27.7 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 17:25
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΓερμανία: Κυβερνητική αλλαγή στο κρατίδιο του Βερολίνου

Γερμανία: Κυβερνητική αλλαγή στο κρατίδιο του Βερολίνου

Δύο σχεδόν μήνες μετά τις τοπικές εκλογές επισφραγίστηκε η κυβερνητική αλλαγή στο κρατίδιο του Βερολίνου. Οι νικητές των εκλογών Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες που έχασαν την πρωτιά και πέρασαν στη δεύτερη θέση κατέληξαν στην κυβερνητική συμφωνία για τη συγκυβέρνησή τους την επόμενη πενταετία.

Οι δύο μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα δισεκατομμυρίων για την προστασία του κλίματος, σε μία ευρεία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην ταχύτερη κατασκευή κατοικιών και στην εξασφάλιση καλύτερου εξοπλισμού για την Αστυνομία. Η διαπραγμάτευση της κυβερνητικής συμφωνίας 135 σελίδων διήρκησε 25 ημέρες.

Διακηρυγμένος στόχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι να διασφαλιστεί ότι η γερμανική πρωτεύουσα θα λειτουργεί καλύτερα και θα γίνει ασφαλέστερη στο μέλλον. Πρόκειται για «μία νέα αρχή για την πόλη», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης Κυβερνήτης Δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ. Η απερχόμενη Κυβερνήτης Δήμαρχος, Φραντζίσκα Γκιφάι, που συγκυβερνούσε με τους Πράσινους και την Αριστερά, έκανε λόγο για «αλλαγή κατεύθυνσης» για τη γερμανική μητρόπολη.

Μολονότι θα μπορούσε, παρά την ήττα στις εκλογές του Φεβρουαρίου, να παραμείνει κυβερνήτης Δήμαρχος με τους Πράσινους και τη μετακομμουνιστική Αριστερά, η Γκιφάι προτίμησε τη συνεργασία ως μικρότερος κυβερνητικός εταίρος με τους Χριστιανοδημοκράτες CDU που κέρδισαν τις εκλογές με δέκα μονάδες διαφορά. Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται να αναλάβει τους τομείς Αστικής Ανάπτυξης, Κατασκευών και Στέγασης.

Ο χριστιανοδημοκράτης Βέγκνερ τόνισε ότι το Βερολίνο θα παραμείνει μια «διεθνής, κοσμοπολίτικη, πολύχρωμη και ποικιλόμορφη μητρόπολη» στην οποία «ο καθένας θα μπορεί να είναι ευτυχισμένος με το δικό του τρόπο, από όπου κι αν προέρχεται, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει, όποιον κι αν αγαπά». Όμως το Βερολίνο θα πρέπει επίσης να είναι μια ασφαλής πόλη, για το λόγο αυτόν υποσχέθηκε να ενισχύσει και να εξοπλίσει καλύτερα την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Εκτός των προσλήψεων οι αστυνομικές στολές θα εξοπλιστούν με κάμερες ενώ και οι περιοχές της πόλης με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα θα παρακολουθούνται με κάμερες, μέτρο που απέρριπταν οι Πράσινοι και το Die Linke, κόμματα που συγκυβερνούσαν μέχρι τώρα στο Βερολίνο μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι CDU και SPD προτίθενται να επενδύσουν έως και 10 δισ. ευρώ σε μέτρα προστασίας του κλίματος. Πρόκειται για «κορυφαίο ζήτημα» καθώς το Βερολίνο θα πρέπει να γίνει κλιματικά ουδέτερο πριν από το 2045, είπε ο Βέγκνερ. Οι τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες θα επεκταθούν και το μέτρο του ενιαίου μηνιαίου εισιτηρίου των 29 ευρώ θα συνεχιστεί. Όμως και τα αυτοκίνητα «θα πρέπει να έχουν τη θέση τους στην πόλη».

Στο SPD, το οποίο είναι διχασμένο μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων ενός «μεγάλου συνασπισμού» με το CDU, ξεκινά σήμερα εσωκομματικό δημοψήφισμα των μελών του επί της συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 23 Απριλίου. Το CDU θα αποφασίσει μια μέρα αργότερα την έγκριση της συμφωνίας σε συνέδριο του κόμματος. Εάν η εγκεκριμένη πλέον συμφωνία υπογραφεί στις 26 Απριλίου, ο Wegner θα μπορεί να εκλεγεί Δήμαρχος από την τοπική Βουλή μια μέρα αργότερα.

Συνολικά περίπου 2,4 εκ. ψηφοφόροι είχαν κληθεί στις κάλπες στις επαναληπτικές εκλογές στις 12 Φεβρουαρίου στο κρατίδιο του Βερολίνου. Αυτό είχε καταστεί επιβεβλημένο καθώς είχαν καταγραφεί σοβαρές δυσλειτουργίες και λάθη στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021, το αποτέλεσμα των οποίων κηρύχθηκε άκυρο – πρωτοφανές για κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο