25.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 19:29
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΧρ. Τριαντόπουλος για Τέμπη: Ήμουν εκεί για τη κρατική βοήθεια – Τα...

Χρ. Τριαντόπουλος για Τέμπη: Ήμουν εκεί για τη κρατική βοήθεια – Τα υπόλοιπα fake news με πολιτική στόχευση

Στη Βουλή μίλησε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναλύοντας το ρόλο του στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και σχολιάζοντας την αντιπολίτευση για τις αναφορές της στην εμπλοκή του στο δυστύχημα. Ξεκίνησε, εστιάζοντας στην ανείπωτη τραγωδία που έχει σημαδέψει και τον ίδιο όπως όλους.

Σημείωσε συγκεκριμένα ότι «είναι στιγμές, είναι εικόνες, είναι αισθήσεις που δεν φεύγουν από το μυαλό σου. Κάθε μου αναφορά, με μεταφέρει εκεί. Για αυτό κάθε μου αναφορά γίνεται πάντα με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, στις οικογένειές τους, στους οικείους τους και στην κοινωνία. Χωρίς αμφιβολία, δεν μπορούμε στο ελάχιστο να νιώσουμε τον ατελείωτο πόνο των γονιών, των συγγενών, των οικείων. Πόνος που εκφράζεται και με θυμό, και φυσικά με εύλογα αιτήματα για απαντήσεις και για δικαιοσύνη».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφορούσε το ρόλο που είχε στη Λάρισα ως τότε Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για την κρατική αρωγή: «Βρέθηκα στη Λάρισα, λίγες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή. Βρέθηκα για το συντονισμό της κρατικής βοήθειας και της στήριξης προς τις οικογένειες των θυμάτων. Μπορείτε απλά να αναζητήσετε τις ενημερώσεις και τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών. Βρέθηκα εκεί, ως μέλος Κυβερνητικού Κλιμακίου αποτελούμενο και από αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, σε συνεργασία και με άλλους Υπουργούς και Υφυπουργούς. Και επισκεπτόμουν τη Λάρισα, για τις επόμενες λίγες ημέρες, για το συντονισμό της κρατικής βοήθειας. Ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα εκείνων των τραγικών ημερών, όπως – μεταξύ άλλων – ήταν η φιλοξενία των οικογενειών, η συνεργασία αυτών με δομές και υπηρεσίες, η υποστήριξη από ειδικούς, η παρακολούθηση της εξέλιξης των διασταυρώσεων και αναγνωρίσεων, η συνεργασία στις δύσκολες διαδικασίες που ακολούθησαν τις αναγνωρίσεις των θυμάτων, και άλλα αντίστοιχα δύσκολα ζητήματα. Ζητήματα πρωτόγνωρα για μένα, που, παρά το γεγονός ότι ήμουν συγκλονισμένος, μιας και πρώτη φορά βρέθηκα μπροστά σε τέτοια τραγωδία, έπρεπε με ψυχραιμία να τα διαχειριστούμε.

Ασχοληθήκαμε, λοιπόν, από το συντονισμό τέτοιων ζητημάτων, μέχρι και τη σχηματοποίηση των μέτρων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών. Μέτρα που ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες μετά, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, περιλαμβάνοντας και ειδική Γραμμή Αρωγής. Μέτρα που θεσμοθετήθηκαν την περίοδο που ακολούθησε, με το νόμο 5039/2023. Και των μέτρων αυτών, ακολούθησαν και άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις μας, όπως για τις οικογένειες των αδικοχαμένων νεαρών παιδιών στο σεισμό της Σάμου, με το νόμο 5043/2023. Καθώς και άλλων περιπτώσεων, στο πλαίσιο της αρωγής του κράτους» και συνέχισε «αυτό ήταν και είναι το χαρτοφυλάκιό μου, η κρατική αρωγή, η κρατική βοήθεια, η βοήθεια και η στήριξη όταν προκύψει ανάγκη. Και τότε και τώρα. Και τότε και τώρα, άλλο η κρατική αρωγή, άλλο η πολιτική προστασία».

Ο κ. Τριαντόπουλος, επίσης, στηλίτευσε τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να «χτιστεί» ένα αφήγημα περί «συγκάλυψης» επισημαίνοντας ότι πρόκειται για fake news και ότι όλα τα στοιχεία βρίσκονται στη δικαιοσύνη. Ξεκαθάρισε δε ότι όλες οι ενέργειες που λήφθηκαν μετά το δυστύχημα καθορίστηκαν από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες και ότι οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί πλήρως από εκείνους που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι τα σενάρια και οι μη στοιχειοθετημένες εικασίες, με στόχο το πολιτικό όφελος, «δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι στο μέγεθος της τραγωδίας. Δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι στη λογική και στην αλήθεια. Δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι στους ίδιους τους συγγενείς». Εξήγησε τέλος ότι έχει επιλέξει να απαντά θεσμικά στη Βουλή και να μην τροφοδοτεί «την ατελείωτη παραφιλολογία και την αβάσιμη σεναριολογία αυτών που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο», ενώ έκλεισε την ομιλία του με τον απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς, που, όπως σημείωσε «κανείς μας μπορεί να νιώσει το δράμα τους» και «έχουν τα δίκαια όλου του κόσμου», αλλά και στη δικαιοσύνη που θα ρίξει φως σε όλα.

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο