22 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 23:23
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕκλογές 2023: Ο προγραμματισμός αρχηγών και κομμάτων για τις επόμενες ημέρες

Εκλογές 2023: Ο προγραμματισμός αρχηγών και κομμάτων για τις επόμενες ημέρες

Μετά τη σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, οι πολιτικές δυνάμεις μπαίνουν με δύναμη στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Η εβδομάδα του Πάσχα κλείνει το Σάββατο, 22 Απριλίου, με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, ενώ η Βουλή δεν θα ξανανοίξει. Τα διλήμματα της κάλπης μπαίνουν σε πρώτο πλάνο και η μάχη θα δοθεί και με περιοδείες των πολιτικών αρχηγών που πληθαίνουν τις επόμενες μέρες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έχει ήδη προαναγγείλει το Σάββατο 22 Απριλίου, εκτός απροόπτου θα μεταβεί στην πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διάλυση της Βουλής προκηρύσσοντας τις εκλογές.

Θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα αρχίσει και τυπικά η προεκλογική περίοδος και απομένουν 30 ημέρες μέχρι την πρώτη εκλογική μάχη.

Μετά τη θυροκόλληση θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ώστε τα κόμματα να ορίσουν εκπρόσωπο και να καθοριστεί η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, καθώς και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις στα ΜΜΕ.

Θα υπάρξουν μικρές κυβερνητικές αλλαγές, με ορισμό νέου υπουργού Εσωτερικών, θα αλλάξει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στις αρχές Μαΐου ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να αποφασίσει για τα κόμματα που θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Το ενδιαφέρον συνίσταται στην απόφαση για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη».

Το “γαλάζιο” σχέδιο στο δρόμο προς τις κάλπες

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει προεκλογική μάχη χωρίς τοξικότητα. Ο ίδιος θα περιοδεύσει εντός και εκτός Αττικής, πραγματοποιώντας επισκέψεις με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται το πρόγραμμα της ΝΔ και ακολούθως το ψηφοδέλτιο επικρατείας, ενώ τα σποτ της ΝΔ αναμένεται να έχουν προσωποκεντρικό χαρακτήρα.

Στη φράση «δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα, αναγκαία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» επικεντρώνεται η επικοινωνιακή καμπάνια του Μεγάρου Μαξίμου.

Στους βασικούς άξονες του προγράμματος κυριαρχεί η ριζική μεταμόρφωση του κράτους και η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με καλύτερες υπηρεσίες & υποδομές. Η αύξηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρξει εισοδηματική σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και οριζόντιες πολιτικές για νέους όπως η εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής.  

Το τετράπτυχο της προγραμματικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ

Συσκέψεις ξεκινούν και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή την υλοποίηση του προεκλογικού σχεδιασμού. 

Στην απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες εστιάζουν οι κινήσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπονεί προγραμματική ατζέντα με τετραετές πρόγραμμα διακυβέρνησης. Το τετράπτυχο του προγράμματος αφορά σε αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο κράτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι θα επιμείνει στην αντιπαράθεση ουσίας έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εμμένει και στην ανάγκη τηλεμαχίας ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και ανάμεσα στους δύο. 

Περιοδείες εντός και εκτός Αθηνών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος σε μια διαφορετική συνέντευξη, μίλησε για μπάσκετ. «Όχι φασαρίες χωρίς περιεχόμενο, οι μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις γίνονται για θέματα με μηδαμινή σημασία» σημείωσε ανάμεσα σε άλλα. «Να πάμε στη λογική του διαλόγου, να ψάχνουμε συναινέσεις αντί για συγκρούσεις» είπε ακόμη.

Θέμα δημόσιου συστήματος Υγείας στην Αν. Αττική θέτει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κυρίως στην επαρχία περιοδεύει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, εστιάζοντας στα καθημερινά προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης θα περιοδεύσει σε δήμους της Αττικής, ενώ θα βρεθεί την Παρασκευή στη Ρόδο.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργια Σκιτζή, Γιώργος Παντελάκης, Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο