19.6 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 19:23
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΜέγιστη διπλωματική ένταση μεταξύ Τιφλίδας και Κιέβου για τον πρώην πρόεδρο της...

Μέγιστη διπλωματική ένταση μεταξύ Τιφλίδας και Κιέβου για τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας

Η Γεωργία και η Ουκρανία δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την τύχη του σήμερα φυλακισμένου πρώην Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο όταν ο Ζελέσνκι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον πρεσβευτή της Γεωργίας στην Ουκρανία και να ζητήσει την αναχώρησή του από τη χώρα εντός 48 ωρών για διαβουλεύσεις στην πρωτεύουσα της Γεωργίας.

Η Γεωργία προειδοποίησε ότι πρόκειται για «ακραία μορφή κλιμάκωσης των διπλωματικών σχέσεων» μεταξύ των δύο ιστορικά φιλικών χωρών.

Η γεωργιανή εκδοχή είναι ότι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος φταίει που προκάλεσε βλάβη στην υγεία του. Ο Rati Bregadze, υπουργός Δικαιοσύνης της Γεωργίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ενεργούμε σύμφωνα με τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά στις φυλακές, επομένως οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με αυτό το σκοπό που ακούσαμε είναι απαράδεκτη. Αυτό είναι πολύ αποκαρδιωτικό, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Γεωργία στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού έθνους σε οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης και, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς, η δήλωση ήταν πολύ λυπηρή».

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, επί του παρόντος πολίτης με ουκρανική υπηκοότητα, αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες στη Γεωργία.

Συνελήφθη στην Τιφλίδα τον Οκτώβριο του 2021, λίγο μετά την επιστροφή του από την Ουκρανία. Μετά από μακρά απεργία πείνας, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Ο πρώην πρόεδρος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να εφαρμόσει ασφαλιστικό μέτρο που θα του επέτρεπε να μεταφερθεί στο εξωτερικό για να λάβει θεραπεία. Η αίτηση απορρίφθηκε, αλλά η εξέταση της υπόθεσης έφτασε στο Στρασβούργο.

Ο δικηγόρος του, Shota Tutberidze, εξήγησε:  «Προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του Mikhail Saakashvili στο εξωτερικό για να του συμπεριφερθούμε σωστά, μια από τις επιλογές ήταν προφανώς η Ουκρανία, αυτή η επιλογή είναι πολύ ρεαλιστική και δεν υπάρχουν δικαστικά εμπόδια – το μόνο εμπόδιο είναι ο φόβος.της γεωργιανής κυβέρνησης και της πολιτικής της απόφασης να μην επιτρέψει στον Σαακασβίλι να φύγει από τη φυλακή στη Γεωργία».

Επί του παρόντος, η Ουκρανία δεν έχει πρεσβευτή στη Γεωργία. Ο διπλωμάτης αποσύρθηκε λόγω άλλης διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών: Και οι δύο έχουν τα εδάφη τους κατεχόμενα από τη Ρωσία.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο