15.7 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 09:23
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΗ αρχαία πόλη που «ρημάζει» – Κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας στα χέρια των...

Η αρχαία πόλη που «ρημάζει» – Κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας στα χέρια των αρχαιοκάπηλων – Δείτε σε ποια περιοχή της Μαγνησίας [βίντεο και εικόνες]

Στην περιοχή του Κατηγιώργη στο Νότιο Πήλιο και σε απόσταση 61 χλμ από το Βόλο, συγκεκριμένα στη θέση «Θεοτόκος», συναντούμε μια αρχαία πόλη (πρόκειται πιθανώς για την αρχαία Σηπιάδα) που εκτείνεται κυρίως πάνω σε έναν ψηλό και απότομο προς τη μεριά της θάλασσας λόφο. 

Εδώ, είχαν αποκαλυφθεί από τις αρχές ήδη του 20ου αιώνα, τάφοι της γεωμετρικής περιόδου, ενώ υπήρχαν διάσπαρτα στην περιοχή αρχιτεκτονικά μέλη με χαρακτηριστικότερα τους σπόνδυλους από δωρικούς κίονες. Στην ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε τότε αποκαλύφθηκε χριστιανικός ναός με ψηφιδωτό δάπεδο, που πιθανόν να διαδέχθηκε άλλον προγενέστερο ναό των αρχαίων χρόνων. 

Στην περιοχή κοντά στην παραλία συναντούμε το ναό της Θεοτόκου χτισμένο στα 1807, στην τοιχοποιία του οποίου βρίσκονται ενσωματωμένα πολλά αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. 

Στην ευρύτερη περιοχή οι πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε ο ναός της Άρτεμης Τισαίας, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί δυνατόν να προσδιοριστεί η θέση του ανασκαφικά. Τη δεκαετία του ‘80 ανασκάφηκε στην περιοχή τάφος πρωτογεωμετρικής περιόδου, ενώ τη δεκαετία του ‘90, στην βόρεια πλαγιά του λόφου ανασκάφηκαν τμήματα της οχύρωσης της πόλης των ιστορικών χρόνων. Το 2012 με αφορμή αρχαιοκαπηλική δράση, ερευνήθηκε ένας νέος κιβωτιόσχημος τάφος της γεωμετρικής περιόδου, όπου δυστυχώς δεν είχαν απομείνει πολλά στοιχεία χωρίς να έχουν διαταραχθεί. 

Η κατάσταση σήμερα κρίνεται απογοητευτική, ο χώρος παραμένει αφύλακτος, ορατές είναι οι καταστροφές στο χώρο των ψηφιδωτών ενώ οι αρχαιότητες έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. 

Στο βίντεο, ο αρχιτέκτονας Δημήτριος Καραγκούνης, Επίτιμος Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ σχολιάζει την σημερινή κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου.

Screenshot

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο