21.8 C
Almyros
28 Σεπτεμβρίου 2024 05:02
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΈνας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: «Μαύρη επέτειος» – Αυτοψία της ΕΡΤ στο...

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: «Μαύρη επέτειος» – Αυτοψία της ΕΡΤ στο Κραματόρσκ

Φόβος και καταστροφή κυριαρχούν ανά την δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, ένα χρόνο ακριβώς μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Σήμερα, υπάρχουν εκτιμήσεις για νέα κλιμάκωση.

Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή

Με ένα βίντεο που αποτυπώνει τον ένα χρόνο πολέμου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στέλνει το μήνυμά του στον ουκρανικό λαό. 

Αυτή τη μέρα όμως επέλεξε και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ για απειλήσει πως η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας. «H νίκη θα επιτευχθεί. ΓΙ’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να πετύχουμε όλους τους στόχους μας σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Να επεκτείνουμε τα σύνορά της απειλής κατά της χώρας μας όσο το δυνατόν πιο μακριά, ακόμη κι αν αυτά είναι τα σύνορα της Πολωνίας».

Η δεύτερη φάση του πολέμου έφερε τις ρωσικές επιθέσεις κυρίως στο Ντονμπάς με την Άνοιξη του 2022 να δίνει μια νίκη –ίσως και ουσιαστικά τη μοναδική στον Βλαντιμίρ Πούτιν– αυτή της κατάληψης της Μαριούπολη.

Το φθινόπωρο κάποια δεδομένα ανατράπηκαν. Η αντεπίθεση των Ουκρανών απομάκρυνε τους Ρώσους από τα Χάρκοβο, ενώ σιγά – σιγά χανόταν και η Χερσώνα. Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε σε μερική επιστράτευση προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ακόμη μια προσπάθεια να ρίξει το ηθικό των Ουκρανών, άρχισαν και οι επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας, βυθίζοντας για αρκετό διάστημα ένα μέρος της στο σκοτάδι. Γέφυρες, ενεργειακοί σταθμοί έγιναν στόχοι των ρωσικών πυραύλων. Ήταν και μια απάντηση στο πλήγμα που δέχθηκε η γέφυρα της Κριμαίας από τους Ουκρανούς. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ βρέθηκαν στην Ουκρανία από την πρώτη μέρα του πολέμου καταγράφοντας τις δραματικές στιγμές. «Δεν ηττηθήκαμε και θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε φέτος» λέει.

Οι μάχες πλέον έχουν επικεντρωθεί στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, με το Μπαχμούτ να είναι η νέα εστία. Εκεί φαίνεται να έχει αναλάβει δράση η ομάδα Βάγκνερ, οι μισθοφόροι του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση ΕΡΤ: Κώστας Ονισένκο | Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο