27.7 C
Almyros
27 Σεπτεμβρίου 2024 17:23
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΓ. Λαμπρούλης: Τραγική η κατάσταση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας παρά τις «θριαμβολογίες»...

Γ. Λαμπρούλης: Τραγική η κατάσταση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας παρά τις «θριαμβολογίες» της κυβέρνησης

Για «αγωνία και το αδιέξοδο που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας» έκανε λόγο στη Βουλή, μέσω της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε, το ΚΚΕ ο βουλευτής του κόμματος Γ. Λαμπρούλης. Ο κ. Λαμπρούλης υποστήριξε ότι «οδηγούνται στον αφανισμό εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» τους έχει παρατήσει». 

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Λαμπρούλης, «Η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Κελέτση, μίλησε για αποζημίωση των κτηνοτρόφων «από τρεις διαφορετικές πηγές» για «πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση», σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς… οι αποζημιώσεις στις ανά ζώο κατηγορίες είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές τιμές που θα κληθούν οι κτηνοτρόφοι για να πάνε να αγοράσουν ένα ζώο… χρειάζεται ενίσχυση, κρατική αρωγή, κρατική χρηματοδότηση για να μπορέσει να αγοράσει το ζωικό κεφάλαιο…»

Ο Γ. Λαμπρούλης, έθεσε το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ που στέλνεται στους πληγέντες αγρότες, αλλά και των λογαριασμών της ΔΕΗ και των χρεών που -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- «τους οδηγούν στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό… Δεν γίνεται να αντέξουν, λένε. Δεν αντέχουν άλλο…» Στάθηκε μάλιστα στην αναφορά του υφυπουργού πως «αυτή την καταστροφή να τη δούμε ως μία ευκαιρία προκειμένου να ξαναχτίσουμε την αγροτική μας οικονομία, την κτηνοτροφία μας, τη μελισσοκομία μας σε νέες σύγχρονες βάσεις», ισχυριζόμενος πως «υπάρχει ένα  ασφυκτικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση… που αφορά την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές. Γι αυτό οι μη αδειοδοτημένες μονάδες πράγματι δεν είναι επιλέξιμες. Οι πρόχειρες εγκαταστάσεις όμως είναι επιλέξιμες εφόσον μετατραπούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις». 

Έτσι, ο Γ. Λαμπρούλης υποστηρίζει πως «το υπομέτρο 5.2, που αφορά την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των σταβλικών εγκαταστάσεων, λειτουργεί αποτρεπτικά με βάση αυτά που προβλέπει και χρειάζεται οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν προκειμένου να μπουν στη διαδικασία. Και αυτό που ζητούν «είναι να έχουνε τα χρηματικά ποσά στη διάθεσή τους προκειμένου να κάνουνε αυτές τις επενδύσεις…». Και αναρωτήθηκε «πώς θα λυθεί το πρόβλημα;»

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο