20.4 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 21:34
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΗ Ισπανία ενημερώνει τις Βρυξέλλες για το νόμο περί αμνηστίας — Πράσινο...

Η Ισπανία ενημερώνει τις Βρυξέλλες για το νόμο περί αμνηστίας — Πράσινο φως από την Βουλή για την κατάθεση του νομοσχεδίου

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Τo πράσινο φως έδωσε το προεδρείο της Βουλής για τον Οργανικό Νόμο Αμνηστίας που κατέθεσε το PSOE μετά από συμφωνία που συνυπέγραψε με τα καταλανικά κόμματα ERC και του Junts. Η απόφαση του προεδρείου έρχεται μετά τη νομική έκθεση που συνέταξε η νομική υπηρεσία της Βουλής, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο δεν παρουσιάζει «κατάφωρη αντίφαση» με το Σύνταγμα που θα προκαλούσε το βέτο της υπηρεσίας, αν και παραδέχεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα γνωμοδοτήσει για το θέμα. Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει με τη διαδικασία του επείγοντος, όπως αιτείται η πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία σημαίνει ότι η προσπάθεια να καθυστερήσει η ψήφισή του από την Βουλή δεν μπορεί να ξεπεράσει τους δύο μήνες.

Στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Προεδρίας και Δικαιοσύνης για να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου περί αμνηστίας

Ο νέος υπουργός Προεδρίας και Δικαιοσύνης Φέλιξ Μπολάνιος επικοινώνησε ήδη με την αντιπρόεδρο Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιουρόβα, και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερ, με σκοπό να τους ενημερώσει λεπτομερώς για το νομοσχέδιο για την αμνηστία που κατέθεσε στη Βουλή το PSOE. Για τον λόγο αυτό θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα και θα συναντηθεί με αμφότερους.

Ο Μπολάνιος τονίζει ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στη βούληση που συμμερίζεται η απόλυτη πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, ώστε να εξομαλυνθεί η θεσμική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία και να ξεκινήσει ένα νέο στάδιο που θα ξεπεράσει την ένταση των τελευταίων ετών.

Επισήμανε, σύμφωνα με πηγές, ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα που είναι, επιπλέον, «πλήρως συνεπές με την ευρωπαϊκή τάξη και αξίες και από συνταγματικής σκοπιάς, επιδιώκοντας έναν στόχο που εξετάζεται στο προοίμιο του Συντάγματος: τη διασφάλιση της δημοκρατικής συνύπαρξης». Κατά συνέπεια, ο προτεινόμενος νόμος δεν θίγει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Μπολάνιος ζήτησε στις συνομιλίες που είχε με τους δύο επιτρόπους να σεβαστούν «την πολιτική και κοινοβουλευτική συζήτηση στην Ισπανία ενόψει των προσπαθειών ορισμένων πολιτικών ομάδων να μετατρέψουν μια εσωτερική και ισπανική συζήτηση σε ευρωπαϊκό ζήτημα». Το κράτος δικαίου στην Ισπανία είναι σταθερό και θα συνεχίσει να είναι, δήλωσε ο υπουργός.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE στο Τορόντο, διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με τον υπουργό Προεδρίας, Φέλιξ Μπολάνιος, με τον οποίο ελπίζει να εντείνει τις συνομιλίες του, τώρα που ο Μπολάνιος διορίστηκε και επικεφαλής της Δικαιοσύνης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε ότι αυτός ο διάλογος «θα είναι πολύ συγκεκριμένος για να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις και να δούμε τι διακυβεύεται» και πρόσθεσε ότι «από την αρχή», οι Βρυξέλλες υπερασπίστηκαν ότι «το πρόβλημα στην Καταλονία είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας και πρέπει να επιλυθεί σε σχέση με το εθνικό σύνταγμα».

Τέλος, υπενθύμισε, ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί από την ισπανική Βουλή, διότι αυτό που έχει δει το τμήμα του είναι, προς το παρόν, το νομοσχέδιο».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο