19.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 07:29
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕ.E : Εγκρίνει την επιστροφή  του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά επιστημονικά προγράμματα,...

Ε.E : Εγκρίνει την επιστροφή  του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά επιστημονικά προγράμματα, «Ορίζοντας» και «Κοπέρνικος»

Αυτή την Τετάρτη, οι Είκοσι επτά έδωσαν το πράσινο φως στην επιστροφή του  Ηνωμένου Βασιλείου  στο Horizon Europe και το Copernicus, δύο βασικά επιστημονικά προγράμματα από τα οποία οι Βρετανοί αποχώρησαν μετά το το Brexit και η επανένταξη τους έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι οι ερευνητές και οργανισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά τα κοινοτικά προγράμματα από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους με τους ίδιους όρους με τα κράτη μέλη.

Η ενσωμάτωση στο Copernicus σημαίνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες επιτήρησης και παρακολούθησης του διαστήματος που είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιστροφή των Βρετανών υπόκειται επίσης στις διασφαλίσεις της  Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας  που διέπει τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το πολύκροτο διαζύγιο στην οποία περιλαμβάνεται η υποχρέωση του Λονδίνου να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Πηγή: RTVE.es, EUROPA PRESS 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο