27.7 C
Almyros
27 Σεπτεμβρίου 2024 17:28
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑζερμπαϊτζάν: Εγκατάσταση σημείου ελέγχου στον οδικό άξονα Αρμενίας – Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αζερμπαϊτζάν: Εγκατάσταση σημείου ελέγχου στον οδικό άξονα Αρμενίας – Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έχει εγκαταστήσει ένα πρώτο σημείο ελέγχου στην είσοδο του διαδρόμου του Λατσίν, του μόνου άξονα που συνδέει την Αρμενία με την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή.

Tο Αζερμπαϊτζάν σε ανακοίνωσή του αναφέρει  ότι η απόφαση ελήφθη «ως απάντηση» σε παρόμοια απόφαση που έλαβε το Ερεβάν το Σάββατο.

Ένα τέτοιο μέτρο, το πρώτο μετά τον σύντομο πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας το 2020, εφαρμόστηκε επίσης «για να αποτραπεί η παράνομη μεταφορά εργατικού δυναμικού, όπλων και ναρκών από το έδαφος της Αρμενίας για παράνομους σχηματισμούς Αρμενίων ληστών στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσαν.

«Στις 22 Απριλίου, οι κάμερες παρακολούθησης του Υπουργείου Άμυνας κατέγραψαν την είσοδο στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν δύο εμπορευματοκιβωτίων για στρατιωτικούς σκοπούς και μιας συνοδείας αρμενικών στρατιωτικών οχημάτων, αντίθετα με την Τριμερή Διακήρυξη και τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου», υποστήριξε η διπλωματία του Αζερμπαϊτζάν, καταγγέλλοντας «απειλές και προκλήσεις» από το Ερεβάν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκε ότι η εγκατάσταση ενός σημείου ελέγχου «θα υπηρετήσει τη διαφάνεια των κινήσεων, το κράτος δικαίου και, ως εκ τούτου, τη διασφάλιση της ασφάλειας των κινήσεων».

Σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν, η ρωσική ειρηνευτική δύναμη που αναπτύχθηκε στην περιοχή και το «Ρωσοτουρκικό κέντρο παρακολούθησης» «ενημερώθηκαν» για μια τέτοια απόφαση.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στον Καύκασο συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια ενός σύντομου πολέμου το 2020 για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κέρδισε το Μπακού, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.

Μια ορεινή περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζει να τείνει τις σχέσεις μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού. Η σύγκρουση του 2020 οδήγησε στη στρατιωτική ήττα των Αρμενίων και σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστήριξε η Ρωσία, η οποία ανέπτυξε ειρηνευτικά στρατεύματα.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο