24.1 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 13:25
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΜπορέλ: Τα μισά από τα συμφωνηθέντα πυρομαχικά θα παραδοθούν στην Ουκρανία μέχρι...

Μπορέλ: Τα μισά από τα συμφωνηθέντα πυρομαχικά θα παραδοθούν στην Ουκρανία μέχρι το Μάρτιο

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χοσέπ Μπορέλ, δήλωσε χθες μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει στην Ουκρανία το στόχο του ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού μέχρι το Μάρτιο, παρά μόνο το 52% αυτής της ποσότητας. Τα υπόλοιπα πυρομαχικά θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόσθεσε.

Ο προγραμματισμός αυτός έγινε βάσει των αναγκών του πυροβολικού της Ουκρανίας για βλήματα των 155 χιλιοστών, τα οποία έχουν καταστεί σημαντικό στοιχείο στη μάχη ενάντια στη ρωσική εισβολή, καθώς η σύγκρουση αποκτά χαρακτηριστικά έντονου πολέμου φθοράς.

Φώτο Αρχείου – Βλήματα 155 mm (AP Photo/Matt Rourke)

Δικαιολογώντας την καθυστέρηση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «υπήρξε κάποια αδράνεια στην αρχή, όμως από τη στιγμή που στήθηκε ο μηχανισμός, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί».

Η ικανότητα παραγωγής βλημάτων πυροβολικού έχει αυξηθεί κατά 40% στην Ευρώπη από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος και αναμένεται να φτάσει στις 1,4 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας έχει υπογράψει 60 συμβάσεις μόνο για την προμήθεια βλημάτων 155 χιλιοστών, ενημέρωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στήριξη.

«Πρέπει να κάνουμε πολλά και γρήγορα, γιατί στο μέτωπο οι μάχες είναι σκληρές» τόνισε ο κ. Μπορέλ, που πρόσθεσε ότι «οι υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν να εκπαιδεύσουν άλλους 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες, πέρα από τους 40.000 που έχουν ήδη εκπαιδευτεί».

Πηγή: Reuters   

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο