19.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 09:30
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΔιεθνές Δικαστήριο Χάγης: Η Γάζα δεν είναι πια κατοικήσιμη – Το Ισραήλ...

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Η Γάζα δεν είναι πια κατοικήσιμη – Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν διαπράττεται γενοκτονία

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας – που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη – για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο διατάσσει το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας εφαρμόζοντας έξι μέτρα.

Οργισμένη η αντίδραση του Ισραήλ. Για νίκη του διεθνούς δικαίου μίλησε η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ η Νότια Αφρική -που ήταν και η χώρα που προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο- έκανε λόγο για απόφαση που ισοδυναμεί με αίτημα για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τη Χάγη, η Γάζα δεν είναι πλέον κατοικήσιμη.

Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι πια κατοικήσιμη, προειδοποιεί το Διεθνές Δικαστήριο, υιοθετώντας τη δραματική δήλωση του ΟΗΕ. Διατάσει το Ισραήλ, να διασφαλίσει, ότι ο στρατός του δεν διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων και να τιμωρεί όποιον την υποκινεί.

Σε μια νίκη για τη Νότια Αφρική, που προσέφυγε στη Χάγη, οι δικαστές αποφάσισαν, ότι το Διεθνές Δικαστήριο, έχει δικαιοδοσία για την κατηγορία της γενοκτονίας εις βάρος του Ισραήλ, αν και η εκδίκαση της απόφασης θα διαρκέσει χρόνια.

Νετανιάχου: H κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε σε μέτρα για την αποτροπή ενεργειών γενοκτονίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Αντιδρώντας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική».

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο Νετανιάχου, μιλώντας κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.

Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου – «Αποφασιστική νίκη»

Η Νότια Αφρική χαιρέτισε μια «αποφασιστική νίκη», όπως τη χαρακτήρισε, για το διεθνές κράτος δικαίου, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

«Η Νότια Αφρική εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει».

Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα

Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Yπ. της Νότιας Αφρικής: Yπαινίσσεται πως η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη

Το Δικαστήριο δεν ζήτησε ξεκάθαρα από το Ισραήλ, να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός, επιτρέποντας του να συνεχίσει την επιχείρηση, αλλάζοντας, όμως, τακτική.

Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας αν θέλει να ακολουθήσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε η υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ.

«Πώς παρέχεις βοήθεια και νερό χωρίς κατάπαυση του πυρός; Αν διαβάσετε την εντολή, εφαρμόζοντας κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η υπουργός Ναλέντι Πάντορ στα σκαλοπάτια της έδρας του δικαστηρίου στη Χάγη.

ΗΠΑ: Οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνάδει με τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο