22.1 C
Almyros
22 Σεπτεμβρίου 2024 11:35
ESPA
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΔημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Τέλος του 2024 η πληρωμή των 3,2 δισ. για...

Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Τέλος του 2024 η πληρωμή των 3,2 δισ. για την Αττική Οδό

Ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης μιλώντας στο OT – FORUM στην 88η ΔΕΘ αποκάλυψε τον οδικό χάρτη για τις πλέον εμβληματικές παραχωρήσεις υποδομών αλλά και αποκρατικοποιήσεις.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχοντας πια αποκτήσει τεχνογνωσία, όπως είπε στον ΟΤ ο Δημήτρης Πολίτης τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις συμβάσεις για τη μεταβίβαση σε ιδιώτες των assets του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έχουν ανατεθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προς αξιοποίηση.

Ο Δημήτρης Πολίτης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή σύνταξης Νίκο Φιλιππίδη, τον αρχισυντάκτη Χρήστο Κολώνα και τη δημοσιογράφο του ΟΤ Αθανασία Ακρίβου μίλησε για τις μεγάλες παραχωρήσεις της Αττικής και της Εγνατίας Οδού, την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αλλά και για το εγχείρημα της κρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις άλλες αποκρατικοποιήσεις.

Μαρίνα Πύλου: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την παραχώρηση 40 ετών – Τουλάχιστον 1,5 εκατ. το τίμημα

Η Αττική Οδός

Όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Πολίτης στη συνέντευξη του στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ «εντός της εβδομάδας υπογράφεται με το νικητή του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ «ο διαγωνισμός έτρεξε γρήγορα για τα ελληνικά δεδομένα, έχοντας παραλάβει τη σύμβαση παραχώρησης τον Ιούλιο».

Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι για πρώτη φορά που γίνεται διαδοχή παραχωρησιούχου. Τα μεσάνυχτα της ημερομηνίας μεταβίβασης θα πρέπει να αλλάξει παραχωρησιούχο χωρίς ο χρήστης της Αττικής Οδού να αντιληφθεί τίποτα…»

Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ακολουθήσει η κύρωση από τη Βουλή και πλέον μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν τα 3,2 δισ. ευρώ από τον παραχωρησιούχο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Δημήτρης Πολίτης τόνισε τη σημασία της επίτευξης του μεγαλύτερου τιμήματος στην ιστορία των αποκρατικοποιήσεων και υπογράμμισε πώς «τα χρήματα αυτά θα πάνε εντός 10 ημερών για την απομείωση του χρέους. Τα 3,2 δισ. ευρώ μειώνουν κατά 2 μονάδες το ύψος του χρέους», είπε «προφανή τα οφέλη για την ελληνική οικονομία».

Η Εγνατία Οδός

Ο Δημήτρης Πολίτης τόνισε για την Εγνατία Οδό πώς πρόκειται για τον μακρύτερο αυτοκινητόδρομο της Ευρώπης μήκους 700 χλμ. Τόνισε ότι εκτός από την ανάταξη του ο παραχωρησιούχος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα κατασκευάσει και τέσσερις κάθετους άξονες.

Είπε ότι θα περάσει σύντομα από τη Βουλή η κύρωση με αναγκαίες νομοθετικές διατάξεις κι εκτίμησε ότι το οικονομικό κλείσιμο δεν θα γίνει αυτή τη χρονιά.

Ο κ. Πολίτης είπε ότι το τίμημα είναι κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ και το ακριβές ύψος του θα καθοριστεί.

Λιμάνι Ηρακλείου

Όπως τόνισε ο κ. Πολίτης στις 18 Σεπτεμβρίου θα γίνει το κλείσιμο της συναλλαγής για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Υπογράμμισε ότι το 50% του τιμήματος, δηλαδή περίπου 40 από τα 80 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ειδικό λογαριασμό για αναπτυξιακά έργα στα λιμάνια.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και την πρόθεση αποεπένδυσης της Helleniq Energy, με την πώληση του 35% του ομίλου Λάτση στο ελληνικό δημόσιο o κ. Πολίτης αναφέρθηκε στο ΜΟU που έχει υπογραφεί μεταξύ των μετόχων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολίτη προβλέπει τα βήματα για την αποεπένδυση ή την επαναγορά του 33%. «Αυτό», είπε, «απαιτεί κάποιες παρεμβάσεις νομοθετικές. Είμαστε και σε διαδικασία για να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, πρέπει να έχουμε καταρχήν μια συμφωνία επί των όρων. Αρα δουλεύουμε μαζί με την Helleniq Energy ώστε να καταλήξουμε σε όρους με βάση του οποίους μπορούμε να πούμε στο Ελληνικό Δημόσιο ότι είμαστε έτοιμοι. Είναι κάτι που δουλεύεται αλλά όχι κάτι που θα γίνει αύριο».



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο