17.7 C
Almyros
27 Σεπτεμβρίου 2024 04:22
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑρμενία: Πλήρης αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν-Σε αναμονή ανάλογης κίνησης από...

Αρμενία: Πλήρης αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν-Σε αναμονή ανάλογης κίνησης από το Μπακού

Η Αρμενία «αναγνωρίζει πλήρως» την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και αναμένει το ίδιο από το Μπακού – να αναγνωρίσει ολόκληρη την επικράτεια της Αρμενικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας ως Δημοκρατία της Αρμενίας, δήλωσε χτες  ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλ Πασινιάν στο αρμενικό κοινοβούλιο.

 Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα γίνει πραγματικότητα εάν και οι δύο χώρες αναγνωρίσουν ξεκάθαρα και κατηγορηματικά η μία την εδαφική ακεραιότητα της άλλης και δεσμευτούν να μην έχουν εδαφικές απαιτήσεις η μία από την άλλη.

Ο Pashinian υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες ως προς αυτό επετεύχθησαν κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliev, στην Πράγα και στο Σότσι τον Οκτώβριο του 2022.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Pashinian, το Αζερμπαϊτζάν μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Nαγκόρνο  Karabah το φθινόπωρο του 2020, βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας και «θέλει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα ή τα πάντα». Πρόσθεσε ότι σε αυτό συμβάλλει η γεωπολιτική κατάσταση που έχει μετατρέψει το Αζερμπαϊτζάν σε σημαντικό κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας και ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, Ρωσία και Δύση πρέπει να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Πηγή: Rador.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο