13.9 C
Almyros
3 Οκτωβρίου 2024 08:28
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΣτο ταξίδι των γεύσεων και της διακόσμησης οι κολοκύθες από την Καλαμπάκα

Στο ταξίδι των γεύσεων και της διακόσμησης οι κολοκύθες από την Καλαμπάκα

Ο Βάιος Κουλουκτσής είναι παραγωγός κηπευτικών και εδώ και χρόνια καλλιεργεί κολοκύθες.

Η φετινή παραγωγή καταστράφηκε από την κακοκαιρία Daniel η οποία στέρησε τη δυνατότητα στον Καλαμπακιώτη παραγωγό να παράγει τη μεγαλύτερη σε βάρος και μέγεθος κολοκύθα. Η περσινή σοδειά ήταν καλή και η μεγαλύτερη κολοκύθα στο χωράφι του ζύγιζε 296 κιλά.

“‘Ολα ξεκίνησαν καλά και φαινότανε ότι η φετινή παραγωγή θα είναι καλή. Δυστυχώς μας τα χάλασε η κακοκαιρία. Σχεδόν όλη η παραγωγή καταστράφηκε και η ζημιά που έπαθα αγγίζει το 100%. Αυτή η καταστροφή μου στέρησε τη δυνατότητα για παραγωγή κολοκύθας μαμούθ, περίπου στα 800 με 900 κιλά. Όλα τα χρόνια καλλιεργώ περίπου 30 ποικιλίες κολοκυθιών, χωρίς λίπασμα και φυτοφάρμακα. Οι κολοκύθες μου γίνονται ανάρπαστες και ταξιδεύουν και εκτός συνόρων. Πέρυσι στο χωράφι ήρθε ένας σεφ από την Ρουμανία και γύρισε ολόκληρη εκπομπή για τις κολοκύθες μου”.

Σε ερώτηση που χρησιμοποιούνται αυτές οι κολοκύθες, ο Βάιος Κουλουκτσής, επεσήμανε ότι ” οι κολοκύθες ήταν ένα παρεξηγημένο λαχανικό. Φαίνεται, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια όλοι οι σεφ τις χρησιμοποιούνε στα διάφορα φαγητά γιατί έχουν καταλάβει ότι είναι πολλά τα οφέλη στη διατροφή του ανθρώπου.

Οι κολοκύθες είναι πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, αλλά με χαμηλό αριθμό θερμίδων και πλούσιο σε νερό φρούτο. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, σε βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυλλικό οξύ, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός αυτού έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσιες σε θρεπτικά και φαρμακευτικά συστατικά. Οι κολοκύθες δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην διατροφή μας αλλά και στην διακόσμηση”.

Στην Αμερική, στην Αγγλία, στην Σκωτία και στην Ιρλανδία, γιορτάζουν το Halloween.Γύρω από την γιορτή υπάρχουν πολλά ωραία έθιμα και συμβολισμοί και οι κολοκύθες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλουκτσή και δικές του κολοκύθες χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του Halloween.
Οι κολοκύθες δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης είναι ανθεκτικές στην ξηρασία, σταθερή και ευέλικτη καλλιέργεια που μπορεί να δώσει ικανοποιητικά κέρδη σε σύγκριση με άλλα προϊόντα.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο