20.6 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 11:25
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΞενοφών Σαλπεσάκης: Οι έξεις σχετίζονται με ό,τι γίνεται στην κοινωνία

Ξενοφών Σαλπεσάκης: Οι έξεις σχετίζονται με ό,τι γίνεται στην κοινωνία

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου 2023 το ΚΕΘΕΑ πραγματοποιεί πανελλαδική καμπάνια με σύνθημα: “Πάμε μαζί”, για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Πεζοπορία, θεατρική παράσταση αλλά και δράση για ομάδες εξαρτημένων στο δρόμο, περιλαμβάνονται στις δράσεις του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στη Μαγνησία όπου εξυπηρετήθηκαν πάνω από 4000 πολίτες στο πλαίσιο της πρόληψης και πάνω από 500 ανήλικοι και γονείς σε επίπεδο συμβουλευτικής.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο εκπαιδευτικής ενηλίκων στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος στο Βόλο, Ξενοφών Σαλπεσάκης, “κάθε φορά, έστω και ένας άνθρωπος να καταφέρει με τη βοήθειά μας να αλλάξει την προσωπική του κατάσταση είναι σημαντικό“.

Όπως εξήγησε ο κ. Σελπεσάκης το ΚΕΘΕΑ στο Βόλο δραστηριοποιείται και στο επίπεδο της πρόληψης δρώντας σε σχολεία και στο Πανεπιστήμιο αλλά και της συμβουλευτικής σε ανήλικους και ενήλικες. “Στα σχολεία μιλάμε όχι μόνο για εξαρτήσεις αλλά και για συμπεριφορές που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Μιλάμε με εκπαιδευτικούς και γονείς. Δεν είμαστε μια υπηρεσία κλειστή αλλά εμείς βγαίνουμε και πάμε στους ανθρώπους, στήνοντας γέφυρες μαζί τους με τον πολιτισμό και άλλες δράσεις”.

Το πρόγραμμα στον τομέα της συμβουλευτικής, περιλαμβάνει ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις και με βάση τις ανάγκες τους. “Δουλεύουμε με 12χρονους μέχρι και 25 ετών, ενώ τους υπόλοιπους τους συναντάμε, τους αξιολογούμε και τους στέλνουμε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα για βοήθεια. Είναι ψυχοκοινωνικής κατεύθυνσης οι παρεμβάσεις μας και εκτός από τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε όσους έρχονται, παρεμβαίνουμε και σε ομάδες μεταναστών, η άλλων ομάδων αν απαιτηθεί. Εστιάζουμε στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης, της δουλειάς, μια ολιστική παρέμβαση για να καταλάβει ο άνθρωπος τι είναι αυτό που τον οδηγεί σε εξαρτητικές συμπεριφορές. Και φυσικά να του δώσουμε τα απαραίτητα όπλα για να σταθεί στην κοινωνία”, εξήγησε ο κ. Σαλπεσάκης.

Ανέφερε ότι η κάνναβη αποτελεί την κυρια ουσία κατάχρησης στις νεαρές ηλικίες, αλλά οι έφηβοι επίσης κάνουν κατάχρηση σε αλκοόλ και διαδίκτυο. “Είναι ένα πλέγμα συμπεριφορών που καλούμαστε να δουλέψουμε. Το διαδίκτυο ανέβηκε πολύ λόγω της πανδημίας. Εμείς την περασμένη χρονιά είδαμε 550 άτομα σε επίπεδο συμβουλευτικής τόσο παιδιών όσο και γονέων, ένας αριθμός αυξημένος λίγο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εππλέον είδαμε 3.500 περίπου πολίτες σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης”.

Σημείωσε ότι αποδίδει η δουλειά που γίνεται με τις ομάδες γονέων αλλά και το γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ Πιλότος άνοιξες τις πόρτες του στην κοινωνία δημιουργώντας ένα στέκι πολιτισμού όπου κάποιος μπορεί ναδανειστεί ένα βιβλίο ή να συμμετέχει σε δράσεις πολιτισμού, ένα εργαλείο για να βγουν οι άνθρωποι από τα σπίτια του και να κάνουν πράγματα να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους.

Τόνισε τέλος ότι οι έξεις, οι συνοδές συμπεριφορές δηλαδή, είναι πολλές. Αφορούν την κατανάλωση τροφής, τη οπαδική ή προσωπική βία, και γενικότερα οι έξεις συνδέονται άμεσα με ό,τ γίνεται στην κοινωνία, είτε αυτό αφορά εξελίξεις στην τεχνολογία, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, την παγκοσμοιοποίηση κλπ. “Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο θέμα το πως επηρεάζεται η ψυχική υγεία των ανθρώπων. Μία πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε κατανάλωση φαρμάκων και ψυχολογικών προβλημάτων. Αν ζεις σε μια κατάσταση φοβική και πιεστική αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί στο πως θα γίνει μία παρέμβαση” κατέληξε ο κ. Σαλπεσάκης.

Στον Βόλο το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ θα υλοποιήσει τις κάτωθι παρεμβάσεις:

 Σήμερα 21/06/2023, 08:30 πμ-13:00Πεζοπορία στο Πήλιο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), τρεις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία συμβολική κοινή δράση με πολλαπλά μηνύματα.

Η Δομή Έγκαιρης Παρέμβασης και Φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική/αντικοινωνική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους του ΚΕΘΕΑ  ΠΙΛΟΤΟΣ, το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αγριάς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Άρσις στη Μακρινίτσα, διοργανώνουν πεζοπορία την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023.

Η δράση θα έχει ως αφετηρία τον Άγιο Ονούφριο Ιωλκού και θα καταλήξει στην Μακρινίτσα, όπου και θα υλοποιηθούν μία σειρά από διαδραστικά παιχνίδια για τα μέλη των τριών δομών και το προσωπικό τους, με στόχο την αλληλογνωριμία, τη συνεργασία και τη συμπερίληψη.

 22/6/2023, 21:30, Ανοιχτό Θέατρο Πολυχώρου εκπαίδευσης «Άξιον εστί» στην Άλλη Μεριά Βόλου. 

Η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο «Δεν είναι παιχνίδι», που εστιάζει στα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα.  Σε συνεργασία με τη Δομή Έγκαιρης Παρέμβασης (ΕΣΠΑ) του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, τα Εκπαιδευτήρια «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» και το Σύλλογο Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του προγράμματος.

Ιστορίες θυμάτων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου γίνανε αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου, που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και τελικά, στη δράση απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο. Το κείμενο της παράστασης, τη συγγραφή του οποίου έχει επιμεληθεί η ίδια η ομάδα, έχει διαμορφωθεί ύστερα από έρευνα  σε αξιόπιστες πηγές, ντοκιμαντέρ, και, κυρίως, μαρτυρίες ανθρώπων. Παραθέτει γεγονότα με ακρίβεια, εστιάζοντας στα ανθρώπινα συναισθήματα και καταδεικνύοντας την ωμή πραγματικότητα του διαδικτύου και όχι μόνο.

26/6/2023, 10:00, Πάρκο Αναύρου. Διευρυμένη παρέμβαση προσέγγισης χρηστών στον δρόμο, που θα περιλαμβάνει γιορτινό τραπέζι, μουσική και ενημερωτικό περίπτερο. Σε συνεργασία με τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο Γ. Ν. Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο