13.7 C
Almyros
9 Οκτωβρίου 2024 08:22
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑζερμπαϊτζάν: Στις κάλπες την Τετάρτη για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές-Αναμένεται νίκη του...

Αζερμπαϊτζάν: Στις κάλπες την Τετάρτη για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές-Αναμένεται νίκη του Ιλχάμ Αλίεφ

Αύριο Τετάρτη θα διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν, τις οποίες προκήρυξε στα τέλη του περασμένου έτους ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αρχηγός του κράτους του Αζερμπαϊτζάν είναι βέβαιο ότι θα πάρει νέα εντολή σε αυτές τις εκλογές, χαρακτηριζόμενη ως «φάρσα» από την αντιπολίτευση, η οποία τον μποϊκοτάρει.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε διάταγμα για έκτακτες προεδρικές εκλογές στη χώρα στις 7 Φεβρουαρίου 2024. Στις 19 Δεκεμβρίου, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενέκρινε την υποψηφιότητα του Ιλχάμ Αλίεφ, που προτάθηκε από το Κόμμα του Νέου Αζερμπαϊτζάν (YAP) ), για συμμετοχή στις εκλογές. Έχουν εγγραφεί άλλοι έξι, ελάχιστα γνωστοί υποψήφιοι, από τους 17 που υπέβαλαν αιτήματα για να επιβεβαιώσουν την υποψηφιότητά τους για τη θέση του προέδρου.

Ο Αλίεφ, 62 ετών, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι πρόωρες προεδρικές εκλογές θα πρέπει να εγκαινιάσουν μια «νέα εποχή» για το Αζερμπαϊτζάν. Αποφάσισε να προωθήσει τις εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί για το 2025, ως αποτέλεσμα της «αποκατάστασης της κυριαρχίας» σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια απόσχισης και πολέμου.

Η στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων κατά των αρμενικών δυνάμεων, η οποία θριάμβευσε μέσα σε 24 ώρες, προκάλεσε επίσης την έξοδο σχεδόν ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού, ανοίγοντας το δρόμο για τους Αζέρους εποίκους που μετακινήθηκαν στην περιοχή.

Δεδομένου ότι η πολιτική διαφωνία καταστέλλεται σε μεγάλο βαθμό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλίεφ θα κερδίσει μια νέα εντολή. Κανένας από τους αντιπάλους του δεν θεωρείται πραγματικός αντίπαλος.

Το 2018, ο Aliev συγκέντρωσε το 86% των ψήφων, ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που έλαβε το «τίμημα» των «σοβαρών παρατυπιών», σύμφωνα με παρατηρητές.

Φέτος, η εκστρατεία ήταν πρακτικά ανύπαρκτη, ένδειξη αυξανόμενης απάθειας μεταξύ του πληθυσμού. Ακόμη περισσότερο από το 2018, όταν διοργανώθηκαν αρκετές διαδηλώσεις, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές της Τετάρτης. Αυτό το μποϊκοτάζ έχει γίνει κανόνας: τα κόμματα έκαναν την ίδια επιλογή σε αρκετές τοπικές εκλογές, καθώς και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, πριν από έξι χρόνια.[..]

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση είναι «αρκετά αντιδημοφιλής» και θεωρείται «ξεπερασμένη», λέει ο Najmin Kamilsoy, ανεξάρτητος ειδικός από το Μπακού. Δεν προσφέρει «κανένα όραμα για το μέλλον ή ελπίδα» στον πληθυσμό, λέει.

“Η βαθμολογία δημοτικότητας του Αλίεφ ήταν πάντα υψηλή και έχει εκτοξευθεί στα ύψη μετά τη νικηφόρα στρατιωτική επιχείρηση στο Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Farhad Mammadov. «Είναι στο απόγειο της δημοτικότητάς του». Κατά τη γνώμη αυτού του πολιτικού επιστήμονα, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον Ιλχάμ Αλίεφ».

Ο πρόεδρος ονόμασε τη σύζυγό του, Mehriban Alieva, αντιπρόεδρο και ο γιος του μπορεί μια μέρα να τον διαδεχθεί.

Οι υποστηρικτές επαινούν τους Αλίεφ που μετέτρεψαν μια δημοκρατία που κάποτε θεωρούνταν περιθωριακή της Σοβιετικής Ένωσης σε ακμάζοντα προμηθευτή ενέργειας για την Ευρώπη, διασφαλίζοντας την ευημερία και την ασφάλεια της χώρας. Αλλά οι επικριτές λένε ότι συνέτριψαν την αντιπολίτευση, κατέπνιξαν τα μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους για να συγκεντρώσουν μια περιουσία που χρηματοδοτεί έναν πλούσιο τρόπο ζωής για τον πρόεδρο και την οικογένειά του.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλαν πρόσφατα τη σύλληψη αρκετών δημοσιογράφων γνωστών για έρευνες για διαφθορά μεταξύ της πολιτικής ελίτ. Σύμφωνα με τον Giorgi Gogia, από τη ΜΚΟ Human Rights Watch, αυτές οι συλλήψεις μπορεί να οφείλονται στις εκλογές. Ακόμα κι αν ο Ιλχάμ Αλίεφ δεν έχει αξιόπιστο αντίπαλο, το καθεστώς αρνείται να επιτρέψει την παραμικρή δυνατότητα κριτικής έκφρασης στη χώρα, τονίζει.

Η οργάνωση “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” (RSF) κατατάσσει το Αζερμπαϊτζάν στην 151η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.

Ο Ilham Aliev εξελέγη για πρώτη φορά το 2003 σε αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες πρώην Σοβιετική δημοκρατία, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Gheidar, πρώην τοπικό αξιωματικό της KGB που κυβερνούσε τη χώρα από το 1969. Το όριο των δύο θητειών για τους προέδρους του Αζερμπαϊτζάν καταργήθηκε το 2009 και το 2016, η προεδρική θητεία παρατάθηκαν από πέντε σε επτά χρόνια.

Πηγή Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο