22 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 23:17
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΑπεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον τομέα της έρευνας για το εργασιακό καθεστώς

Απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον τομέα της έρευνας για το εργασιακό καθεστώς

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα τα μέλη του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο παράρτημα της Βιόπολις στην Ιατρική Σχολή με αιχμή του δόρατος την άμεση αντιμετώπισης της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο της έρευνας.

Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν λόγο για συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι “η παροχή επικουρικού έργου, όπως λένε οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, είναι υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για απόκτηση εμπειρίας. Ωστόσο μονό επικουρικό χαρακτήρα δεν έχει, καθώς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό, υποκαθιστώντας οργανικές θέσεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν χρόνια τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, όμως μερίδιο σε αυτό έχουν και οι διοικήσεις οι οποίες βρίσκουν στους υποψήφιους διδάκτορες τα εύκολα θύματα για να καλύψουν τρύπες αντί να απαιτήσουν και να παλέψουν ουσιαστικά για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητών.

Επιπροσθέτως το ΙΚΥ, ο «εθνικός φορέας υποτροφιών», απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών» να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων (30.000!).  Οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Τα παραδοτέα τα οποία απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού έργου. Ως σωματείο στην έρευνα έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς των υποτροφιών που χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Έτσι, οι υποτροφίες αποτελούν την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου μας”.

Στα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), καμία επιστροφή δεδουλευμένων, καθώς και λαμία ώρα διδακτικού & ερευνητικού έργου απλήρωτη.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο