22.1 C
Almyros
22 Σεπτεμβρίου 2024 11:19
ESPA
ΑρχικήΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣΆραγε χρειαζόμαστε  Ιδιωτικά  Πανεπιστήμια  στην Ελλάδα;

Άραγε χρειαζόμαστε  Ιδιωτικά  Πανεπιστήμια  στην Ελλάδα;

Γράφει

Ο Γιώργος Καραμάνης

Στην ζωή έρχεται κάποια στιγμή  που ζυγίζεις  τις αποφάσεις  που  παίρνεις  με γνώμονα πάντα το  καλό και το σωστό . Το ίδιο  κάνει  και τώρα  η κυβέρνηση  η οποία πήρε  την απόφαση   να ξεκινήσει  τον διάλογο  για  την ίδρυση  μη κρατικών Πανεπιστημίων  στην  Ελλάδα. Τα Πανεπιστήμια αυτά θα είναι  Ιδιωτικά, και φυσικά  για  να φοιτήσει κάποιος σε αυτά θα πρέπει  να  πληρώσει  δίδακτρα. Άρα  θα είναι  η πρώτη  φορά στην Ελλάδα που πλέον η δημόσια εκπαίδευση παραγκωνίζεται και  θα εισέρθουν στο  χώρο  της  τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης Πανεπιστήμια τα οποία θα δίνουν τίτλο σπουδών μέσα από δίδακτρα. Το ζήτημα είναι εάν χρειάζεται η όχι  η Ελλάδα  ένα σούπερ μάρκετ πτυχίων;

Για να απλοποιήσουμε την κατάσταση ας δούμε το παράδειγμα ενός φοιτητή  ο οποίος  αποτυγχάνει  να εισαχθεί με το  σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων σε μια σχολή της αρεσκείας  του  αλλά  έχει την οικονομική  δυνατότητα να  πληρώσει τα  δίδακτρα  σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο  και να  σπουδάσει και να εξειδικευθεί στον τομέα που ενδιαφέρεται. Επιπλέον ένας φοιτητής  που δεν έχει την οικονομική  δυνατότητα να πληρώσει δίδακτρα σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο τι άλλες επιλογές  έχει;  Ασφαλώς  και στην χώρα μας  το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι ένα σύστημα που χρειάζεται κάποιες αλλαγές  καθώς  κρίνει έναν μαθητή από  μία  εξέταση  και μόνο  και  δεν  αξιολογείται η συνολική πορεία  στην εκπαίδευση του μαθητή Αφετέρου όμως  θα  πρέπει  η  κυβέρνηση  να φροντίζει για όλους  τους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε μια  δωρεάν τριτοβάθμια  εκπαίδευση  αφού η χώρα μας αποτελεί θετική εξαίρεση προς τις δωρεάν παροχές  σε φοιτητές. Εάν δούμε ένα δεύτερο παράδειγμα  ένας  μαθητής  που δεν είναι αρκετά  καλά  προετοιμασμένος και  συγκεντρώσει  9000 μόρια  θα μπορεί να  εισαχθεί σε μια ιδιωτική Ιατρική Σχολή σε ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο αφού έχει τα χρήματα για τα δίδακτρα σε  αντίθεση με έναν καλά προετοιμασμένο  μαθητή που μέσα  από  τις Πανελλαδικές εξετάσεις  συγκεντρώνει  19000 μόρια. Το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια διαχωρίζει τους φοιτητές καθώς αυτοί που έχουν χρήματα  μπορούν να σπουδάσουν και  αυτοί που δεν έχουν δεν μπορούν. Όμως μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι για  να ιδρυθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έπρεπε να υπάρχει συνταγματική αναθεώρηση. Μια διαδικασία που απαιτεί ευρύτερη συναίνεση και ουσιαστική διαδικασία. Μέχρι προχτές αυτό θεωρούταν αυτονόητο, καθώς το Σύνταγμα μας είναι πάρα πολύ σαφές επί του θέματος.

Σήμερα έρχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και δηλώνει  πως μπορεί να παρακαμφθεί το Σύνταγμα επειδή υπερισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Βλέπουμε λοιπόν πως  το  όλο ζήτημα με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια έχει δημιουργήσει  μια αναστάτωση στους φοιτητές και  σε όλη την εκπαιδευτική  κοινότητα. Ήδη οι  φοιτητές σε πολλές σχολές έχουν ξεκινήσει κατάληψη και  διαμαρτυρίες και πορείες. Το καλύτερο  που  έχει να  κάνει  η κυβέρνηση είναι  να  αποσύρει  το νομοσχέδιο  από  την δημόσια διαβούλευση  να  αφήσει  να εκτονωθεί  η ένταση  που  υπάρχει  με τους  φοιτητές, να ξεκινήσει  διάλογο με τους φορείς  και με τους  φοιτητές για το πώς να βελτιωθούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, να  υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και αφού βελτιωθούν  όλα τα παραπάνω,  ας ξεκινήσει τον διάλογο τότε για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, διαφορετικά  θα χρεωθεί  το κόστος μιας αποτυχημένης αναστάτωσης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο