17.5 C
Almyros
7 Οκτωβρίου 2024 08:29
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΜεξικό: Το πακέτο 20 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων παρουσίασε ο πρόεδρος της χώρας

Μεξικό: Το πακέτο 20 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων παρουσίασε ο πρόεδρος της χώρας

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Andrés Manuel López Obrador, παρουσίασε χθες Δευτέρα το τελευταίο πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του, που αποτελείται από 20 πρωτοβουλίες, με αμφιλεγόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την εκλογή με λαϊκή ψηφοφορία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η εξάλειψη των αυτόνομων ρυθμιστικών αρχών.

Από το Εθνικό Παλάτι, ο πρόεδρος υπερασπίστηκε ότι οι προτάσεις του για νομικές αλλαγές, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν στο Κογκρέσο, βασίζονται στην αντιμετώπιση «αντιλαϊκών» άρθρων που εισήχθησαν στο Σύνταγμα στη «νεοφιλελεύθερη» περίοδο στη χώρα.

«Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις της νεοφιλελεύθερης περιόδου αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον είναι νοθείες που αρνούνται το γενικό νόημα της Μάγκνα Κάρτα μας, η οποία ήταν καρπός ενός επαναστατικού λαϊκού κινήματος και επομένως επινοήθηκε εξαρχής με ένα εθνικό, κοινωνικό, δημόσιο πνεύμα» είπε ο López Obrador, ο οποίος θα αποχωρήσει από την εξουσία την 1η Οκτωβρίου στο τέλος της εξαετούς θητείας του (2018-2024).

Ο Μεξικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, ακριβώς την ημέρα του Συντάγματος, επιδιώκουν να θεσπίσουν δικαιώματα και να ενισχύσουν τα ιδανικά και τις αρχές που σχετίζονται με τον ανθρωπισμό, τη δικαιοσύνη, την εντιμότητα, τη λιτότητα και τη δημοκρατία.

Ο López Obrador είπε ότι θα τονίσει το υποχρεωτικό δικαίωμα των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών να λαμβάνουν κρατική σύνταξη και ότι όλοι οι μαθητές σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα μπορούν να έχουν υποτροφία.

Ο πρόεδρος έχει επισημάνει ότι οι προτάσεις του επιδιώκουν να εγγυηθούν ολοκληρωμένη και δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όλους τους Μεξικανούς, ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα υπερβαίνει ποτέ τον ετήσιο πληθωρισμό και την απαγόρευση του εμπορίου συσκευών ατμίσματος και χημικών φαρμάκων όπως η φαιντανύλη.

Επιπλέον, υποσχέθηκε να αντιστρέψει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 1997 και του 2007, λέγοντας ότι επηρεάζουν άδικα τους εργαζόμενους εμποδίζοντάς τους να συνταξιοδοτηθούν με το 100% του μισθού τους.

Με τη σειρά της, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου «σπόρων» που θα ξεκινήσει με 64.000 εκατομμύρια πέσος (περίπου 3.770 εκατομμύρια δολάρια) και θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επίσης, έχει προτείνει το κράτος να εγγυάται θέσεις εργασίας για φοιτητές που δεν βρίσκουν ευκαιρίες με κατώτατο μισθό έως και ένα έτος.

Ο López Obrador ανακοίνωσε, από την άλλη, ότι θα επιδιώξει να ανακτήσει τα 18.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών που παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες και να τα χρησιμοποιήσει για τους επιβάτες, καθώς και να παρέχει Διαδίκτυο στον γενικό πληθυσμό.

Ανέφερε ότι οι εκλογικοί σύμβουλοι και οι δικαστές θα εκλεγούν με λαϊκή ψηφοφορία, όπως και οι δικαστές, οι δικαστές και οι υπουργοί της Δικαιοσύνης και έχει προτείνει την κατάργηση των πολυμελών θέσεων στο Κογκρέσο και τη μείωση των βουλευτών σε 300 (από 500 που είναι σήμερα) και 64 γερουσιαστές (από 128 που είναι σήμερα).

Παράλληλα, έχει προωθήσει την εξάλειψη των αυτόνομων οργανώσεων και την επιστροφή της Εθνικής Φρουράς στη στρατιωτική διοίκηση υπό τη Γραμματεία Εθνικής Άμυνας (Sedena).

Επέμεινε στη λεγόμενη δημοκρατική λιτότητα, ώστε οι αξιωματούχοι να μην μπορούν να κερδίζουν περισσότερα από τον πρόεδρο και να εξαλειφθούν τα «προνόμια και οι υπερβολές».

Μεταξύ άλλων αλλαγών, στοχεύει στη μείωση της συναίνεσης που απαιτείται για την έγκριση λαϊκών διαβουλεύσεων και την ανάκληση εντολής στα μέσα κάθε κυβερνητικής περιόδου από 40% σε 30%.

Οι αλλαγές θα παραδοθούν σε επίσημο πρωτόκολλο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα είναι η πρώτη φάση του Μεξικανικού Κογκρέσου που θα επανεξετάσει, θα συζητήσει και, όπου χρειάζεται, θα εγκρίνει το τελευταίο πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του López Obrador.

Πηγή: RTVE.es 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο