24.9 C
Almyros
15 Οκτωβρίου 2024 16:25
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΘεσσαλία: Ψεκασμοί με drone κατά του δάκου της Ελιάς

Θεσσαλία: Ψεκασμοί με drone κατά του δάκου της Ελιάς

Η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης drone για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε σύγκριση με τους ψεκασμούς από τα συνεργεία δακοκτονίας, είναι ο στόχος του πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών σε ελαιόδενδρα με σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ), που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις εταιρείες «ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ» και «IONOS Μ.ΙΚΕ».

Η χρήση του drone γίνεται ύστερα από σχετική αδειοδότηση πειραματισμού στην εταιρεία «IONOS Μ.ΙΚΕ», από το αρμόδιο Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις ψεκασμοί ελαιοδένδρων με κατάλληλο ΣμηΕΑ αγροτικών ψεκασμών (εξακόπτερο-10λτ.) σε ελαιώνα στην περιοχή της Βελίκας της ΠΕ Λάρισας, έκτασης 25 στρ. Το σκεύασμα, που χρησιμοποιείται είναι το ετοιμόχρηστο δόλωμα «Success 0.24CB».

Η εφαρμογή γίνεται κάθε τρίτο δέντρο και θα συγκριθεί με το δολωματικό ψεκασμό με επίγειους ψεκαστήρες (επινώτιους ή γεωργικούς ελκυστήρες), που πραγματοποιείται σε όμορο παραγωγικό ελαιώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος Δακοκτονίας. Ως μάρτυρας χρησιμοποιείται αψέκαστο αγροτεμάχιο.

Η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων απέναντι στον δάκο θα εκτιμηθεί με καταμέτρηση συλληφθέντων ακμαίων σε παγίδες McPhail και μέγεθος τελικής προσβολής σε καρπούς. Παράλληλα, θα μετρηθεί η επίδραση σε έντομα μη στόχους. Η  αξιολόγηση των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο