22.1 C
Almyros
22 Σεπτεμβρίου 2024 11:24
ESPA
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΧάγη: Απαγορεύει τις διαφημίσεις του άνθρακα και των χρήσεών του

Χάγη: Απαγορεύει τις διαφημίσεις του άνθρακα και των χρήσεών του

Υπάρχει πρωτεύουσα χώρας ευρωπαϊκής, που είναι μάλιστα και πετρελαιοπαραγωγός, στην οποία από την επόμενη χρονιά θα απαγορεύεται κάθε διαφήμιση που έχει σχέση με δραστηριότητες που απαιτούν την κατανάλωση υδρογονανθράκων; Θα απαγορεύονται δηλαδή οι διαφημίσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, θα απαγορεύονται οι διαφημίσεις αεροπορικών ταξιδιών ή οι διαφημίσεις τουριστικών γραφείων που διοργανώνουν κρουαζιέρες; Υπάρχει, κι αυτή είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, η Χάγη.

Κλιματική αλλαγή – Απειλή για τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στη Χάγη από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα απαγορεύονται, για την ακρίβεια, όλες οι διαφημίσεις που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα και άλλες πηγές ενέργειας μηφιλικές προς το περιβάλλον. Η σχετική απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της τρίτης σε πληθυσμό πόλης της Ολλανδίας, στην οποία εδρεύει το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, αφορά τις διαφημίσεις που μπορεί κανείς να δει κανείς σε όλους τους δημόσιους χώρους. Σε διαφημιστικές οθόνες στάσεων λεωφορείων φέρ’ ειπείν και σε κάθε δημοτικό πίνακα ανακοινώσεων και αφισοκολλήσεων.

«Νονοί του κλιματικού χάους»

Τον περασμένο Ιούνιο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002 (την κρίσιμη περίοδο της εφαρμογής και υλοποίησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της κυκλοφορίας του ευρώ, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος και πολιτικός σύμμαχος της Ελλάδας τότε), απηύθυνε έκκληση για μια «παγκόσμια απαγόρευση των διαφημίσεων εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα».

Ο ηλικίας 75 ετών πρώην πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, οποίος όσο περνούν τα χρόνια υιοθετεί όλο και ριζοσπαστικότερες θέσεις σε περιβαλλοντικό τουλάχιστον επίπεδο (από απελπισία, ίσως, καθώς συνειδητοποιεί τον όλο και πιο διακοσμητικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΗΕ στο διεθνές γίγνεσθαι), πρότεινε να απαγορευθούν οι διαφημίσεις των υδρογονανθράκων και των εφαρμογών τους κατά τα πρότυπα της απαγόρευσης των διαφημίσεων καπνού.

Χαρακτήρισε μάλιστα ο Γκουτέρες συλλήβδην τους επιχειρηματικούς ομίλους που εξαρτώνται από τον άνθρακα ως «νονούς του κλιματικού χάους».

Αναφέρεται βέβαια ο γενικός γραμματέας σε εταιρείες που διατηρούν ουσιαστική ή και υπαρξιακή σχέση με τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Η χρήση ενέργειας από ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν μπορεί να στιγματιστεί (εφόσον δεν πρόκειται για κατάχρηση βέβαια), διότι ακόμα και ένα σχολείο που θερμαίνεται το χειμώνα ή μια εκκλησία που ανάβει τους πολυελαίους της καταναλώνουν ενέργεια που, πιθανότατα, έχει παραχθεί από την καύση ακόμα και λιγνίτη.

Δραστήριοι Δήμοι

Η πόλη της Χάγης δεν είναι η πρώτη στον κόσμο που στοχοποιεί τον άνθρακα και τις χρήσεις του, γράφει στη «Le Figaro» η Αρμέλ Μποϊνέ. Τον περασμένο Μάιο το Εδιμβούργο απαγόρευσε την προώθηση προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα σε δημόσιους χώρους που ελέγχει ο Δήμος, όπως είναι οι διαφημιστικές πινακίδες και οι στάσεις λεωφορείων.

Στην Αυστραλία επίσης, τα δημοτικά συμβούλια αρκετών πόλεων συμπεριλαμβανομένου του Σίδνεϊ έχουν επιβάλει περιορισμούς στη διαφημιστική προώθηση των ορυκτών καυσίμων και στις χορηγίες των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ωστόσο η Χάγη, που έχει θέσει ως στόχο να γίνει μια πόλη ουδέτερη στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, είκοσι χρόνια νωρίτερα δηλαδή από την υπόλοιπη Ολλανδία που έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για την απανθρακοποίηση έως το 2050, είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που επιβάλλει αυτά τα μέτρα με νόμο, η παραβίαση του οποίου προβλέπει κυρώσεις, όπως αναφέρουν και οι «Financial Times».

Άντρο των ακτιβιστών η Χάγη

Στη ολλανδική πρωτεύουσα, εξάλλου, έλαβε χώρα προ ολίγων ημερών μια σπάνια κινητοποίηση. Πρόκειται για τον αποκλεισμό, το περασμένο Σάββατο, του κεντρικού αυτοκινητόδρομου Α12 που οδηγεί στη Χάγη από ακτιβιστές της ομάδας Extinction Rebellion (ιδρύθηκε το 2018 στη Βρετανία) που απαιτούσαν τον τερματισμό των επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγεί η ολλανδική κυβέρνηση στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων (η γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell είναι ως γνωστόν ολλανδική).

Continua il blocco della #A12 in #Olanda.
Non ci facciamo arrestare per divertimento: dobbiamo rendere chiaro all’intera popolazione quanto l’#EmergenzaEcoclimatica stia provocando disastri e morti.
Con una massa consapevole e pacifica possiamo fermare questi governi criminali. pic.twitter.com/FLgotF7xgb

— Extinction Rebellion Italia (@XrItaly) September 14, 2024

Vandaag blokkeren wij de A12 in héél Den Haag. De overheid moet haar belofte uit 2009 nakomen! Volg onze livestream op https://t.co/tumZvNCPG6 #StopFossieleSubsidies #Klimaatrechtvaardigheid pic.twitter.com/RacQKG2rzk

— Extinction Rebellion Nederland (@NLRebellion) September 14, 2024

Τα μέλη της Extinction Rebellion δεν διστάζουν να φλερτάρουν με την παρανομία, καθώς τόσο στην Ολλανδία όσο και στη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες προβαίνουν κατά καιρούς σε ενέργειες που τιμωρεί ο νόμος. Η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι παράνομη και οι ακτιβιστές θα μπορούσαν να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω από την ολλανδική αστυνομία, όμως φρόντισαν να διακόψουν την κυκλοφορία μια ημέρα που οι αστυνομικοί απεργούσαν διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις τους.

«Ελάχιστοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν από μακριά τον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου δίχως να επεμβαίνουν», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ολλανδικών μέσων ενημέρωσης.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο