31.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 17:22
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤσουχτερή η ανανέωση των στεγαστικών δανείων για χιλιάδες Λονδρέζους 

Τσουχτερή η ανανέωση των στεγαστικών δανείων για χιλιάδες Λονδρέζους 

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Λονδίνο αντιμετωπίζουν μια καταστροφική «ωρολογιακή βόμβα» ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών δάνεια τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς αναγκάζονται να αντικαταστήσουν τις φθηνές συμφωνίες σταθερού επιτοκίου με πολύ πιο ακριβά δάνεια, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Έρευνα από το think-tank του Resolution Foundation προειδοποιεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας που έχει αυξήσει τα επιτόκια, από 0,1% σε 4,5% από τον Δεκέμβριο του 2021, σημαίνει ότι οι αποπληρωμές θα αυξηθούν για χιλιάδες οικογένειες του Λονδίνου.

Η έκθεση, που γράφτηκε από τον ανώτερο οικονομολόγο Simon Pittaway, λέει ότι η συντριπτική δημοτικότητα των συμφωνιών σταθερού επιτοκίου σημαίνει ότι μόνο το ένα τρίτο του αντίκτυπου έχει γίνει αισθητό μέχρι στιγμής από τους κατόχους στεγαστικών δανείων και «υπάρχει ακόμη πολύς πόνος στη συνέχεια».

Εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους οι συνολικές ετήσιες πληρωμές στεγαστικών δανείων από τους ιδιοκτήτες κατοικιών στο Λονδίνο θα αυξηθούν κατά περίπου 900 εκατομμύρια λίρες και μέχρι το 2026 θα είναι υψηλότερες κατά 1,4 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι αγορές ομολόγων φοβούνται τώρα ότι η Τράπεζα θα αναγκαστεί να αυξήσει το επιτόκιο της περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στο 5,5% έως το τέλος του έτους και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα περισσότερο για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η σκοτεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες επισημάνθηκε από τον υπουργό οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ την Παρασκευή, όταν είπε ότι θα ήταν «άνετος» με την αύξηση των επιτοκίων αν βοηθήσουν στην ανάσχεση του πληθωρισμού με το τίμημα να οδηγήσουν την Βρετανία  σε ύφεση.

Ανταπόκριση: Νατάσσα Kατζάβελου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο