18.1 C
Almyros
24 Σεπτεμβρίου 2024 01:16
ESPA
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝExxonMobil: Η Καλιφόρνια την μηνύει για τον ρόλο της στην παγκόσμια ρύπανση...

ExxonMobil: Η Καλιφόρνια την μηνύει για τον ρόλο της στην παγκόσμια ρύπανση από πλαστικά απόβλητα

Η Καλιφόρνια κατέθεσε αγωγή κατά του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil για τον φερόμενο ρόλο του στην παγκόσμια ρύπανση από πλαστικά απόβλητα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ρομπ Μπόντα, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία μήνυσε την Exxon μετά την ολοκλήρωση μιας σχεδόν διετούς έρευνας που, όπως είπε, έδειξε ότι η Exxon παραπλανούσε σκόπιμα το κοινό σχετικά με τους περιορισμούς της ανακύκλωσης.

ExxonMobil: Πρόβλεψη για αμετάβλητη ζήτηση πετρελαίου το 2050

Η έρευνα αντικατοπτρίζει τις προηγούμενες έρευνες της Καλιφόρνια για τις υποτιθέμενες προσπάθειες της πετρελαϊκής βιομηχανίας να παραπλανήσει το κοινό σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Οι κατηγορίες εναντίον της ExxonMobil

Ο Μπόντα είπε ότι το γραφείο του θέλει συγκεκριμένα πληροφορίες σχετικά με την προώθηση της τεχνολογίας «προηγμένης ανακύκλωσης» της Exxon, η οποία χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται πυρόλυση για να μετατρέψει το δύσκολο να ανακυκλωθεί πλαστικό σε καύσιμο. Είχε πει ότι η αργή πρόοδος της τεχνολογίας ήταν σημάδι της συνεχιζόμενης εξαπάτησης της Exxon.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θέλει να τερματίσει τις «παραπλανητικές πρακτικές» της ExxonMobil

«Η σημερινή αγωγή δείχνει την πληρέστερη εικόνα μέχρι σήμερα της εξαπάτησης της ExxonMobil επί δεκαετίες και ζητάμε από το δικαστήριο να καταστήσει την ExxonMobil πλήρως υπόλογη για το ρόλο της στην ενεργό δημιουργία και επιδείνωση της κρίσης ρύπανσης από πλαστικά μέσω της εκστρατείας εξαπάτησης», ανέφερε ο Bonta σε δήλωσή του.

Είπε ότι θέλει να τερματίσει τις «παραπλανητικές πρακτικές» της εταιρείας και επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα ταμείο αποκατάστασης και αστικές κυρώσεις για τη ζημιά που προκάλεσε η ρύπανση από πλαστικά στην Καλιφόρνια.

Tι απαντά η ExxonMobil

Η Exxon απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι παραπλανά το κοινό σχετικά με τους περιορισμούς της ανακύκλωσης πλαστικών ή σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η Exxon είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρητινών στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για πλαστικά μιας χρήσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι από το Ίδρυμα Minderoo, με τις εταιρείες συμβούλων Wood Mackenzie και Carbon Trust.

Η αγωγή της Καλιφόρνιας έρχεται πριν από τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για την παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά που θα διεξαχθεί στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας στο τέλος του έτους.

Σε αυτές τις συνομιλίες, οι χώρες διχάζονται για το αν η συνθήκη θα πρέπει να απαιτεί ανώτατα όρια στην παραγωγή πλαστικού, θέση στην οποία αντιτίθενται η Exxon και η παγκόσμια πετροχημική βιομηχανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι υποστηρίζουν μια συνθήκη σχεδιασμένη γύρω από τις παγκόσμιες περικοπές της παραγωγής πλαστικών.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο