19.6 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 21:18
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΗ ΕΕ ζητά και πάλι κατάπαυση πυρός στο Λίβανο

Η ΕΕ ζητά και πάλι κατάπαυση πυρός στο Λίβανο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανανεώνει την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και ζητά τα δύο μέρη να δεσμευτούν για την πλήρη και συμμετρική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών και από τις δύο πλευρές, ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ανταπόκριση -Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

«Λυπούμαστε για τις πολλές απώλειες αμάχων στον Λίβανο, την καταστροφή πολιτικών υποδομών με σχετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, και τον υψηλό αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων και από τις δύο πλευρές, και ζητούμε για άλλη μια φορά τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σε όλες τις περιστάσεις. Τα όπλα πρέπει τώρα να φιμωθούν και η φωνή της διπλωματίας να μιλήσει και να ακουστεί από όλους», αναφέρει η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου για την ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Και σημειώνει εμφατικά: «Η εκτόξευση ρουκετών και άλλων βλημάτων από τη Χεζμπολάχ στο ισραηλινό έδαφος από τις 8 Οκτωβρίου πρέπει να σταματήσει. Η κυριαρχία τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου πρέπει να είναι εγγυημένη. Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση θα επιδείνωνε δραματικά την κατάσταση. Η ΕΕ ανησυχεί για τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή και προτρέπει όλα τα μέρη στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προς το συμφέρον της αποκλιμάκωσης.

Το τεράστιο μέγεθος της ταχέως επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης απαιτεί επείγουσα διεθνή βοήθεια: η ΕΕ έχει ήδη κινητοποιηθεί πλήρως και μόλις ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια στις 29 Σεπτεμβρίου πέραν των προηγούμενων δεσμεύσεων. Εξετάζεται πρόσθετη στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών.

Ο προξενικός συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και με άλλες συνδεδεμένες χώρες ασκείται σε πραγματικό χρόνο για να διασφαλιστεί η ετοιμότητά μας για οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση.

Περισσότερο από ποτέ, οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου (LAF) καλούνται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο ως εγγυητές τόσο της εγχώριας όσο και της περιφερειακής σταθερότητας. Η ΕΕ ενέκρινε ένα νέο μέτρο βοήθειας για την ενίσχυση της LAF στις 23 Σεπτεμβρίου και είναι έτοιμη να αυξήσει την υποστήριξή της ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης. 

Η ΕΕ καλεί όλους τους εταίρους του Λιβάνου να συμβάλουν στην ενίσχυση της LAF και είναι έτοιμη να διευκολύνει τον διεθνή συντονισμό τέτοιων προσπαθειών όπως χρειάζεται.

Στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) αναλαμβάνει επίσης θεμελιώδη ρόλο σταθεροποίησης. Η ασφάλεια και η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ είναι πρωταρχικής σημασίας. καλούμε όλα τα μέρη να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τη σημαντική αποστολή της UNIFIL. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να βασιστούν στη σταθερή υποστήριξή τους προς την UNIFIL για να διευκολύνουν την εκπλήρωση της αποστολής της, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ρόλου της στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ.

Αυτή την ώρα ανάγκης, όλοι οι ηγέτες του Λιβάνου θα πρέπει τώρα να θέσουν τα εθνικά συμφέροντα πρώτα και να εργαστούν από κοινού για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των κρατικών θεσμών του Λιβάνου, ιδίως εκλέγοντας Πρόεδρο και σχηματίζοντας μια πλήρη κυβέρνηση. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο στην εδραίωση των κρατικών θεσμών του και στην ανάληψη των απαραίτητων μέτρων για την ανάκαμψή του».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο