17.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 05:22
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΌλη η αλήθεια για το μπάζωμα των Τεμπών – Ποιος το αποφάσισε...

Όλη η αλήθεια για το μπάζωμα των Τεμπών – Ποιος το αποφάσισε και γιατί

Ένα από τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα είναι το ποιος ή ποιοι έδωσαν την εντολή να καθαριστεί και να μπαζωθεί το σημείο της τραγωδίας ελάχιστες ημέρες μετά το συμβάν, κάτι που, όπως καταγγέλλεται, είχε ως αποτέλεσμα να σβηστούν και να εξαφανιστούν στοιχεία που θα έπαιζαν ρόλο στις εν εξελίξει έρευνες.

Το TheNewspaper.gr προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων που έλαβαν χώρα το μοιραίο βράδυ στην περιοχή και των αποφάσεων που λήφθηκαν. Τις τελευταίες ημέρες, η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος της τραγωδίας προέβη στην αποκάλυψη ότι ο Κώστας Αγοραστός σε γραπτή του απάντηση “δίνει” ως εντολέα του μπαζώματος τον βουλευτή Μαγνησίας (πλέον) και υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όμως, από το έγγραφο της εξώδικης απάντησης που έχει αποστείλει στις 18 Αυγούστου 2023 ο κ. Αγοραστός προς την κ. Καρυστινού, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ως αληθές.

Ο τέως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας περιγράφει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, χωρίς να αναφέρει πουθενά το όνομα ή την ιδιότητα του κ. Τριαντόπουλου.

ΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ

Στις 02.30 το ξημέρωμα της 1ης Μαρτίου συγκαλείται έκτακτο Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Ευάγγελος Φαλάρας, Συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. επί του πεδίου του συμβάντος.

Σε αυτή τη συνεδρίαση συμμετέχουν ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Ευάγγελος Φαλάρας, ο Αρρχηγός ΑΤΑ Γεώργιος Φασούλας, ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Αστέριος Σαμαράς, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ Θωμάς Καρανάσιος, ο Κων. Σταμνάς εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, ο Αντώνης Μοσχόπουλου εκπρόσωπος του ΟΣΕ, ο Βασίλης Πινάκας αντιπεριφειάρχης Λάρισας, ο Νίκος Μητσογιάννης Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών δυνάμεων Θεσσαλίας, ο Βασίλης Καραλής από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης από την Πολιτική προστασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς και ο Ιωάννης Σαρρής εκπρόσωπος της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”.

Σε αυτό το όργανο επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα των νοσοκομείων της Λάρισας σε επικοινωνία με τους διοικητές τους, και η ενεργοποίηση των εθελοντικών δυνάμεων. Αποφασίστηκε να γίνει αναζήτησή επιπλέον νεκροθαλάμων εφόσον χρειαστεί, η ενίσχυση επιχειρησιακού έργου με μηχανήματα βαρέως τύπου σε συνέχεια επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες τους, η διάθεση σκαπτικών μηχανημάτων για διαμόρφωση του χώρου επιχειρησιακής δράσης, ο έλεγχος του δικτύου φυσικού αερίου στο σημείο και η ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων. Το πρακτικό υπογράφει ο κ. Πινάκας.

Στις 04.30 το πρωί διεξάγεται και νέο Συντονιστικό στο ίδιο σημείο παρουσία και του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, αλλά και του προέδρου του ΟΣΕ Σπύρου Πατέρα. Σε αυτή τη συνεδρίαση επικαιροποιήθηκαν οι αποφάσεις του πρώτου ΣΟΠΠ και ζητήθηκαν επιπλέον ασθενοφόρα, αλλά και μεγαλύτερος αριθμός νεκροθαλάμων.

Σε αυτά τα δύο όργανα δε συμμετείχε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος τότε ήταν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και δεν είχε σχέση με την Πολιτική Προστασία.

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΕ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

Ο κ. Αγοραστός, μιλάει για πρώτη φορά δημοσίως με λεπτομέρειες, θέλωντας να βάλει όπως λέει- κάποια πράγματα που λέγονται και γράφονται εναντίον του, στη σωστή διάσταση.

Ειδικά, για τη νέα τοποθέτηση της κ. Καρυστιανού, μας είπε:

“Όχι δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κα Καρυστιανού. Σέβομαι τον πόνο των οικογενειών και τόσο καιρό δεν ήθελα να κάνω δημόσιες τοποθετήσεις. Εγώ όσα έχω να πω, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εγώ στην γραπτή εξώδικη απάντηση που έδωσα στην κα Καρυστιανού δεν αναφέρω πουθενά το όνομα του κ. Τριαντόπουλου”.

Ως προς την επίθεση που δέχεται ο ίδιος για το μπάζωμα από την Περιφέρεια, ο πρώην Περιφερειάρχης, αναφέρει τα εξής:

“Η περιφέρεια είχε υποστηρικτικό ρόλο, με μηχανήματα και τα συνεργεία. Ενεργήσαμε βάση του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική. Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), στο οποίο οφείλαμε να συμβάλλουμε και τεθήκαμε σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως έγινε και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δομές (νοσοκομεία κτλ). Κληθήκαμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια-υποστηρικτικά, και το κάναμε, δίνοντας μηχανήματα, σκαπτικά μέσα κ.α. χωρίς να υπάρξει καμία πρωτοβουλία ενεργειών!”.

ΓΙΑΤΙ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ

«Η απόφαση για το μπάζωμα λήφθηκε επί του πεδίου, καθώς μετά από βροχόπτωση, το χώμα είχε διαβρωθεί με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των βαρέων μηχανημάτων (γερανών) να είναι αδύνατες. Τα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχίας έπρεπε να σηκωθούν για να απεγκλωβιστούν πρόσωπα που ίσως δεν είχαν βρεθεί και να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την έρευνα. Έτσι, αποφασίστηκε η επικάλυψη του χώρου με χαλίκι για να πατήσουν με ασφάλεια τα “πέλματα” των γερανών και να μην ανατραπούν στην προσπάθεια τους να σηκώσουν τα βαγόνια» λέει στο TheNewspaper.gr ανώτατη πηγή που συμμετείχε στα όργανα από την πρώτη στιγμή.

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο