15.7 C
Almyros
24 Σεπτεμβρίου 2024 09:20
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΒόλος: Από σήμερα το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου

Βόλος: Από σήμερα το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου

Η γιορτή της πηλιορείτικης γαστρονομίας στην Πορταριά Πηλίου, που ξεκίνησε από μια ιδέα της Οικογένειας Καραΐσκου το 2019, συνεχίζεται φέτος σε άλλη χρονική περίοδο μετά από πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ματαιώσεις λόγω εξαιρετικών καταστάσεων (Covid 19, πλημμύρες) στις εγκαταστάσεις της πρώτης πιστοποιημένης αγροτουριστικής φάρμας στη Θεσσαλία, έχοντας αποσπάσει και την Αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Συνολικά 8.000 επισκέπτες πέρασαν από τους χώρους του Φεστιβάλ, στις προηγούμενες διοργανώσεις, είδαν τις εκθέσεις, ενημερώθηκαν για την τοπική παραγωγή, προμηθεύτηκαν προϊόντα, έκαναν συμφωνίες συνεργασίας, παρακολούθησαν τις ομιλίες, συμμετείχαν στις οινογνωσίες και γευσιγνωσίες, στις πεζοπορίες και στις μουσικές δραστηριότητες.

Τούτη τη χρονιά και σε διαφορετική από την αρχικά επιλεγμένη χρονική περίοδο, στην αρχή της καλοκαιρινής τουριστικής σαιζόν, για τρείς ημέρες η «καρδιά» του Πηλίου θα «χτυπά» στη «Φάρμα Καραΐσκου», σ΄ ένα πλούσιο φεστιβάλ με σκοπό την ανάδειξή της πηλιορείτικης γαστρονομίας και των τοπικών παραγωγών, πλαισιωμένο όπως πάντα και με σημαντικές πολιτιστικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.

Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από όλο το Πήλιο, συνταγές και μυστικά μαγειρικής, βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, αλλά και μαθήματα αργαλειού και κεραμικής συνθέτουν το σκηνικό της γαστρονομικής γιορτής. Όμως τη φετινή χρονιά έχει προστεθεί και μια πολύ ενδιαφέρουσα Εσπερίδα με τίτλο «Διατηρώντας την αυθεντικότητα ενός τόπου μέσω του υπεύθυνου τουρισμού».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Visit Portaria και Eudaimonia Tourism, με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στις 17.30 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος, η οποία είναι και η εναρκτήρια εκδήλωση του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πηλίου.

Με βασικό «συστατικό» την αγάπη για την Ελληνική κουζίνα, και ειδικότερα την Πηλιορείτικη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί και πάλι να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό τον γευστικό πλούτο και τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου.

Συνεχίζεται και αυτή τη φορά η πολύ επιτυχημένη συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προσβλέποντας σε συνέχεια στο μέλλον, στοχεύοντας στην προβολή των συμμετεχόντων παραγωγών στο κοινό που θα επισκεφθεί τις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις της «Φάρμας Καραΐσκου» στην Πορταριά Πηλίου.

Το σύνολο των δράσεων παρουσιάζεται στο εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπου η «Φάρμα Καραΐσκου» μεταμορφώνεται για τρείς ημέρες σε μία «ανοιχτή αγορά μικρών παραγωγών», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων, να έρθουν σε απευθείας επαφή µε τους παραγωγούς, αλλά και μέσα από τις πολιτιστικές και περιπατητικές δράσεις με τους μύθους, την ιστορία, το Πήλιο και τα πάσης φύσεως προϊόντα του.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η φετινή προσθήκη της Εσπερίδας, που επιδίωξη των διοργανωτών είναι να καθιερωθεί και για τα επόμενα Γαστρονομικά Φεστιβάλ. Τούτο διότι πιστεύουμε ότι η σύγχρονη ενημέρωση για την γαστρονομία είναι ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού. Και ο πολιτισμός της γεύσης είναι σπουδαίος και σύνθετος.

Η έννοια της γαστρονομίας είναι πάντοτε συνυφασμένη με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα, με το αυθεντικό και όχι με το δήθεν, τη μόδα. Προπάντων όμως είναι οι αναφορές που τη συνδέουν με τις αναμνήσεις μας.

Όμως για να αναφερόμαστε στη Γαστρονομία, πρέπει να είμαστε και σε θέση να απολαύσουμε τα αποτελέσματά της. Για τον λόγο αυτό αλλά και σε συνδυασμό με την τοποθεσία του Αγροκτήματος Καραΐσκου, όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι δράσεις, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η ορεινή πεζοπορία. Ο πιστοποιημένος συνοδός βουνού Νίκος Μαγγίτσης, διεθνής ορειβάτης, με τον συνεργάτη του Κώστα Παναγιώτου θα είναι ο οδηγοί σε αυτή την φθινοπωρινή βόλτα σε ένα κομμάτι του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» με αφετηρία το Αγρόκτημα Καραΐσκου.

Στο Αγρόκτημα Καραΐσκου, από σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 και όλο το τριήμερο θα πραγματοποιούνται πολλές δράσεις του Φεστιβάλ Πηλίου. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα όσοι συμμετάσχουν να επισκεφθούν τα περίπτερα με τα Πηλιορείτικα προϊόντα, να γευτούν εδέσματα και κρασιά της περιοχής και να πάρουν μια γεύση των εκδηλώσεών του.

Έχοντας τούτες τις αξιακές αναφορές, θα πραγματοποιείται τιμητική αναφορά και βράβευση καταξιωμένων ανθρώπων της Γαστρονομίας στη Μαγνησία, με αναγνωρισιμότητα, ενεργό συμμετοχή, ουσιαστική και διαχρονική συνεισφορά στον ειδικό τομέα τους, αλλά και στον τουρισμό συνολικότερα, με σεβασμό στους θεσμούς και τις παραδόσεις της περιοχής μας.

Μετά την πρώτη βράβευση στον Αλέκο Αλεξάνδρου (ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΚΑΒΟΥΡΑ), θα ακολουθήσει η βράβευση στον Μανώλη Φορλίδα, του παλαιότερου καφενείου στα Βαλκάνια και σημείο πλέον αναφοράς για τον Λαύκο του Νοτίου Πηλίου.

Οι προσπάθειες των διοργανωτών για την βελτίωση και επέκταση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πηλίου θα συνεχιστούν και ευελπιστούμε με την υποστήριξη, παρουσία και βοήθεια, όλων των Πηλιορειτών το Φεστιβάλ του 2025 να είναι ανανεωμένο, περισσότερο πλαισιωμένο και ακόμη καλύτερο.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο