15.7 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 07:25
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΡομποτική παγίδα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των εντόμων

Ρομποτική παγίδα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των εντόμων

Το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «HORIZON 2020», στο οποίο συμμετέχει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζει επιτόπια δοκιμή και επίδειξη ψηφιακών και διαστημικών τεχνολογιών με αγροοικολογικές και βιολογικές πρακτικές.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μίνα Μαυρογιάννη από το θερμοκηπιακό πάρκο, στο Βελεστίνο, παρακολουθεί πως οι επιστήμονες σε ένα πιλοτικό θερμοκήπιο ετοιμάζουν τις τεχνολογίες του μέλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης γεωργίας.  

Ο Νίκος Κατσούλας, Διευθυντής εργαστηρίου γεωργικών κατασκευών και ελέγχου περιβάλλοντος εξηγεί πως λειτουργεί το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «PestNu». Οι ρομποτικές παγίδες, τα κινητά ρομπότ για την παρακολούθηση φυτοφαρμάκων και ο τρισδιάστατος ψεκασμός είναι καινοτομίες που στοχεύουν στην μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. 

Η παγίδα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία περιλαμβάνει μια κολλητική ταινία που προσελκύει τα έντομα και επί της οποία κολλάνε, δίνει στοιχεία για το αν υπάρχει αυξητική τάση του πληθυσμού των εντόμων στην καλλιέργεια. Οι εικόνες μεταδίδονται σε υπολογιστή, όπου αναγνωρίζονται τα έντομα και μετράται ο πληθυσμός τους. Αυτό μάλιστα γίνεται προτού τα έντομα και η ασθένεια γίνουν αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού λέει ο κ. Κατσούλας.

Μετά την συγκέντρωση τα στοιχεία αποτιμώνται και επιλέγονται οι πλέον αβλαβείς και λιγότερο δαπανηρές λύσεις. Ένα ρομπότ εντοπίζει σε ποια σημεία βρίσκονται τα έντομα εντός του θερμοκηπίου και πραγματοποιεί στοχευμένους ψεκασμούς στα συγκεκριμένα φυτά και όχι συλλήβδην σε όλη την καλλιέργεια. Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, το προαναφερθέν ρομπότ “PestNuAgrobot” εργαζόταν σε μια καλλιέργεια εκτός θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλα, στόχος του προγράμματος είναι σε σύντομο διάστημα αυτό να αποτελεί κοινή πρακτική για τους αγρότες, που θα μπορούν να προγραμματίζουν τις εργασίες τους από το σπίτι, χωρίς τους κινδύνους που διατρέχουν από την έκθεση σε φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα στο χωράφι.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο