13.7 C
Almyros
8 Οκτωβρίου 2024 08:37
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΈφη Αντωνίου στο TheNewspaper.gr για το LNG: «Σε περίπτωση διαρροής αερίου ή...

Έφη Αντωνίου στο TheNewspaper.gr για το LNG: «Σε περίπτωση διαρροής αερίου ή έκρηξης, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ΤheNewspaper.gr για την εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό, παραχώρησε η Δρ. Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, πολιτεύτρια της ΝΔ στη Μαγνησία και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Μαγνησίας, Έφη Αντωνίου.

Η Έφη Αντωνίου αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εγκατάσταση στον Παγασητικό, ενώ σε ερώτηση για τον εάν μπορεί η χωροθέτηση του LNG κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή ήταν κατηγορηματική: «Σε περίπτωση πιθανού ατυχήματος, διαρροής αερίου ή έκρηξης, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Γιατί είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον η εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό;

Αν και η ανησυχία κατοίκων, φορέων και επιστημόνων για τη χωροθέτηση εγκατάστασης LNG στον Παγασητικό κόλπο μετρά περισσότερο από ένα χρόνο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εν λόγω εγκατάσταση, που πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση, έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία όλων μας.  

Ο Παγασητικός είναι ένας κλειστός και αβαθής κόλπος με σχετικά μικρό βάθος αλλά  και μικρό άνοιγμα προς το Αιγαίο Πέλαγος, γεγονός που καθιστά μικρή και την ανανέωση των νερών του. Πρώτα από όλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρροής αερίου ή ψυκτικού υλικού, το οποίο θα χρησιμοποιείται προκειμένου το φυσικό αέριο να διατηρείται στους  -162 0C σε υγρή μορφή. Επιπλέον, προγραμματίζεται η χρήση θαλασσινού νερού για την ανύψωση της θερμοκρασίας των δεξαμενών γεγονός που θα μεταβάλλει τη θερμοκρασία  του θαλασσινού νερού κατά 5 έως 70C. Παράλληλα, με προβληματίζει και η αύξηση του θορύβου μέσα στον κόλπο λόγω της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Τα παραπάνω καθιστούν τη δραστηριότητα αυτή άκρως επικίνδυνη για το κλειστό αυτό θαλάσσιο οικοσύστημα. Άλλωστε, ο Παγασητικός κόλπος, ήδη επιβαρυμένος από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας, έχει ανάγκη από περεταίρω μελέτη και προστασία και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να επιβαρυνθεί από μια τέτοιου είδους δραστηριότητα.

Μπορεί να είναι επικίνδυνη και για τους κατοίκους της πόλης;

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική, οι σταθμοί FSRU κατασκευάζονται και λειτουργούν σε ανοιχτές θάλασσες και ασφαλώς μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στη δική μας περίπτωση, η χωροθέτηση που προγραμματίζεται, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται ως ενδεχόμενη δραστηριότητα στον θεσμοθετημένο υπερκείμενο σχεδιασμό ήτοι Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο και Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, απέχει 2χλμ από τον Βόλο και 300 μόλις μέτρα από την πλησιέστερη ακτή. Αντιλαμβάνεστε ότι στους επιστημονικούς κύκλους η συγκεκριμένη χωροθέτηση είναι απαγορευτική. Αν αναλογιστούμε δε την περίπτωση πιθανού ατυχήματος, διαρροής αερίου ή έκρηξης, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Στην Αλεξανδρούπολη το LNG εγκαταστάθηκε αρκετά μακριά από την πόλη. Μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο και στον Βόλο;

Η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτής του Βόλου. Η εγκατάσταση εκεί είναι στο Αιγαίο Πέλαγος, δηλαδή σε ανοιχτή θάλασσα και όχι σε έναν κλειστό κόλπο, όπως είναι ο Παγασητικός. Επιπλέον, το FSRU Αλεξανδρούπολης απέχει σχεδόν 17,6 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη και σε απόσταση θαλάσσης πάνω από 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή κάτι που ολωσδιόλου δεν προσομοιάζει με τη δική μας περίπτωση καθώς βρίσκεται σε απόσταση ‘αναπνοής’ από τον Βόλο, την Νέα Αγχίαλο, τις Αλυκές, το Σωρό και την Κριθαριά.  

Οι κάτοικοι των περιοχών των Αλυκών, του Σωρού και της Κριθαριάς δικαίως αντιδρούν; Υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει οικονομική υποβάθμιση των περιοχών εκτός όλων των άλλων προβλημάτων;

Συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων, όχι μόνο των πλησιέστερων οικισμών, αλλά όλων των περιοχών που βρίσκονται στο μέτωπο του Παγασητικού Κόλπου. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η εγκατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη για τον υδροβιότοπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή όπως είναι η αναψυχή, ο τουρισμός, η αλιεία, οι καταδύσεις και ούτω καθεξής. Επομένως, θεωρώ ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς σε πρώτο χρόνο οι οικονομίες κλίμακας της περιοχής και σε δεύτερο χρόνο η αξία της γης και των ακινήτων.

Mπορεί να στοιχήσει σε επίπεδο τουρισμού η εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό; Θα επηρεαστούν και οι ακτές του κόλπου;

Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, που πραγματικά προβληματίζει τις παραθαλάσσιες περιοχές, τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες αλλά και τους ΟΤΑ. Όταν υποβαθμίζεται ένα φυσικό οικοσύστημα είναι δεδομένο ότι μειώνεται το τουριστικό ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα.

 Θα επηρεάσει την επαγγελματική δραστηριότητα των αλιέων της πόλης η εγκατάσταση LNG στον Βόλο;

Είναι γνωστό ότι η αλιεία στην περιοχή μας, που προσπαθεί να ορθοποδήσει από την οικονομική κρίση και την πολύ πρόσφατη έκβαση των πλημμυρών, χρειάζεται ενίσχυση της οικονομικής της δραστηριότητας. Με την εγκατάσταση μονάδας LNG και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει στο θαλάσσιο οικοσύστημα, φοβάμαι ότι ο κλάδος της αλιείας θα καταρρακωθεί.

Tέλος μετά από χρόνια ξεκόλλησε η υπόθεση αξιοποίησης του Λιμανιού μας. Μπορεί το LNG να αποτελέσει τροχοπέδη στην εμπορική του δραστηριότητα;

Το Λιμάνι του Βόλου αποτελεί διαχρονικά σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και οικονομικής μεγέθυνσης της περιοχής μας. Ο Βόλος και το λιμάνι του έχουν εξαιρετικές προοπτικές. Θα χρηματοδοτηθεί εκ νέου ως επιλέξιμο και θα ανοιχθούν νέες προοπτικές με την ιδιωτικοποίησή του.  Δε μπορώ να αντιληφθώ ενδεχόμενη συνεισφορά της εγκατάστασης μονάδας LNG σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του λιμανιού, μπορώ όπως ρητά και κατηγορηματικά να σας διατυπώσω την διαφωνία μου στη χωροθέτηση εγκατάστασης LNG όχι μόνο στην προτεινόμενη θέση αλλά σε ολόκληρο τον Παγασητικό κόλπο για τους λόγους που προανέφερα.

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο