλει να διασφαλίσει ότι, η χρήση των F-16 θα είναι σύμφωνη με τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων και την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μεταφορά συμβατικών όπλων. Εκφράζουν δε σοβαρές ανησυχίες ότι μια ενδεχόμενη πώληση θα οδηγήσει σε νέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αύξηση της πιθανότητας νέων συγκρούσεων καθώς όπως υπενθυμίζουν η Τουρκία έχει δανείσει στο παρελθόν αμερικανικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν για την επίθεσή του στο Αρτσάχ, τα έχει χρησιμοποιήσει για να βομβαρδίσει τους Κούρδους στη Συρία και για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας. Συνεπώς ζητούν από το Κογκλρεσο να απαιτήσει  μηχανισμούς που θα καθιστούν υπεύθυνη την Άγκυρα εάν συνεχίσει να αγνοεί τη νομοθεσία, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των Ηνωμενων Πολιτειών.

«θέμα ημερών» το αίτημα για τα ελληνικά F- 35

Eρωτηθείς για την βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ουάσιγκτον κι Άγκυρας που κρατά ενδεχομένως σε εκκρεμότητα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρις ότου εγκριθεί το πακέτο των F -16, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης διευκρίνισε κατ΄αρχήν ότι η χθεσινή επιστολή Μπάιντεν, δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη επιστολή που θα πρέπει να στείλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο. «Οι Αμερικανοί θα ήθελαν να πάνε μαζί τα αιτήματα για τα F16 και για τα F35.

ύμφωνα με διπλωματική πηγή είναι  θέμα ημερών το αίτημα για τα ελληνικά F- 35. Προφανώς δεν πίστευαν οι αμερικανοί ότι θα συνεχιζόταν ο εκβιασμός της Τουρκίας», είπε.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο