24.8 C
Almyros
6 Οκτωβρίου 2024 16:19
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠληροφορίες για δεύτερη επίθεση στη Τζαμπαλίγια – Πέρασαν οι πρώτοι κάτοχοι ξένων...

Πληροφορίες για δεύτερη επίθεση στη Τζαμπαλίγια – Πέρασαν οι πρώτοι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και τραυματίες από τη Ράφα

Εντονες διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Για τουλάχιστον 50 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κάνουν λόγο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι Υγείας ενώ η Χαμάς μιλάει για 400 νεκρούς. Το Ισραήλ παραδέχεται το χτύπημα και τονίζει πως κάτω απο τον καταυλισμό υπήρχαν τούνελ στα οποία κρύβονταν ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Την ίδια ώρα, οι πρώτοι πολίτες από τη Γάζα, κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και τραυματίες, πέρασαν από το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα προς την Αίγυπτο, για πρώτη φορά από την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Ζωντανά όλες οι εξελίξεις:

Δεκάδες ξένοι, πολίτες με διπλή υπηκοότητα και τραυματίες διασχίζουν το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα από τον παλαιστινιακό θύλακα με κατεύθυνση την Αίγυπτο. Το άνοιγμα της διάβασης ύστερα από συμφωνία Αιγύπτου, Ισραήλ και Χαμάς με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, έρχεται λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια.

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τον κατάμεστο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Πολυκατοικίες κατέρρευσαν, ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν τούνελ που βρίσκονταν κάτω από τον προσφυγικό καταυλισμό και στα οποία κρύβονταν οι μαχητές της Χαμάς. Υποστήριξαν ότι η κατάρρευση των τούνελ προκάλεσε και την κατάρρευση των κτιρίων στον καταυλισμό. Στόχος τους ήταν ο διοικητής της Χαμάς Ιμπραήμ Μπιάρι, ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιθέσεων στο Ισραήλ.

«Απόψε εξοντώσαμε τον τρομοκράτη Ιμπραήμ Μπιάρι. Ο Μπιάρι ηγείται των μαχών στη βόρεια Γάζα από την ημέρα που οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλλαν στη Γάζα. Πήρε επίσης μέρος στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Εκπρόσωπος της Χαμάς διέψευσε ότι υπήρχε ανώτατος διοικητής στην περιοχή. Την ισραηλινό χτύπημα στη Τζαμπαλίγια καταδίκασαν Σαουδική Αραβία και Ιορδανία, κάνοντας λόγο απάνθρωπη επίθεση. Tην ίδια ώρα, στον απόηχο του εγγράφου, που είδε το φως της δημοσιότητας για εκτοπισμο του πληθυσμου της Γάζας προς τη χερσόνησο Σινά, οι αιγυπτιακές Αρχές διαμηνύουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μπει τέλος στην άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Αίγυπτος δεσμεύεται σε όλα τα επίπεδα, από την πολιτική ηγεσία του προέδρου Αλ Σίσι έως όλες τις κρατικές υπηρεσίες, ότι κινητοποιείται για να επιλύσει την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, στην οποία είναι εκτεθειμένοι οι αθώοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπουλί.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας ότι είναι κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν από τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ το Κατάρ επανέλαβε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν βοηθούν στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, την ώρα που η παλαιστινιακή οργάνωση προαναγγέλλει νέα απελευθέρωση ομήρων.

«Είπαμε στους διαπραγματευτές ότι θα απελευθερώσουμε λίγους ξένους (αιχμαλώτους) τις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως είχαμε ανακοινώσει νωρίτερα δεν έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να τους κρατούμε στη Γάζα» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 240 όμηροι κρατούνται απο τη Χαμάς στη Γάζα.

«Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι μακρύς αλλά νικηφόρος»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι μακρύς αλλά νικηφόρος, σε μια δήλωση στην οποία εκφράζει επίσης τη θλίψη του για τις αυξανόμενες απώλειες σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης δραστηριοποιούνται στη Γάζα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις ημέρες μετά από εβδομάδες αεροπορικών βομβαρδισμών σε αντίποινα για μια επίθεση παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς σε πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την αρπαγή 240 ομήρων. Σε ανακοίνωση των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) νωρίτερα αναφέρεται ότι το πλήγμα από μαχητικά αεροσκάφη στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, σκότωσε τον Ιμπραήμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς που, όπως είπε, ήταν “κομβικός” στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης.

Δεκάδες μαχητές της Χαμάς βρίσκονταν στο ίδιο σύμπλεγμα σηράγγων με τον Μπιάρι και σκοτώθηκαν επίσης όταν κατέρρευσε κατά την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν. “Καταλαβαίνω ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές αναφορές για παράπλευρες απώλειες και για απώλειες αμάχων. Τα εξετάζουμε και αυτά” τόνισε.

Άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα για ξένους υπηκόους και τραυματίες – Αδυσώπητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα
(Photo by Yuri CORTEZ / AFP)

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ αρνήθηκε ότι κάποιος ανώτερος διοικητής βρισκόταν στον καταυλισμό και χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως ισραηλινό πρόσχημα για τη δολοφονία αμάχων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν.

Μια ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε ότι υπήρχαν 400 νεκροί και τραυματίες στη Τζαμπαλίγια, όπου στεγάζονται οικογένειες προσφύγων από τους πολέμους με το Ισραήλ, που χρονολογούνται από το 1948. Η έκρηξη άφησε πίσω της μεγάλους κρατήρες που περιβάλλονται από κατεστραμμένα κτήρια. Το Ισραήλ προειδοποίησε επανειλημμένα τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν βόρειες περιοχές και ενώ πολλοί πήγαν νότια, άλλοι έμειναν.

Ο ΟΗΕ και άλλοι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσαν ότι οι άμαχοι στον θύλακα ζουν υπό άθλιες συνθήκες με μια ανύπαρκτη δημόσια υγεία, με τα νοσοκομεία να αγωνίζονται να περιθάλψουν τα θύματα, καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί.

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα. Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς έφτασε τους 8.525, σύμφωνα με την οργάνωση της Χαμάς. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περισσότεροι από 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες και ισραηλινές επιδρομές. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι στην αρχική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, περίπου 240 όμηροι μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα,

Άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα για ξένους υπηκόους και τραυματίες – Αδυσώπητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα
(AP Photo/Ariel Schalit)

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη τη νύχτα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι τρεις σκοτώθηκαν στην Τζενίν, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε στο Τουλκαρέμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει βόρεια και ανατολικά της πόλης της Γάζας. Νότια της πόλης, τα ισραηλινά στρατεύματα προσπαθούσαν επίσης να αποκόψουν τον κύριο αυτοκινητόδρομο της περιοχής και τον παράλληλο δρόμο κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Dawood Shehab, εκπρόσωπο της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας μικρότερης μαχητικής ομάδας που συμμάχησε με τη Χαμάς.

Πηγή: ΕΡΤ/ Ευγενία Μυρίδου, Βάνα Κουτρουλού- Αποστολή: Κωστας Καντούρης

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο