25.8 C
Almyros
14 Οκτωβρίου 2024 18:23
ESPA
ΑρχικήΑΛΜΥΡΟΣΠρόταση για ενίσχυση της κίνησης, στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.

Πρόταση για ενίσχυση της κίνησης, στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου.

 

Την πρότασή του για την ενίσχυση του πολιτικού αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου στο πλαίσιο στήριξης του τουριστικού κλάδου στη Θεσσαλία, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς και βρίσκεται υπό επεξεργασία, παρουσίασε ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Χρήστος Μπουκώρος στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, στις Μηλιές.
Η πρόταση που παρουσιάστηκε δια εκπροσώπου (ο βουλευτής ήταν την ίδια ημέρα στην Αλόννησο για τα ζητήματα του Κτηματολογίου), βασίζεται σε δύο άξονες και δυνητικά δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα κονδύλια, μέσω της μόχλευσης της τοπικής οικονομίας και του ΦΠΑ θα επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία.
Ο πρώτος άξονας, αφορά πενταετές πρόγραμμα ενίσχυσης της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου (με κατά κεφαλήν επιδότηση 30 ευρώ ανά επιβάτη) και ο δεύτερος την αξιοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος επιδότησης των δευτερογενών αεροπορικών γραμμών, για το οποίο υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση – μελέτη από τον ΕΟΤ Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με την πρόταση του Χρ. Μπουκώρου, με στόχευση 200.000 επιβατών ετησίως, για πέντε χρόνια, και 30 ευρώ ανά επιβάτη το budget δυνητικά θα έφτανε τα 6.000.000 σε ετήσια βάση και τα 30.000.000 σε βάθος 5ετίας.
Από προ πενταετίας μελέτη της Raynair, προέκυπτε ότι οι επιβάτες των αεροπορικών της γραμμών με άφιξη στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, δαπανούσαν περίπου 800 ευρώ εβδομαδιαίως στους προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας. Μόνο από τον Φ.Π.Α. των συγκεκριμένων ταξιδιωτών θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πολλαπλάσιοι πόροι, χωρίς να υπολογίζονται λοιποί φόροι και τέλη, αλλά και η γενικότερη συνεισφορά και μόχλευση στην τοπική και την εθνική οικονομία.
Όπως επισημαίνεται, μιας τέτοιας κλίμακας πρόγραμμα ενίσχυσης του αεροδρομίου και του τουριστικού προϊόντος θα ήταν αποτελεσματικότερο από σχετικές πρωτοβουλίες, όπως το Thessaly Pass κ.λπ., που αναφέρονται σε κρατική ενίσχυση και όχι σε απευθείας εισροές χρήματος από το εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, σχετικά με την πρόταση – μελέτη του ΕΟΤ Θεσσαλίας, ο Χρ. Μπουκώρος επισημαίνει ότι αναφορικά με τη νομιμότητα της πρότασης της κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ενδεχομένως δρα ενισχυτικά το στοιχείο πως πρόκειται για υποδομή που ανήκει 100% στο κράτος και βρίσκεται στη σημαντικά πληγείσα περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στο δίκτυο των δευτερογενών γραμμών για το αεροδρόμιο ενδεικτικά προτείνεται από τον ΕΟΤ να συμπεριληφθούν Σητεία ή Ηράκλειο – Βόλος -Αλεξανδρούπολη και Ρόδος-Βόλος-Κέρκυρα έως τρείς συχνότητες σε εβδομαδιαία βάση, όλο το έτος, για 4 έτη. Γραμμές που θα παρουσίαζαν ετήσιο ενδιαφέρον, καθώς η Κεντρική Ελλάδα προσφέρει και αξιόλογους χειμερινούς προορισμούς (Πήλιο, Όλυμπος, Μετέωρα, λίμνη Πλαστήρα κ.α.) για εσωτερικό τουρισμό, στοιχείο που θα ενδιέφερε και τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ανάλογης ευρωπαϊκής ενίσχυσης.
Η συγκεκριμένη πρόταση των δύο αξόνων υπενθυμίζεται ότι είναι σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνάντηση με τον βουλευτή Μαγνησίας δεσμεύτηκε να την μελετήσει με τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών – Μεταφορών και Τουρισμού.
Έκτοτε, ακολούθησε συνάντηση του Χρήστου Μπουκώρου με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, στον οποίο επανέφερε την πρόταση και το αίτημα άμεσης ενεργοποίησής της για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος.
Επιπλέον, πρόσφατα η ίδια πρόταση του βουλευτή έπεσε και πάλι στο τραπέζι διαλόγου σε συνάντηση με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη, παρουσία συνεργατών του πρωθυπουργού και των άλλων δύο βουλευτών και υφυπουργών στη Μαγνησία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο