25.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 19:26
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΗ είσοδος στην πολιτική ζωή συγγενών των ομήρων είναι μία προοπτική που...

Η είσοδος στην πολιτική ζωή συγγενών των ομήρων είναι μία προοπτική που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί

Η είσοδος στην πολωμένη πολιτική ζωή του Ισραήλ συγγενών των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Γάζα είναι μία προοπτική που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί που θα ήθελαν πολιτική αλλαγή την ώρα που η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Σε δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα και στην ερώτηση ποιον θα ήθελαν να εισέλθει στην πολιτική, πολλοί Ισραηλινοί απαντούν: «Οι συγγενείς των ομήρων».

Η τάση αυτή είναι μέρος μίας ευρύτερης μεταβολής του ισραηλινού πολιτικού σκηνικού, μεταβολή που είναι πιθανόν να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η οξεία φάση του πολέμου στην Γάζας για να αρχίσει ο απολογισμός των σφαλμάτων που οδήγησαν στην τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι διαμαρτυρίες για τους ομήρους είναι ένα κομβικό σημείο από όπου θα εμφανισθούν και άλλα είδη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης», λέει ο Νίμροντ Νιρ, πολιτικός ψυχολόγος στο Truman Research Institute του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Ένα από τα ονόματα στο οποίο αναφέρονται οι ερωτώμενοι είναι ο Τζιλ Ντίκμαν, ξάδερφος του ομήρου Καρμέλ Γκατ και δραστήριο μέλος της οργάνωσης Hostages and Missing Families Forum.

Ένας άλλος είναι ο Τζόναθαν Σαμρίζ, ο αδελφός του οποίου ο Αλον ήταν ένας από τους τρεις ομήρους που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Γάζα στις 15 Δεκεμβρίου. Ο Τζόναθαν Σαμρίζ έχει εξελιχθεί σε σφοδρό πολέμιο της κυβέρνησης.

«Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να φτιάξω αυτήν την χώρα. Αν αυτό σημαίνει ότι θα μπω στην πολιτική, τότε πρέπει να το σκεφτώ», δήλωσε στο Reuters.

Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες στο πλαίσιο της έρευνας δεν ανέφεραν συγκεκριμένο όνομα, αλλά έγραψαν παραλλαγές της φράσης «οικογένειες ομήρων», δείχνοντας το μέγεθος της απήχησης του Φόρουμ και της εκστρατείας του με την ονομασία-σύνθημα «Φέρτε τους πίσω ΤΩΡΑ».

Χάσμα ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά

Τόσο το Φόρουμ, όσο και οι περισσότεροι συγγενείς των ομήρων προσπάθησαν να αποφύγουν την στενή πολιτικοποίησή τους ή την αντιπαράθεση με τον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου την ώρα που η τύχη των δικών τους κρέμεται σε μία κλωστή. «Ο αγώνας μας αυτήν την στιγμή δεν είναι πολιτικός αγώνας», δηλώνει ο Ελάντ Ορ, ο αδελφός του οποίου, ο Ντρορ, είναι όμηρος της Χαμάς. Η γυναίκα του Ντρορ σκοτώθηκε. Τα δύο παιδιά του ζευγαριού ήταν όμηροι μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, όταν απελευθερώθηκαν κατά την διάρκεια σύντομης ανακωχής.

Μπροστά στην στάση αυτή αυτοσυγκράτησης των οικογενειών των ομήρων και την απήχησή της στην κοινή γνώμη, ο Νετανιάχου απέφυγε την ανοιχτή κριτική των συγγενών. Αλλά ένταση και οργή υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συγγενών ομήρων έξω από το σπίτι του εξόργισαν τον Νετανιάχου. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 27 Ιανουαρίου είπε ότι τέτοιες ενέργειες «το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την Χαμάς».

Κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης ανακωχής του Νοεμβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε περισσότερους από 100 ισραηλινούς και ξένους ομήρους με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 περίπου παλαιστινίων κρατουμένων. Έκτοτε, το θέμα του τιμήματος που πρέπει να πληρώσει το Ισραήλ για να επιτύχει την απελευθέρωση των υπολοίπων 100 και άνω ομήρων και της εξισορρόπησης αυτού του στόχου με τον άλλο πολεμικό του στόχο που είναι «η εξουδετέρωση της Χαμάς» δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη πόλωση.

Οι υπό την αιγίδα των ΗΠΑ διαπραγματεύσεις με μεσολαβητές το Κατάρ, την Αίγυπτο για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων συνεχίζονται, αλλά η έκβασή τους είναι αβέβαιη. Βαδίζοντας σε τεντωμένο σκοινί και αντιμετωπίζοντας τις απειλές τμημάτων του εύθραυστου υπερδεξιού κυβερνητικού του συνασπισμού, ο Νετανιάχου δηλώνει ό,τι δεν είναι έτοιμος να δεχθεί την απελευθέρωση των ομήρων με οποιοδήποτε τίμημα.

Δημοσκοπήσεις των Truman Institute και Israel Democracy Institute (IDI) δείχνουν χάσμα ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά για το θέμα. Στην ισραηλινή αριστερά, η υποστήριξη προς μία συμφωνία με την Χαμάς με αντάλλαγμα υποχωρήσεις όπως κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ στην ισραηλινή δεξιά υπερτερεί η αντίθεση προς μία τέτοια συμφωνία και η υποστήριξη της συνέχισης του πολέμου.

Η πολιτική επιστήμονας Ταμάρ Χέρμαν του IDI δηλώνει ότι η αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των ομήρων αρχίζει να αναμειγνύεται με το ευρύτερο αντικυβερνητικό αίσθημα που είχε εκφρασθεί πριν από τον πόλεμο με το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του Νετανιάχου και της δικαστικής του μεταρρύθμισης.

Ο παράγοντας «κιμπούτς»

Μεγάλο μέρος των ομήρων προέρχονται από τα κιμπουτσίμ, κοινότητες που έχουν ιστορικούς δεσμούς με την αριστερά. Νέα ή παλιά αριστερά κόμματα μπορούν να είναι η φυσιολογική κοίτη για τους συγγενείς των ομήρων που θα αποφασίσουν να μπουν στην πολιτική.

Όταν ερωτήθηκε αν το κόμμα του θέλει να υποδεχθεί κάποιους από αυτούς, ο Τόμερ Ρέζνικ, γενικός γραμματέας του κόμματος Meretz, δήλωσε ότι το κόμμα αναδιοργανώνεται για τις επόμενες εκλογές και ό,τι μέρος αυτής της αναδιοργάνωσης είναι η προσέλκυση νέων υποψηφίων που εκφράζουν την παρούσα κατάσταση.

Αντίθετα, οι οικογένειες των ομήρων θεωρούνται αντίπαλοι από μέρος της δεξιάς και κυρίως από τους υπερεθνικιστές της άκρας δεξιάς, εταίρους από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωση της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Ορισμένοι από τους σκληρούς υποστηρικτές του Νετανιάχου, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζουν τις οικογένειες των ομήρων ως αριστερούς που καταχρώνται την συμπάθεια της κοινής γνώμης για να προωθήσουν την αντικυβερνητική του ατζέντα, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Γκίντεον Ραχάτ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

Μία τακτική είναι η ενίσχυση της φωνής μικρού αριθμού ακροδεξιών συγγενών ομήρων που εναντιώνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία με την Χαμάς. Τέτοια περίπτωση είναι ο Ελιάχου Λίμπμαν, εβραίος έποικος από το Κιριάτ Αλμπα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης που ο γιος του κρατείται όμηρος. Ο Λίμπμαν λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει την Χαμάς για να μην κινδυνέψει άλλος Ισραηλινός στο μέλλον. «Ο γιος μου είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο για μένα, αλλά η κατάσταση του Ισραήλ είναι επίσης το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο για μένα», δήλωσε στο Channel 13 TV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο