25.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 19:43
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΑργ. Κοπάνας στο TheNewspaper.gr: «Κυρίαρχος στόχος να εξασφαλίσουμε ποιοτικό πηγαίο νερό»

Αργ. Κοπάνας στο TheNewspaper.gr: «Κυρίαρχος στόχος να εξασφαλίσουμε ποιοτικό πηγαίο νερό»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο TheNewspaper.gr και στον Θοδωρή Σταμούλη, παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του άνοιξε τα χαρτιά του για την πορεία των εργασιών στο δίκτυο και στις υποδομές της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, για τους στόχους που έχει θέσει ο ίδιος αλλά και για τον οικονομικό «Γολγοθά» που βίωνε η ΔΕΥΑΜΒ με τα χρέη προς την ΕΡΓΗΛ.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι εκτιμήσεις του Αργύρη Κοπάνα σχετικά με την τροφοδότηση του υδραγωγείου της με πηγαίο νερό, αλλά και τις παραμέτρους που πρέπει να συντελέσουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:

Μπήκε οριστικό τέλος στη διαμάχη της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ;

Η ΕΡΓΗΛ έχει αποπληρωθεί πλήρως. Και αυτό το γεγονός, είναι μία πολύ σημαντική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής του Αχιλλέα Μπέου και της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να κλείσει αυτή η πληγή που μας ταλανίζει από το 2011. Σήμερα υπάρχει μία διαφορά 750.000 ευρώ περίπου, την οποία εμείς αμφισβητούμε.  Αυτή η διαφορά θα κριθεί στα Δικαστήρια. Η ΔΕΥΑΜΒ συνέστησε δικαστική παρακαταθήκη στο Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων για το σκοπό αυτό. Οπότε, εφόσον τα δικαστήρια δικαιώσουν την αντίδικο, το ποσό είναι διαθέσιμο, ενώ στην περίπτωση δικαίωσης της ΔΕΥΑΜΒ, το ποσό θα επιστρέψει στο Υπουργείο Εσωτερικών, που πετύχαμε να μας επιχορηγήσει για την αποπληρωμή της οφειλής.

Έχει χρέη η ΔΕΥΑΜΒ και αν ναι τι θα γίνει με αυτά; 

Το μεγάλο χρέος που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι προς τη ΔΕΗ και αυτό δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΕΥΑΜΒ αλλά στις μεγάλες ανατιμήσεις των τιμών της ενέργειας. Εξαπλασιάστηκε το κόστος. Η ΔΕΥΑΜΒ είναι μία επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα, δεν έχουμε σκοπό το κέρδος αλλά έχουμε σκοπό να ωφελούμε το κοινωνικό σύνολο. Διαχειριζόμαστε το πιο πολύτιμο αγαθό, το νερό. Έχουμε να συντηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε σοβαρές υποδομές και δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να μπούμε στη λογική να αυξήσουμε τις τιμές του νερού για να αποπληρώσουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό το θέμα το αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ και γίνονται ενέργειες από την Ένωση μας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για να υπάρξει μία συνολικότερη διευθέτηση. Ξεφεύγει από τα στενά όρια μίας ΔΕΥΑ και είναι ένα συνολικό πρόβλημα.

Ποιο είναι το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ μετά τις πλημμύρες; 

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης των υποδομών ανέρχεται σε 45 εκ ευρώ. Μέχρι σήμερα είχαμε τις πρόχειρες λύσεις που δίναμε για να μπορέσουμε να δώσουμε νερό στην πόλη και να λειτουργήσουν τα δίκτυα μας μετά τις πολύ μεγάλες καταστροφές. Από εδώ και στο εξής μπαίνουμε στο δρόμο των οριστικών αποκαταστάσεων και των σταθερών έργων και αυτή είναι η ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα ακόμη πιο πέρα. Όχι απλά να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση αλλά να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. Υπάρχει η χρηματοδότηση από το κράτος, έχουμε λάβει 8.750.000 ευρώ και περιμένουμε ακόμη 13.000.000 ευρώ. Με βάση την χρηματοδότηση, έχουμε σχεδιάσει μία σειρά από πολύ σοβαρά έργα. Οι μελέτες είναι έτοιμες και ήδη προχωρούμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάδειξης αναδόχων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την υποβολή πλήρων τεχνικών δελτίων, μόλις ανακοινωθεί η χρηματοδότηση και να μην χάσουμε ούτε μια μέρα.

Η αποκατάσταση των πηγών θα γίνει όταν εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα που αναφέρατε;

Οι εργασίες στις πηγές έχουν ξεκινήσει με την πρώτη χρηματοδότηση. Στην πηγή «Μάνα» είχαμε σοβαρές ζημιές και πριν από λίγες ημέρες, καθώς το έδαφος εξακολουθεί να κατολισθαίνει και δημιουργούνται νέες βλάβες. Θα είχατε παρατηρήσει σε ένα κομμάτι της πόλης προχωρούσαμε σε μειώσεις των πιέσεων. Οι βλάβες αποκαταστάθηκαν και αυτή τη στιγμή στην πηγή «Μάνα» κατασκευάζουμε τοιχία αντιστήριξης για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα εδάφη με σοβαρά έργα.  Είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Στο υδραγωγείο μας πλέον έχουμε νερά από την πηγή «Μάνα».

Πότε θα είμαστε 100% έτοιμοι;

H πηγή «Μάνα» σε περίπου ένα μήνα θα είναι έτοιμη 100%. Εκεί που έχουμε μεγάλη ζημιά είναι στις πηγές του ρέματος της Καλιακούδας. Αυτές οι πηγές έδιναν το μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίου νερού στο δίκτυό μας. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στην περιοχή για να διαπιστώσω την υφιστάμενη κατάσταση και το μέγεθος της καταστροφής. Δυστυχώς έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά το υδραγωγείο των πηγών αυτών. Η κοίτη του ρέματος από 50 μέτρα έχει τριπλασιαστεί με συνέπεια συστάδες πηγών να έχουν εξαφανιστεί και να καταστραφεί το σύστημα σωληνώσεων. Καταστράφηκε ο δρόμος πρόσβασης μήκους οκτώ χιλιομέτρων. Πραγματοποιήσαμε αυτοψίες με τα συνεργεία να φθάνουν με τα πόδια και με τη χρήση drones. Ευτυχώς διαπιστώσαμε ότι η πρώτη συστάδα πηγών έχει διασωθεί και παραμένει ενεργή. Από αυτές τις πηγές μπορούμε να μεταφέρουμε στο υδραγωγείο της πόλης, 500 κυβικά νερού την ώρα και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Προσπαθούμε να ανακατασκευάσουμε το δρόμο για να φθάσουμε στις πηγές αυτές. Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείοεντός της κοίτης. Μετατοπίζουμε τον ρου του ρέματος για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε δρόμο και να περάσουμε για να τοποθετήσουμε τον αγωγό. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη με ογκόλιθους και τεράστιους βράχους που επιχειρούμε να τους θρυμματίσουμε και τους απομακρύνουμε. 

Το ρέμα της Καλιακούδας τι ποσοστό νερού έδινε στην πόλη του Βόλου;

Σε ένα μήνα ευελπιστούμε να τελειώσουμε τις εργασίες κατασκευής του δρόμου, μετά θα αρχίσουμε εργασίες τοποθέτησης αγωγού μεταφοράς του νερού και των νέων υδρομαστεύσεων. Άρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε έως και 500 κυβικά μέτρα νερού στο δίκτυο. Στοχεύουμε να φθάσουμε το 70% στο πηγαίο νερό στο δίκτυο μας και το υπόλοιπο θα προέρχεται από γεωτρήσεις, των οποίων το νερό έχει άριστα χαρακτηριστικά, που πλησιάζουν αυτά του πηγαίου νερού. 

Ποιους στόχους έχετε θέσει ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ; 

Ο πρώτος είναι να αποκατασταθούν γρήγορα και οριστικά οι ζημιές. Εγκρίναμε στο προηγούμενο ΔΣ σημαντικά έργα που αφορούν αντικαταστάσεις αγωγών νερού που έχουν καταστραφεί και βρίσκονται στον αέρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Εγκρίναμε έργα κατασκευής υδραγωγείων, έργα αναβάθμισης και ενίσχυσης των δικτύων μας με απώτερο στόχο να εξασφαλίσουμε πηγαίο νερό σε συντριπτικό ποσοστό για την πόλη μας.

Δεύτερος στόχος, να λειτουργούν ο Βιολογικός μας καθαρισμός και τα αποχετευτικά μας δίκτυα απρόσκοπτα και αποδοτικά για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Τρίτος στόχος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών μας.

Έχουν μετατραπεί τα ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ σε ένα μίνι δημοτικό συμβούλιο Βόλου; 

Η τελευταία συνεδρίαση ήταν λίγο πιο ήσυχη. Είχαμε κάποιες αντιπαραθέσεις, είχαμε κάποιους διαξιφισμούς με την αντιπολίτευση. Ακούστηκαν ανακρίβειες που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού. Ο Βιολογικός του Βόλου είναι πρότυπο για όλη την Ελλάδα, διότι έχει σύγχρονο εξοπλισμό και προσωπικό με εμπειρία και τεχνογνωσία και φυσικά γιατί άντεξε και λειτούργησε στις θεομηνίες, ενώ σε άλλες πόλεις δεν συνέβη το ίδιο. Έχω επισημάνει ότι σε οποιαδήποτε ανακρίβεια ακούγεται και οποιαδήποτε κατασυκοφάντηση της ΔΕΥΑΜΒ, θα προσφεύγω στη δικαιοσύνη. Δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τις υποδομές μας. Πόσο μάλλον όταν αυτές λειτουργούν πάρα πολύ καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι διατυπώνουμε.

Ποια ήταν η αντίδραση σας όταν σας ανακοίνωσε ο Αχιλλέας Μπέος ότι θα είστε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ;

Ξαφνιάστηκα. Δεν το περίμενα. Ο Δήμαρχος μας έχει συνηθίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Η πρώτη σκέψη που έκανα ότι το φορτίο είναι βαρύ, καθώς είναι ένα δύσκολο αντικείμενο. Η δεύτερη όμως είναι ότι θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις και με πολύ μεγάλη διάθεση και όρεξη. Η ΔΕΥΑΜΒ διαχειρίζεται ένα πολύτιμο αγαθό, όπως το νερό όπως προείπα. Είναι μία πρόκληση για εμένα και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί.

Πόσο σημαντική ήταν η θητεία του προκατόχου σας, Γιώργου Τόρη στην προεδρία της ΔΕΥΑΜΒ και τι παρακαταθήκη σας αφήνει; 

Η θητεία του Γιώργου Τόρη ήταν σημαντική, η οποία λίγο πριν ολοκληρωθεί ήρθε αντιμέτωπος με τις θεομηνίες και τις πλημμύρες. Πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ να υδροδοτήσουμε την πόλη και να σταθεί η ΔΕΥΑΜΒ όρθια σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Ο Αχιλλέας Μπέος είναι καταπάνω σε όλα τα ζητήματα με οδηγίες και κατευθύνσεις και πάνω σε αυτές τα ΔΣ και ο εκάστοτε πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ πορεύεται.

Ποιες οι διαφορές της τωρινής σας θέσης σε σχέση με την αντιδημαρχία δημοτικών ενοτήτων; 

Εκεί δεν είχα αποφασιστικές αρμοδιότητες. Είχα επικοινωνία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και μου μετέφεραν τα προβλήματά τους και εγώ τα μετέφερα στους αρμόδιους καθ ύλην αντιδημάρχους. Είναι ένα άλλο αντικείμενο. Και εκείνο είχε ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τώρα έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σύνολο του Δήμου Βόλου στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Θα δούμε νέες μειώσεις στο τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ; 

Τώρα το θέμα της ΕΡΓΗΛ κλείνει. Η ΕΡΓΗΛ είχε κάνει σκληρές επιθέσεις στα ταμεία μας. Είχε μπλοκάρει λογαριασμούς μας, δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει μία διαδικασία άρσης των κατασχέσεων. Όταν θα έρθουν και τα χρήματα που περιμένουμε από τις επιχορηγήσεις για τις πλημμύρες και μπούμε σε μία σειρά με τις αποκαταστάσεις και αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά, τότε ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Θα το ήθελα πολύ. Θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, όπως η οφειλή στη ΔΕΗ. Εάν η κυβέρνηση δώσει μία λύση σε αυτό και εμείς θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια για να προχωρήσουμε σε μειώσεις λογαριασμών. 

Οι Βολιώτες διευθετούν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΥΑΜΒ και πόσο ελαστικοί είστε στους διακανονισμούς; 

Υπάρχουν μεγάλες οφειλές. Ένα μεγάλο ποσοστό από τις παροχές δεν διευθετεί τις οφειλές του στη ΔΕΥΑΜΒ. Έχουμε προχωρήσει σε διακοπές σε οφειλές άνω των 5000 ευρώ, ενώ τώρα συνεχίζουμε τις διακοπές από 1000 ευρώ έως 5000 ευρώ. Καλούμε όλους τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με δόσεις. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε χρέος να στηρίξουμε τη ΔΕΥΑΜΒ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, για να μπορέσει με τη σειρά της να παρέχει υπηρεσίες αναβαθμισμένες και να συντηρεί τα δίκτυα της. Πόσο μάλλον τώρα που έχουμε και τις ζημιές. Θα βγουν ανακοινώσεις όταν θα ξεκινήσουν οι διακοπές σε οφειλές από 1000 ευρώ και κάτω. Είναι ζωτικής σημασίας θέμα για την επιχείρηση μας. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα, υπάρχουν τα κοινωνικά τιμολόγια. Υπάρχουν διακανονισμοί με πολλές δόσεις. Κάποιες περιπτώσεις ανήμπορων συνανθρώπων μας μπορούμε να τις δούμε ξεχωριστά. Η πλειοψηφία όμως η μεγάλη μπορεί τουλάχιστον να κάνει ένα διακανονισμό. Δεν έχουμε σκοπό το κέρδος. Τα χρήματα που πληρώνουν οι συνδημότες μας είναι ανταποδοτικά. Τα χρήματα, που έρχονται στα ταμεία μας, εμείς τα επιστρέφουμε στους πολίτες με έργα και υπηρεσίες.

Τι θέλετε να αλλάξετε τώρα που είστε πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ;

Πολλά πράγματα λειτουργούν καλά. Η παρακαταθήκη των προηγούμενων προέδρων ήταν σημαντική. Θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο γρήγοροι στις αποκαταστάσεις ζημιών, θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο ευγενικοί και πιο υπομονετικοί στην επικοινωνία μας με τους καταναλωτές, για όποια προβλήματα τους απασχολούν. Θέλουμε να έχουμε ακριβείς μετρήσεις, να μην γίνονται λάθη. Τα περισσότερα παράπονα τα έχουμε για μετρήσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Αυτά πρέπει να εκλείψουν. Είμαστε έτοιμη, έχουμε ώριμη μελέτη, να υποβάλλουμε μία πρόταση προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης για έξυπνα υδρόμετρα, προκειμένου να έχουμε ακριβείς μετρήσεις  και σημαντικές πληροφορίες όπως για την ποιότητα του νερού ή για κάποια διαρροή. Αυτό που θέλουμε είναι να εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω την επιχείρηση μας. Τέλος αναβαθμίζουμε το σύστημα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και θα γίνει μία σχετική παρουσίαση. Θέλουμε να δώσουμε στον καταναλωτή τη δυνατότητα να δώσει μόνος τους τις ενδείξεις των μετρητών, όπως γίνεται με το ηλεκτρικό ρεύμα για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Έχουμε και άλλα πράγματα στο νου μας και τα επεξεργάζονται οι υπηρεσίες. Όταν είμαστε έτοιμοι θα τα κοινοποιήσουμε στους δημότες μας. Προχωράμε σε ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ. Όλες οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά. Θα έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα.

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο