24.1 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 13:29
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓ. Δραγασάκης στο Πρώτο: Χρειάζεται ανακατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ του ΕΣΥ...

Γ. Δραγασάκης στο Πρώτο: Χρειάζεται ανακατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ του ΕΣΥ και των μικρομεσαίων

Πρέπει να υπάρξει ανακατανομή στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να δοθούν περισσότερα χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο X. Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Δραγασάκης, που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  ανέφερε ότι η ανακατανομή κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης  προβλέπεται ρητά από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αντίθετα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση. 

Υποστήριξε, επίσης,  ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης μετά την πανδημία διοχετεύουν χρήματα στα εθνικά συστήματα υγείας, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Πορτογαλία που είναι ομοειδής με την Ελλάδα αφιερώνει 1,8 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τη χώρα, ενώ η Ισπανία διαθέτει το 8% του ΑΕΠ. 

Είπε ακόμη ότι το άρθρο 49 του σχετικού ευρωπαϊκου κανονισμού προβλέπει ότι  οι χώρες μέλη μπορούν να σχεδιάσουν τα προγράμματά τους με βάση νέες ανάγκες που

έχουν προκύψει και να τα υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης: «Ξοδέψαμε δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια για να προσλάβει η κυβέρνηση αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια και τελικά έγινε μια τρύπα στο νερό. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί, να είναι νοσοκόμοι, να είναι υγειονομικοί, να καλύψουμε κάποιες τρύπες στο ΕΣΥ».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον ΦΠΑ είπε ότι είναι ο πλέον άδικος φόρος και στην Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Για το επιχείρημα ότι η μείωση του ΦΠΑ που είχε γίνει το 2019 σε καφέδες, ροφήματα και μη αλκοολούχα ποτά δεν οδήγησε σε μείωση των τιμών, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι εάν δεν είχε μειωθεί ο Φ.Π.Α. πιθανόν οι τιμές να είχαν αυξηθεί περισσότερο.

Τόνισε επίσης ότι στην περίπτωση που οι μειώσεις δεν περνούν στην αγορά λόγω ολιγοπωλίων και έλλειψης ανταγωνισμού μια κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει και τους συντελεστές του ΦΠΑ αλλά και να ελέγξει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. 

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να αναβαθμίσει την ελληνική παραγωγή και να ενισχύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία έχει εξαιρεθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ή έχει πάρει πολύ λίγους πόρους και ταυτόχρονα να κλείσει τις κοινωνικές πληγές των πλειστηριασμών, της υπερχρέωσης και τη δυσκολία απόκτησης κατοικίας. 

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο