14.7 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 09:31
ESPA
ΑρχικήΑΛΜΥΡΟΣΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ <ΟΘΡΥΣ>

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς»

Δελτίο Τύπου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας σε συνεργασία με τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», συμμετέχουν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 με κεντρικό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» και διοργανώνουν, στον Αλμυρό, την Εκδήλωση με θέμα  «Από τα σφονδύλια στα νεραϊδοσφόντυλα…: λαϊκές δοξασίες για αντικείμενα του παρελθόντος».

Ο εορτασμός του φετινού θέματος συνδέεται με την 20η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2003, την οποία κύρωσε και η χώρα μας το 2006.  Το θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» αφορά πρακτικές και δεξιότητες οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα. Πρόκειται ουσιαστικά για την «άυλη πολιτιστική κληρονομιά», που περνά από το χθες στο σήμερα, χάρη στους ανθρώπους που κληροδοτούν τη γνώση τους από γενιά σε γενιά.

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης,  με αφετηρία αντικείμενα – υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος, όπως πήλινα σφονδύλια ή σκεύη με προσφορές, που κατασκευάστηκαν κατά την αρχαιότητα για να εξυπηρετήσουν ανάγκες, όπως το γνέσιμο, στην πρώτη περίπτωση, ή ιδιωτικές τελετές, όπως το εγκαίνιον, στη δεύτερη, στο πέρασμα του χρόνου έγιναν φορείς λαϊκών δοξασιών και ανάλογων πρακτικών, που φτάνουν ως τις μέρες μας.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς». Προσκεκλημένη, κεντρική ομιλήτρια  θα είναι η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ομότ. Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ για τις σχετικές παραδόσεις στην περιοχή του Αλμυρού σύντομη εισήγηση θα κάνει ο Βίκτωρ Κοντονάτσιος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Θα ακολουθήσει θεματική περιήγηση στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού στις 19:30.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο