20.7 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 20:22
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠ. Μαρινάκης: Το 71% των ελ. επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο...

Π. Μαρινάκης: Το 71% των ελ. επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό – Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή στον μέγιστο βαθμό

Στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως ένα «πλέγμα παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ξεκαθαρίζοντας πως «δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής».

«Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό» τόνισε και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης «να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μαρινάκης διευκρίνησε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξαιρούνται από τις συγκεκριμένες διατάξεις που θα ισχύσουν από το 2024 και οριοθετεί τον κατώτατο βαθμό ως τεκμαρτό εισόδημα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «για τον νέο ελεύθερο επαγγελματία για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα ισχύσει αυτό, θα υπάρχει δηλαδή εξαίρεση. Για τον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει το όριο των 10.000 ευρώ, που είναι ο κατώτατος μισθός, που θα φορολογούνται οι επαγγελματίες και θα υπάρχει μια έκπτωση πάνω από 50% και για τον πέμπτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση».

Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στους Κώστας Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου σημείωσε πως «η αλήθειας είναι πως έχουμε την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια των τελευταίων δεκαετιών» όμως πρόσθεσε πως «μία δεύτερη αλήθεια είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα το ακαθάριστο έχει αυξηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 7%, άρα κάτι κάνει αυτή η κυβέρνηση…» αναλύοντας σχετικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάνουμε τρία διαφορετικά πράγματα: 1. Μόνιμες παρεμβάσεις αυξήσεων μισθών συντάξεων, σταδιακές μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. 2. Αυστηρούς ελέγχους και 3. Στοχευμένες παρεμβάσεις» και πρόσθεσε πως «δεν πατάς ένα κουμπί και λύνεται η ακρίβεια… ακολουθείς μία πολιτική μείωσης των συνεπειών …κυρίως με μόνιμα μέτρα τα οποία μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν».

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «αρχή μας ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο».

«Υπάρχει διάκριση των εξουσιών αυτό είναι καλό να το καταλάβει η Αντιπολίτευση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, επιτελεί ανεξάρτητα τον ρόλο της, οπότε σε μία εν εξελίξει υπο διερεύνηση διαδικασία, εμείς δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών αλλά πρόσθεσε πως «ένα γενικό πολιτικό σχόλιο είναι ότι ακολουθεί η αντιπολίτευση την ίδια τακτική που ακολούθησε και την προηγούμενη τετραετία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Αναφορικά με τη συνέντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη τόνισε πως «νομίζω είναι καλό για τη Δημοκρατία μας να υπάρχει θεσμική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» και προσθέτοντας «συνολικά των πολιτικών αρχηγών θα έλεγα εγώ…»

Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης αναφορικά με την οπαδική βία σημείωσε πως «η κάθε επιμέρους παραβατικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» τονίζοντας πως «για την οπαδική βία γίνονται κινήσεις που δεν έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν πρόκειται να εξαλειφθεί απο τη μία στιγμή στην άλλη. Εκεί που κλείνανε πολλοί τα μάτια τους, τώρα έχουμε ένα κράτος που είναι παρόν».

Τέλος ερωτηθείς για το ψήφισμα του ΟΗΕ από το οποίο αποχώρησε η ελληνική πλευρά σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει την πιο ισόρροπη, την πιο δίκαιη στάση. Δεν θα ψήφιζε ποτέ η χώρα μας, για αυτό και απείχε, ένα ψήφισμα το οποίο δεν θα καταδίκαζε τη Χαμάς ρητώς, ως τρομοκρατική οργάνωση» και συμπλήρωσε πως «η κριτική της Αντιπολίτευσης, – στην πραγματικότητα στην χώρα, όχι στην κυβέρνηση -, είναι και άδικη και ισοπεδωτική. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Ισραήλ, βρέθηκε στο Κάϊρο, μίλησε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής και από την πρώτη στιγμή είπε ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε την Χαμάς απο τον παλαιστινιακό λαό».

Κείμενο σε εξέλιξη….

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Παύλου Μαρινάκη

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής ούτε με αυτή τη φορολογική παρέμβαση, αλλά είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως τις είχε περιγράψει σε ένα γενικό πλαίσιο με κάποιες συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό χρήμα, έχει να κάνει με τη ρύθμιση της αγοράς των airbnb, έχει να κάνει με τα πρόστιμα για τη χρήση μετρητών πάνω από το ποσό που απαγορεύεται και την αυστηροποίηση τους, έχει να κάνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ένα μέρος των παρεμβάσεων αφορά και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό που θέλω να πω ως ελεύθερος επαγγελματίας, επειδή βλέπω και κάποιες μηδενιστικές αναφορές ότι δεν πρέπει να τσουβαλιάζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί υπάρχει αυτός ο οποίος μπορεί να έχει πέντε και δέκα υπαλλήλους και να δηλώνει έσοδα λιγότερα από τους υπαλλήλους του και λιγότερους από τον κατώτατο μισθό. Αλλά υπάρχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νεότεροι ηλικιακά ειδικά, αλλά και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν και τις εισφορές τους, πληρώνουν και τους φόρους τους, όπως και σε κάθε κατηγορία δεν πρέπει να τους τσουβαλιάζεις.

Καταρχάς ξεκινάμε ότι αυτό το οποίο λέει το υπουργείο Οικονομικών, ο κατώτατος μισθός που θεωρείται το ελάχιστο εισόδημα για έναν ελεύθερο επαγγελματία για να υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση – προς το παρόν μείωση 50% και 25% του τέλους επιτηδεύματος – είναι μαχητό. Δηλαδή, θα δίνεται η δυνατότητα, εφόσον υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτό το εισόδημα. Δεύτερον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες της πρώτης τριετίας, τους νέους δηλαδή μέχρι και πενταετία, θα εξαιρούνται, δηλαδή για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα υπάρχουν αυτά τα ελάχιστα τα οποία για τα οποία θα φορολογούνται και στον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση και στον πέμπτο μια λίγο μικρότερη έκπτωση. Αυτός είναι ο λόγος γιατί ένας νέος που ξεκινάει και κάνει έναρξη προφανώς δεν σημαίνει ότι φοροδιαφεύγει ντε φάκτο αν δηλώνει έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο και μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές για έναν ελεύθερο επαγγελματία είναι από την τσέπη του.

Καταρχάς να πούμε ότι κάποιος, για παράδειγμα όποιος δηλώνει 7.000 ευρώ σήμερα, με το νέο φορολογικό σύστημα, αν συνδυάσει κανείς το τέλος επιτηδεύματος και την αλλαγή, πρακτικά δεν θα δει καμία αλλαγή. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι να αντιμετωπιστεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν κάτω τον κατώτατο μισθό. Το ξαναλέω, δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι φοροδιαφεύγουν. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό. Όμως σίγουρα δεν είναι δυνατόν εφτά στους δέκα να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Εκεί λοιπόν έρχεται το υπουργείο χωρίς να αυξάνει φορολογικό συντελεστή. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό. Να αλλάζει ουσιαστικά το καθεστώς φορολόγησης με μια σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για να υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη. Και αναφέρομαι κυρίως στο παράδειγμα κάποιου ο οποίος έχει για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει 5, 6, 7, 8 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, τους έχει κανονικά ο άνθρωπος και στο τέλος της ημέρας δηλώνει στην εφορία λιγότερα ως εισόδημα από τους εργαζόμενους. Αυτό κάπως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο