14.6 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 09:21
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕκλογές 2023 – Ντιμπέιτ ΕΡΤ: Γαϊτάνης, Φάμελλος, Κατρίνης για προκλήσεις της επόμενης...

Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ ΕΡΤ: Γαϊτάνης, Φάμελλος, Κατρίνης για προκλήσεις της επόμενης μέρας, οικονομία – κοινωνία και εκλογικά διλήμματα

Στην τελική ευθεία, μόλις πέντε μέρες πριν τις κάλπες και η εκπομπή της ΕΡΤ «Στο κέντρο» φιλοξένησε για ένα πολιτικό ντιμπέιτ τους Τάσο Γαϊτάνη, υποψήφιο βουλευτή στο Νότιο Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, Σωκράτη Φάμελλο, υποψήφιο βουλευτή Β` Θεσ/νίκης ΣΥΡΙΖΑ και Μιχάλη Κατρίνη, υποψήφιο βουλευτή Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Οι ενότητες ήταν τρεις: οικονομία – κοινωνία, εκλογικά διλήμματα και προκλήσεις της επόμενης μέρας. Ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς, Λίδα Μπόλα και Χριστίνα Βίδου.

Oικονομία – Κοινωνία

Τ. Γαϊτάνης: Η κριτική μας στον ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο, είναι ότι το αντιμετώπισε μικροκομματικά, αντί για να ασκήσει κριτική στα άθλια δίκτια των διακινητών, κατηγορεί το Λιμενικό, ενώ τα ίδια ακούγονται και από την Τουρκία. Περιμένουμε τα συμπεράσματα της έρευνα.

Η απόσυρση από τα ψηφοδέλτια των Πνευματικού, Κρικέτου και Κατραντζή, είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις που ήταν εκτός γραμμής της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέτοια αντανακλαστικά και αυτή είναι η διαφορά μας.

Στο πρόγραμμά μας υπάρχει απόλυτη κοστολόγηση, η ΝΔ ό,τι λέει για την οικονομία και το εννοεί και το πράττει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να κοστολογήσει το πρόγραμμά του που με τα δικά του μέτρα πάει στα 83δις. και θα τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία. Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξησαν το εισόδημα. Κάναμε αναλυτική περιγραφή των προσλήψεων που έγινα, στην Υγεία έγιναν 7.500 προσλήψεις.

Σ. Φάμελλος: Οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη αποκάλυψαν ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι κοστολογημένο και στο μεσοπρόθεσμα θα μειωθεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων ενώ η αύξηση στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων θα είναι μόλις 1,3%. Αυτά αλλάζουν το περιεχόμενο των εκλογών. Ζητήσαμε από τη ΝΔ να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας και να κάνουμε ντιμπέιτ αλλά αρνήθηκε. Υπήρξε κατά τη διακυβέρνησή της ακρίβεια, μείωση εισοδήματος και οι υγειονομικοί έμειναν μόνο με το χειροκρότημα.

Το ναυάγιο έδειξε ότι χρεωκόπησε και η ευρωπαϊκή και η ελληνική πολιτική για τη μετανάστευση, αφού δεν αντιμετωπίζουν τους διακινητές , όταν παραμένουν οι αιτίες  και δεν παρέχεται ασφαλής δίοδος. Θέσαμε αρκετά ερωτήματα όπως γιατί δεν είχαν μοιραστεί όλες αυτές τις ώρες σωσίβια, γιατί δεν έγινε επιχείρηση διάσωσης.

Μ. Κατρίνης: Έντεχνα η ΝΔ καλλιεργεί το μύθο της ισχυρής οικονομίας, ενώ επί Μητσοτάκη το κρατικό χρέος έφτασε τα 400 δις. και είναι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας ζοφερή εικόνα για την επόμενη μέρα. Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για φοροδιαφυγή 60δις. δείχνουν ότι ήταν γράμμα κενό περιεχομένου οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη και δεν υπάρχει καμία αίσθηση φορολογικής δικαιοσύνης. Πρέπει να επεκταθεί το δίκτυο ηλεκτρονικών πληρωμών και απαιτείται πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδισφυγής.

Το ΠΑΣΟΚ έχει θετική συμβολή και παρουσία με προτάσεις για λύσεις και είναι μία χρήσιμη δομική παρουσία στη Βουλή. Για παράδειγμα καταθέσαμε δέκα προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Η ΝΔ με τις δηλώσεις της και για ενδεχόμενο τρίτων εκλογών δείχνει ότι έχει στόχο την αυτοδυναμία και όχι τα ενδεχόμενα κυβερνητικών συνεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ είχε 40% αύξηση στο εκλογικό του αποτέλεσμα.

Εκλογικά διλήμματα

Τ. Γαϊτάνης: Προχωρήσαμε σε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά εμείς αυτό το οποίο συζητούμε είναι ότι μια ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να εξυπηρετήσει τη σταθερότητα της χώρας. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ -για παράδειγμα, που θα μπορούσε να είναι κυβερνητικός εταίρος- παίρνει την ανεύθυνη στάση να λέει ότι “εγώ δεν συμμετέχω” και να μπει η ακροδεξιά στην κυβέρνηση γιατί περιορίζει, μικραίνει το δικό του τον ρόλο ως ενός κόμματος μικρό της αντιπολίτευσης, τότε δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το να έχουμε μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Το οποίο εμείς το λέμε από την αρχή, και αυτό βέβαια εξυπηρετεί τη σταθερότητα.

Θέλω να θυμίσω το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 την ακαριαία αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο. Πώς μπόρεσε όντας πρωθυπουργός αυτοδύναμος να κάνει αυτό που έκανε: είτε στην πανδημία είτε στην ενεργειακή κρίση. Άρα λοιπόν το να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα – για παράδειγμα εμείς λέμε αξιολόγηση στο Δημόσιο, το ΠΑΣΟΚ έχει πει όχι. Καταλαβαίνετε ότι αν υπήρχε ένας κυβερνητικός εταίρος, πολλά από αυτά τα οποία λέει η ΝΔ και επιδοκιμάζονται από τον λαό, θα τίθεντο εν αμφιβόλω.

Σ. Φάμελλος: Ο λόγος που συμμετέχουν στην πολιτική δεν είναι η καρέκλα. Δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας, είναι τα συμφέροντα της κοινωνίας. Άρα η ανατροπή των συσχετισμών χρειάζεται γιατί το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, που σαφέστατα περιείχε και αρνητικό ήταν το μήνυμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλάμβανε ταυτόχρονα μέσα και έναν κίνδυνο για τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Η πολιτική Μητσοτάκη αν συνεχιστεί και μάλιστα με την αυθάδεια και την αλαζονεία που άκουσε από τον κύριο Γεωργιάδη το πρώτο βράδυ των εκλογών, σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Άρα λοιπόν εμείς θέλουμε να ανατραπούν οι συσχετισμοί, να μην είναι ισχυρός ο κ. Μητσοτάκης για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αν αυτό σημαίνει να έρθουν και “τα πάνω κάτω” στις εκλογές, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η κάλπη είναι άδεια, εγώ θα βρω τουλάχιστον ένα θέμα που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Εξαρτώνται όμως από την κοινωνία.

Εμείς δε μπορώ να προβλέψουμε τι θα πει η κοινωνία. Θα τηρήσουμε τη δημοκρατική βούληση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά θα δίνουμε συνέχεια τη μάχη και αυτό είναι αν θέλετε και το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί, να δώσει προοδευτική διέξοδο αναγνωρίζοντας τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ανάχωμα να σταματήσει και τα σχέδια και την αλαζονεία του κυρίου Μητσοτάκη.

Μ. Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει αποδείξει με τεκμήρια ότι βάζει πάνω απ’ όλα την πατρίδα και όχι το κομματικό συμφέρον Και μάλιστα πλήρωσε συντριπτικό πολιτικό κόστος παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις όντας μόνο του σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Όταν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας μιλούσε για τα Ζάππεια, άλλος βρισκόταν στις πλατείες των αγανακτισμένων.

Άρα σε αυτό το ερώτημα νομίζω ότι η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεύτερον, δεν συγκρίνουμε ανόμοιες περιπτώσεις, πολιτικές και χρονικές. Ήταν άλλη συγκυρία το 2011, άλλη συγκυρία τώρα. Όμως, από τη στιγμή που πάρα πολλά στελέχη που ήταν στην κεντροδεξιά – και μάλιστα πρόσφατα υποψήφια και στις εκλογές του Μαΐου, στήριξαν και είπαν με δηλώσεις ότι στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, καταλαβαίνετε ότι ο δρόμος συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας με δυνάμεις ευρύτερα της Δεξιάς, απ’ ό,τι φάνηκε είναι πολύ πιο εύκολος και απ ότι φαίνεται έχει γίνει ήδη και συζήτηση και προεργασία.

Εμάς λοιπόν δεν μας αφορά αυτή η συζήτηση. Εμείς έχουμε καθαρή γραμμή με ξεκάθαρο πρόσημο. Έχουμε πρόταση και από όποια θέση κι αν μας επιφυλάσσουν ο ελληνικός λαός την επομένη των εκλογών να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε δημιουργική αντιπολίτευση στη Βουλή.

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Τ. Γαϊτάνης: Αυξήθηκαν 10% οι αμοιβές των εργαζομένων στην υγεία, δόθηκαν συγκεκριμένα επιδόματα σε αναισθησιολόγους, όπως αναφέρεται, ή σε γιατρούς του ΕΚΑΒ και μάλιστα δόθηκαν έξτρα μισθολογικά κίνητρα σε γιατρούς, συν 1.800 ευρώ πάνω από τον μισθό για να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές. Και επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ψηφίσαμε το νομοσχέδιο το Δεκέμβριο για την Υγεία που δίνουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να συνεργαστούν με τα νοσοκομεία, αλλά και ακόμα σε περιπτώσεις περιφερειακών νοσοκομείων όπου βγαίνουν άγονες ειδικότητες, άγονες οι θέσεις, να μπορούν γιατροί που έχουν ολοκληρώσει το κλινικό τους έργο, να έχουν ένα ήπιο ιδιωτικό έργο. Όλα αυτά είναι μέτρα για να βοηθήσουμε την Υγεία. Και προφανώς ενισχύθηκε και το προσωπικό του ΕΚΑΒ με 500 άτομα, αυτά τα 4 χρόνια. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα αυτό της Υγείας, γι’ αυτό λέμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε και πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, προφανώς δωρεάν για τους ασφαλισμένους, όπως κάνουμε και αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Θέλω να πω ότι ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ λέγανε ότι δεν θα δεχθούν καμία αποσιώπηση και ότι γίνεται μια προσπάθεια όλα αυτά να κρυφτούν, κάνουνε σήμερα σημαία αυτό το πόρισμα το οποίο θα γίνει μέρος της δικογραφίας. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα στον ΟΣΕ, τα οποία έχουν αναδειχθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αναδεικνύεται επίσης από αυτό το πόρισμα ότι υπήρχε ένα είδος συστήματος χάραξης το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε, αλλά όλα αυτά θα τα αξιολογήσει δικαστική έρευνα. Εμείς θα περιμένουμε την έρευνα της δικαιοσύνης, η οποία θα καταλήξει αν πρέπει και πού, να αποδοθούν ευθύνες. Από την άλλη όμως υπάρχει μια προσπάθεια ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2023 να έχει ολοκληρωθεί αυτό το σύστημα τηλεδιοίκησης και τηλεασφάλειας για να λειτουργούν τα τρένα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και από την άλλη, γίνεται μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Ελλάδος, με χρήση καινοτόμων μέσων όπως είναι η νέα ηγεσία, η ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία μπαίνει, αλλά και άλλες μέθοδοι τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για να εκσυγχρονίσουμε τον οργανισμό.

Σ. Φάμελλος: Το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο απαιτεί σύνθετες λύσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα αίτια και να λύσουμε πολλά προβλήματα και εκτός της Ευρώπης κι η Ευρώπη απέτυχε. Ως αυτουργός και η ελληνική κυβέρνηση δεν συνέβαλε στο να έχουμε παραδείγματος χάρη ένα σύμφωνα μετανάστευσης, το οποίο είναι αποτελεσματικό. Είναι απαράδεκτο το ότι η συζήτηση έχει φτάσει στο να πληρώνουν κάποιες χώρες μερικές χιλιάδες ευρώ ανά κεφάλι, για να γίνει η Ελλάδα ή οι άλλες χώρες του Νότου φυλακή ψυχών. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα.

Ο φράχτης δεν είναι η μόνη λύση και δεν επαρκεί ως λύση. Χρειάζεται να υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα μέτρα. Δεν φτάνει δηλαδή ως λύση. Θα ήταν πολύ ικανοποιητικό για όλους μας να έχουμε έναν γείτονα που να μην είναι δύστροπος, να μην εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να μην χρειαζόμασταν και τέτοια εργαλεία. Προφανώς θα θέλαμε να έχουμε μία γειτονιά ειρήνης και αλληλεγγύης. Δεν την έχουμε όμως. Γι’ αυτό χρειάζονται μέτρα. Προφανώς, δεν θα πούμε τις αστειότητες για τα τείχη στη θάλασσα, γιατί κάποια στιγμή συζητούσε η Νέα Δημοκρατία για να υπάρχει και φράχτης στη θάλασσα, το οποίο αποσύρθηκε κακήν κακώς. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να βρούμε την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Γιατί εμείς αυτό λέμε, ασφαλή σύνορα, αντιμετώπιση των διακινητών με ασφαλείς διόδους για την τήρηση του διεθνούς δικαίου μόνο για όσους δικαιούνται άσυλο. Γιατί πρέπει η χώρα μας να τηρεί το διεθνές δίκαιο, γιατί αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και αλληλεγγύη και ζωή και αξιοπρέπεια. Δεν έχει γίνει όμως κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

Μ. Κατρίνης: Η θεωρία της χαμένης ψήφου είναι πολύ εύκολη, κάποιος να την μετέρχεται προεκλογικά, αλλά νομίζω τα αποτελέσματα θα έπρεπε κάποιους να τους κάνουν να δουν τα πράγματα λίγο πιο αντικειμενικά και να δουν και τις δικές τους ευθύνες, για ποιο λόγο ο χάρτης της χώρας βάφτηκε γαλάζιος την Κυριακή της 21ης Μαΐου. Εμείς διεκδικούμε τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Μάλιστα μια έρευνα που βγήκε σήμερα, αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ τετραετία 19 – 23 αναλογικά είχε την πιο συχνή παρουσία κοινοβουλευτικά σαν και παρέμβαση και τοποθετήσεις και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού διαλόγου, ερωτήσεων και επερωτήσεων. Άρα, εμείς ήδη την τετραετία δουλέψαμε στον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Θέλουμε να συνεχίσουμε σαν ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση που χρειάζεται ο τόπος, ώστε να ελέγξουμε αλαζονικές και υπεροπτικές συμπεριφορές σαν αυτή που πλέον πασίδηλα εκφράζουν όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο δημόσιο διάλογο και φοβόμαστε ότι θα εκφράσουν και την επόμενη μέρα ως κυβερνητικές πολιτικές. Άρα ναι, το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να είναι η ισχυρή αντιπολίτευση της επόμενης μέρας. Το χρειάζεται η χώρα, το χρειάζονται και το απαιτούν οι δημοκρατικοί πολίτες αυτού του τόπου.

Παραδοσιακός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα η συντηρητική παράταξη, η Νέα Δημοκρατία. Και μπορεί σε ιδιαίτερες συνθήκες να έγιναν αναγκαίοι και επώδυνοι για το ΠΑΣΟΚ συμβιβασμοί, αυτό όμως δεν αλλάζει το DNA της παράταξης. Όμως το τι είναι προοδευτικό, το τι είναι συντηρητικό, αποδεικνύεται στην πράξη. Και εμείς έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε ότι είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη και ο προοδευτικός πόλος που έχει ανάγκη η χώρα, το κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Όταν στηρίζουμε τη χώρα, όταν στηρίζουμε ελευθερίες και δικαιώματα που η Νέα Δημοκρατία σαν κυβέρνηση δεν τα υπερασπίστηκε ή ως αντιπολίτευση, όταν θεωρούμε ότι είναι αυτά που λέμε προεκλογικά είναι υποχρέωσή μας να τα κάνουμε και μετεκλογικά. Αυτή είναι η διαφορά μας από τα υπόλοιπα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά, αυτό είναι που ζητούν σήμερα οι πολίτες ώστε να υπάρχει ένα ανάχωμα σε μια λογική επέλασης, η οποία νομίζω ότι είναι χωρίς όριο, η οποία τρομάζει και νομίζω ότι δημιουργεί και μια ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει την επόμενη μέρα, αν λάβουμε όψιν και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά και τα προτάγματα της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο