19.6 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 11:25
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑντεπίθεση από ΝΑΤΟ και Λευκό Οίκο στις «βόμβες» Τραμπ περί ρωσικής εισβολής...

Αντεπίθεση από ΝΑΤΟ και Λευκό Οίκο στις «βόμβες» Τραμπ περί ρωσικής εισβολής στους κακοπληρωτές συμμάχους

Κοκορόμυαλη η Νίκι Χέιλι, χωρίς νοητική διάυγεια ο Τζο Μπάιντεν και υπέρ ρωσικής επίθεσης σε όποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεν πληρώνει τη συνεισφορά του στη συμμαχία, ήταν τα θέματα των τελευταίων δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και επικρίθηκε για σχόλια «φριχτά και ανισόρροπα» από τον Λευκό Οίκο. Έντονη ήταν η αντίδραση και των Ευρωπαίων συμμάχων. «Το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει συμμαχίες α λα καρτ», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερό του σύμμαχο , Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι «τη Συμμαχία παραμένει έτοιμη και ικανή να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».

Για επικίνδυνες δηλώσεις που παραπέμπουν σε νοητική αστάθεια κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος.
«Το να ενθαρρύνει κανείς δολοφονικά καθεστώτα να εισβάλουν στους στενότερους συμμάχους μας είναι αποτρόπαιο και συνιστά ένδειξη ανισορροπίας. Θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία της χώρας μας».

Προς επίρρωσιν του επιχειρήματος ότι όσα μέλη του ΝΑΤΟ δεν ενισχύουν τις δαπάνες της Συμμαχίας δεν αξίζουν και προστασία, ο Ντόναλντ Τραμπ παρέπεμψε σε μια ιστορία από την προεδρική του θητεία:
«Ένας από τους προέδρους μια μεγάλης χώρας σηκώθηκε και είπε: «Κύριε, αν δεν πληρώσουμε και μας επιτεθεί η Ρωσία, θα μας προστατέψετε»; Κι εγώ είπα: «Δεν πληρώσατε; Είστε παραβάτες»; Όχι δε θα σας προστάτευα. Και μάλιστα, θα τους ενθάρρυνα τους Ρώσους να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στο Τζο Μπάιντεν αμφισβητώντας τη νοητική του διαύγεια με αφορμή τις δηλώσεις του Ειδικού Ανακριτή Ρόμπερτ Χερ για την κακή μνήμη του Αμερικανού προέδρου που φέρεται να μην θυμόταν τη χρονιά θανάτου του γιου του.

«Είπαν ότι η διανοητική του κατάσταση είναι σε κακά χάλια Αλλά εάν η κατάσταση του Τζο Μπάιντεν δεν επιτρέπει να τού απαγγελθούν κατηγορίες, δε θα τού απαγγείλουν κατηγορίες, αλλά είναι λογικό να είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Για σκεφτείτε το».
Από τα βέλη του δε γλτίωσε φυσικά η αντίπαλός του για το χρίσμα, Νίκι Χέιλι, την χαρακτήρισε «κοκορόμυαλη» με ειρωνείες για την απουσία του στρατιωτικού συζύγου της που υπηρετεί στο εξωτερικό.

«Η διαφορά ζώων και ανθρώπων είναι ότι τα ζώα δεν αφήνουν τον πιο ηλίθιο να ηγηθεί της αγέλης» απάντησε ο σύζυγος της Χέιλι ενώ η ίδια δεν χαρίστηκε ούτε στον Τραμπ ούτε στον Μπάιντεν κάνοντας λόγο για ακατάλληλους υποψηφίους λόγω ηλικίας και διανοητικής κατάστασης.

«Δεν είναι μόνο ο Τζο Μπάιντεν. Βλέπουμε το ίδιο με τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν με μπερδεύει με τη Νάνσι Πελόζι, όταν έχει τα ξεσπάσματα του, κι όλα τα άλλα που έχει κάνει. Είναι καιρός για έναν ηγέτη μιας νεότερης γενιάς. Το κόμμα που θα απορρίψει τους ογδοντάχρονους υποψηφίους είναι το κόμμα το που θα κερδίσει την προεδρία», δήλωσε η Χέιλι.

To θέμα της προχωρημένης ηλικίας είναι στο επίκεντρο των δημοσκοπήσεων, με 1 στους 5, ερωτηθέντες, ήτοι το 21%, να απαντά ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο υποψήφιους προέδρους.

Παρόλα αυτά, ο Ντόναλντ Τράμπ συνεχίζει να καλπάζει σε όλες τις δημοσκοπήσεις έστω και με μικρό προβάδισμα του Τζό Μπάιντεν. Σύμφωνα με τους Financial Times., το 42% θεωρεί ότι ο Τραμπ είναι ικανότερος για θέματα οικονομίας από τον Μπάιντεν που συγκεντρώνει το 31%.

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

www.ertnews.gr



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο