24.7 C
Almyros
14 Οκτωβρίου 2024 14:25
ESPA
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΒλάμος: «Η καινοτομία και η τεχνολογία στον τομέα της υγείας, στο επίκεντρο...

Βλάμος: «Η καινοτομία και η τεχνολογία στον τομέα της υγείας, στο επίκεντρο του GENEDIS 2024»

Κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο 6ο GENEDIS 2024 που πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 17 μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.

Οι νέες εξελίξεις στη νευροεπιστήμη, τη γονιδιωματική και την ιατρική τεχνολογία θα τεθούν επί τάπητος στο διεθνές συνέδριο που οργανώνει το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στον ΟΤ μιλά για το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Συνεδρίου GENEDIS καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 50 διεθνούς φήμης προσκεκλημένους ομιλητές που θα αναλύσουν θέματα αιχμής, όπως η διάγνωση ασθενειών, η ταυτοποίηση φαρμακευτικών στόχων και οι τελευταίες εξελίξεις στην απεικονιστική τεχνολογία

ΕΡ: Κύριε Βλάμο, το GENEDIS 2024 πλησιάζει. Αυτή είναι η 6η φορά που διοργανώνετε το συνέδριο. Τι το ξεχωριστό θα δούμε φέτος;

ΑΠ: Το GENEDIS 2024, όπως και κάθε χρονιά, στοχεύει να προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στην επιστήμη, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, την υπολογιστική νευροεπιστήμη και την ιατρική ακριβείας, προωθώντας την καινοτομία και τη διεπιστημονική συνεργασία στον τομέα της υγείας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 50 διεθνούς φήμης προσκεκλημένους ομιλητές που θα αναλύσουν θέματα αιχμής, όπως η διάγνωση ασθενειών, η ταυτοποίηση φαρμακευτικών στόχων και οι τελευταίες εξελίξεις στην απεικονιστική τεχνολογία. Παράλληλα με τους κεντρικούς ομιλητές, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 150 παρουσιάσεις νέων ερευνητών, κατανεμημένες σε διάφορα workshops, το καθένα επικεντρωμένο σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Το σημαντικό είναι ότι φέρνουμε σε επαφή διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, δημιουργώντας μια γέφυρα γνώσης και συνεργασίας.

88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Βλάμος: «Γιατί χρειάζεται να φτάσει η έρευνα στην αγορά»

ΕΡ: Στα προηγούμενα GENEDIS συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα. Ποια η συμβολή του συνεδρίου και πώς πετυχαίνει τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιστημόνων και άλλων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας;

ΑΠ: Πάντα προσπαθούμε να διοργανώνουμε ένα συνέδριο που είναι επίκαιρο, προσεγγίζοντας τα σημαντικότερα θέματα της επιστήμης και της ιατρικής. Όμως, πέρα από το πρόγραμμα, πιστεύω ότι είναι η προσέγγιση μας να δίνουμε αξία στους συμμετέχοντες και να τους ακούμε. Δεν είμαστε εδώ απλώς για να «γεμίσουμε» έναν χώρο, αλλά για να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα ανταλλάξει γνώσεις και ιδέες. Αυτή η κοινότητα παραμένει ενεργή και συνδεδεμένη μεταξύ των συνεδρίων, τόσο μέσω των satellite events που οργανώνει το GENEDIS όσο και μέσω της δημοσίευσης των επιστημονικών εργασιών από τον εκδοτικό οίκο Springer.

Κορυφαίοι επιστήμονες όπως οι Κ. Λυκέτσος, η J. Egan, Ν. Ταβερναράκης, Β. Ντζιαχρήστος, Ν. Δασκαλάκης θα μιλήσουν για το Αλτσχάιμερ, τη γήρανση, την ιατρική απεικόνιση και τη ΝευροΓονιδιωματική.

ΕΡ: Έχω δει το πρόγραμμα και ορισμένοι από τους προσκεκλημένους σας είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες. Τι θα παρουσιάσουν στο GENEDIS;

ΑΠ: Είναι τιμή μας που φιλοξενούμε κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, κορυφαίος ειδικός στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, που κατέχει σημαντική θέση στο Johns Hopkins. Ο Καθηγητής Λυκέτσος είναι επίσης συνεργάτης μου στην ίδρυση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ (HIAAD), με στόχο να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προετοιμαστεί για τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών Αλτσχάιμερ. Το όραμά μας είναι να ενισχύσουμε την επιστημονική έρευνα, να βελτιώσουμε τα προγράμματα φροντίδας και να υποστηρίξουμε τις οικογένειες και τους φροντιστές. Επιπλέον, θα έχουμε την Josephine Egan, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Έρευνας του NIH, η οποία θα μιλήσει για πρώτη φορά σε συνέδριο στην Ελλάδα και θα μοιραστεί την πλούσια εμπειρία της στον τομέα της γήρανσης. Η KyungMin Noh από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη γονιδιωματική έρευνα. Από την Ελλάδα, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και Πρόεδρος του ΙΤΕ, θα παρουσιάσει τις καινοτόμες έρευνές του για τη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, από το Ινστιτούτο Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης στο Μόναχο, θα μας μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική απεικόνιση, ενώ ο Νικόλαος Δασκαλάκης από το Χάρβαρντ θα παρουσιάσει την πρωτοποριακή του δουλειά στον τομέα της ΝευροΓονιδιωματικής και την κατανόηση των ψυχιατρικών διαταραχών. Τέλος, ο Κώστας Δεμέτζος θα μας εισάγει στις νέες τάσεις της Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας, ενώ ο Γιώργος Παξινός, διεθνώς αναγνωρισμένος για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, θα μοιραστεί τις γνώσεις του στη νευροεπιστήμη.

Ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου μας είναι η προσέλκυση νέων ερευνητών

ΕΡ: Αναφέρατε νωρίτερα ότι θέλετε να δώσετε έμφαση στους νέους ερευνητές και ότι εξετάζετε την παροχή δωρεάν θέσεων για αυτούς. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό;

ΑΠ: Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να προσελκύσουμε νέους ερευνητές στο συνέδριο. Θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να γνωρίσουν κορυφαίους επιστήμονες, γι’ αυτό προσφέρουμε πάντα δωρεάν δικαίωμα για δια ζώσης συμμετοχή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, βέβαια, και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Το κύριο μέλημά μας είναι να θέλουν οι νέοι να παρακολουθήσουν το συνέδριο. Αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα βρούμε τρόπο να το κάνουμε πραγματικότητα.

ΕΡ: Ποιος είναι ο βασικός σκοπός του συνεδρίου;

ΑΠ: Ο βασικός σκοπός του GENEDIS είναι να φέρει σε επαφή επιστήμονες από διαφορετικά πεδία, όπως η νευροεπιστήμη και η γονιδιωματική. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου αυτοί οι επιστήμονες θα καθίσουν δίπλαδίπλα, θα ανταλλάξουν ιδέες και θα συνεργαστούν. Αυτού του είδους οι συζητήσεις είναι που οδηγούν σε νέες ανακαλύψεις και καινοτομίες.

Πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες στο GENEDIS 2024 κεντρίζουν το ενδιαφέρον

ΕΡ: Τι γίνεται με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που θα προκύψουν από το συνέδριο;

ΑΠ: Ήδη έχουμε πάνω από 150 καταθέσεις επιστημονικών εργασιών για το συνέδριο, κάτι που δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο διεθνούς φήμης εκδοτικός οίκος Springer, γνωστός για την υψηλή ποιότητα των επιστημονικών του εκδόσεων, θα εκδώσει τις εργασίες του συνεδρίου στη σειρά βιβλίων Advances in Experimental Medicine and Biology. Η σειρά αυτή έχει Impact Factor 3.2, κάτι που προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία στους νέους ερευνητές να δημοσιεύσουν την εργασία τους σε έναν από τους πιο αναγνωρισμένους επιστημονικούς τόμους και να προσθέσουν μια αξιόλογη δημοσίευση στο βιογραφικό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρώτο κιόλας συνέδριο GENEDIS το 2014, ο εκδοτικός οίκος Springer μας έδειξε την εμπιστοσύνη του, αναλαμβάνοντας τη δημοσίευση των επιστημονικών εργασιών μας.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο