22.5 C
Almyros
26 Σεπτεμβρίου 2024 23:42
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΓαλλία-Πολωνία: Αποκλίνουσες απόψεις ως προς την «πλεύση» της Ε.Ε στα διεθνή θέματα

Γαλλία-Πολωνία: Αποκλίνουσες απόψεις ως προς την «πλεύση» της Ε.Ε στα διεθνή θέματα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire υποστήριξε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναπτύξει τη δική της «στρατηγική σκέψη», ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είπε ότι η συμμαχία με τους Αμερικανούς είναι το «απόλυτο θεμέλιο» ασφαλείας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αποκλίνουσες απόψεις των δύο αξιωματούχων διατυπώθηκαν αφού ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο, ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια «στρατηγική αυτονομία».

Ο Λεμέρ διατύπωσε μια θέση παρόμοια με αυτή του προέδρου Μακρόν : «είμαστε προφανώς σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, μοιραζόμαστε πολλά οικονομικά συμφέροντα, αλλά αν είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εναντίον της Κίνας». Επέμεινε ότι «δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, θέλουμε να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, να ενισχύσουμε την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Γαλλία  και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγουν «τον δρόμο του διαλόγου», ρωτώντας ρητορικά αν αυτό δεν είναι «προτιμότερο από μια λογική αντιπαράθεσης και επιτάχυνσης οποιασδήποτε σύγκρουσης».

Ο  Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, ο οποίος βρίσκεται σε τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ από την Τρίτη, υποσχέθηκε ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ θα είναι η «πρώτη προτεραιότητα» της Πολωνίας το πρώτο εξάμηνο του 2025, όταν θα ασκήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής  Ενωσης. «Η συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το απόλυτο θεμέλιο της ασφάλειάς μας, η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες – την οικονομική και αμυντική συνεργασία», είπε πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη Βαρσοβία έδειξε ότι «ορισμένοι δυτικοί ηγέτες ονειρεύονται συνεργασία με όλο τον κόσμο, με τη Ρωσία και με κάποιες δυνάμεις από την Άπω Ανατολή».

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου  

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο