20.5 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 23:23
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΔιηγήσεις από τα παλιά… για την Καθαρά Δευτέρα στη Σκόπελο

Διηγήσεις από τα παλιά… για την Καθαρά Δευτέρα στη Σκόπελο

Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα το Skiathos Life μίλησε με τρείς ανθρώπους ρωτώντας τους για την Καθαρά Δευτέρα όπως την ζούσαν παλιά στο νησί της Σκοπέλου με την οικογένειά τους..

Αρχικά μιλήσαμε με την κα. Ράνια Καραγκιόζου – Καραμήτσου της οποίας ο πατέρας ήταν ο οργανωτής των γλεντιών.

Σήμερα η κα. Ράνια 75 ετών με δυο παιδιά παντρεμένα και πέντε εγγόνια θυμάται νοσταλγικά την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας στα παιδικά της χρόνια όταν κάνανε ωραία γλέντια στην παραλία του Αγνώντα στο μαγαζί του θειου της.

“Ο πατερας μου Παναγιώτης Καραγκιόζος ήταν ο οργανωτής του γλεντιού και στις Απόκριες και την μέρα αυτή, ελεγε πολλά τραγούδια στα γλέντια Δημοτικά και Αποκριάτικα τα οποία ήταν παραλαγμένα”

Το γλέντι κρατούσε μεχρι τα ξημερωματα μας είπε η κα. Ράνια συμπληρώνοντας ότι κάθε Καθαρά Δευτερα ηταν περιπου ιδια με εξαίρεση όμως όταν δεν ειχε καλο καιρο.

“Τότε καθομασταν σπιτι αλλά και εκεί περνούσαμε πολύ ωραιά. Είχαμε όλα τα νηστησιμα εδεσματα στο τραπέζι και βρίσκαμε τρόπο να στήσουμε ένα μικρό γλέντι μεταξύ μας. Ηταν και εκεί ωραια.”

Η κα. Ράνια όταν παντρεύτηκε ζούσε στην Αθήνα γιατί εκεί ήταν η δουλεία του άντρα της. Μας λέει όμως ότι και τότε ο άντρας της δεν άφηνε έτσι την μέρα αυτή. “Κάναμε πολλές τριήμερες εκδρομές σε πολλά μέρη της Ελλάδας”. Το χαιρόταν ιδιατέρως όταν πήγαινε με τον άντρα της και τα παιδιά τους εκδρομή αυτή την μέρα.

Εχει όμως μια αξέχαστη εκδρομή της Καθαράς Δευτέρας μέχρι σήμερα : “Μου αρεσε πολύ στα Τρικαλα που ηταν χιονισμενα τον Μάρτιο στα τέλη της δεκαετίας του 70 με αρχές του 80. Ήμασταν με τον αντρα μου και τα παιδια μας και ειχαμε περασει πολύ ωραίο τριήμερο. Είδαμε το καρναβαλι της Κυριακής και την πολη την επόμενη μέρα.”

Η ίδια θέλει να πεί στον κόσμο να γλεντανε ξενοιαστα, να μην εχουν κακία μέσα τους, να είναι ολοι αγαπημενοι με υγεια και να έχουμε Καλη Σαρακοστη.

Η κα Ελένη Τσαρπαλά Κεχριώτη ηλικίας 80 ετών με δυο παιδιά και εφτά εγγόνια μας είπε ότι επειδή ο πατέρας της λόγω της εργασίας του έλλειπε συνήθως αυτή την μέρα όταν ήταν μικρη. Πήγαινε συνηθως με άλλους την Καθαρά Δευτέρα επιστρέφοντας το βράδυ τραγουδώντας.

Συνήθως στο Γλυφονέρι πήγαινε ο κόσμος τότε που ήταν η πιο προσβάσιμη ακρογιαλιά της πόλης του νησιού. Αργότερα παντρεύτηκε τον Σκοπελίτη εργολάβο Γιώργο Κεχριώτη αλλά επειδή είχε στήσει από πολύ παλιά την δουλεία του στην Αθήνα έπρεπε να μείνουν εκεί.

Μας λέει όμως ότι δεν μέναν σπίτι την Καθαρά Δευτέρα ποτέ.”Σαν παντρεμένοι συνήθως πηγαιναμε σε παραθαλάσσια μερη έξω από την Αθήνα και γυρνουσαμε παλι βράδυ και εύχεται Χρόνια πολλά καλή Σαρακοστή και κάθε χρόνο με υγεια.” 

Ο κος Γιώργος Κεχριώτης ετών 80 με δυο παιδιά και εφτά εγγόνια μας είπε ότι, όταν ήταν μικρος πήγαινε συνήθως με τους γόνείς του στο Γλυφονερι. “Τότε δεν είχαμε αμάξια στο νησί και πλησιάζαμε αυτή την ακρογιαλιά που ήταν η πιο προσβάσιμη για τους κατοίκους της πόλης. Αλλά ήταν από τότε πολύ ωραιά παραλία” λέει ο κος Γιώργος.

Συνεχίζοντας μας είπε ότι κάποιες φορές έστρωναν στην ακρογιαλιά και έτρωγαν δίπλα στην θάλασα και άλλες φορές σε ένα αλώνι που ήταν λίγο πιο πάνω από την παραλία.

“Τότε έτσι καναμε το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας, μετά χορεύαμε σε όλη την παραλια γυρνώντας στο σπίτι μας το βραδυ τραγουδωντας.” λέει ο κ. Γιώργος δίνοντας μας να καταλάβουμε την εικόνα της εποχής που σίγουρα ήταν πολύ ευχάριστη.

“Πηγαίναμε βέβαια και κάποιες φορές στο Στάφυλο και σπάνια στον Αγνώντα. Κυρίιως όμως στο Γλυφονέρι που τωρα είναι αρκετά υποτημιμενο.”

Αργότερα ο κος Γιώργος Κεχριώτης ακολούθησε το επάγγελμα του εργολάβου και όπως είπαμε πιο πάνω μαζί με την κα Ελένη έμειναν στην Αθήνα. Την μέρα αυτή όμως δεν την άφηνε ανεκμετάλλευτη ποτέ.

“Σαν παντρεμενος καποιες φορες πηγαινα στα Λιόσια σε μέρη που βρισκόμασταν με οικογενειακούς φίλους και κάποιες άλλες φορές στην Ραφηνα. Περνούσαμε πολύ ωραία… Μαζεύαμε χόρτα με την οικογενεια μου και τρωγαμε με τους κουνιάδους μας και άλλους οικογενειακούς φίλους.”

Ο κ. Γιώργος θυμάται πολλές ιστορίες από αυτή την μέρα αλλά σαν ανάμνηση έχει ξεχωρίσει το ότι τα παιδιά του ήταν πολύ ανυπόνα την Καθαρά Δευτέρα να δούν τον αετό να πετάει. Και θυμάται χαρακτηριστικά  ότι όσο ήταν μικρά τα παιδιά του αν δεν ανέβαινε ο αετός γρήγορα θυμώναν ιδιαιτέρως το ένα από τα δυο.”

Ο κ. Γιώργος εύχεται σε όλους καλή Σαρακοστή και στέλνει το δικό του μήνυμα λέγοντας “Να παιρνάτε όλοι καλα, να ειστε αγαπημενοι με την οικογενεια σας και να μην εχετε κακιες γιατι όλα μενουν δω.”

Καλή Σαρακοστή!

Πηγή: Γιώργος Κεχριώτης/skiathoslife

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο