26.7 C
Almyros
4 Οκτωβρίου 2024 15:23
ESPA
ΑρχικήΑΛΜΥΡΟΣΗ Οικονομική Υπηρεσία λειτουργεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας χωρίς καμία εντολή αιρετού

Η Οικονομική Υπηρεσία λειτουργεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας χωρίς καμία εντολή αιρετού

Με βάση τον Νόμο Κ.Ε.Δ.Ε. ( Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) 4978/2022, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού απέστειλε στις αρχές του έτους (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) σε οφειλέτες του Δήμου (με ποσά άνω των 300 ευρώ), 5.800 ειδοποιήσεις ταχυδρομικώς μέσω ΕΛΤΑ.

Από αυτές, 65 ειδοποιήσεις που αφορούσαν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, εστάλησαν με επίδοση μέσω του Δημοτικού Αστυνομικού, ενώ μόλις 11 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν στον Δήμο 1.453.550  ευρώ.

Δυστυχώς, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν για την αποπληρωμή ή ρύθμιση των χρεών τους και αυτοί ήταν κυριότατα μικροοφειλέτες, ενώ είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο να πληρώνεται μόνο η πρώτη δόση της ρύθμισης, με αποτέλεσμα να επανέρχεται το αρχικό ποσό της οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η Οικονομική Υπηρεσία λειτουργεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας, χωρίς καμία εντολή αιρετού (Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων κλπ) και οφείλει σύμφωνα με τον Νόμο να κινείται για την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών, διαφορετικά τα στελέχη της θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος και απιστία στην Υπηρεσία με καταλογισμό, όπως προκύπτει και από τα πορίσματα του εσωτερικού ελέγχου που παραδόθηκαν στις αρχές του 2024.

Η Οικονομική Υπηρεσία ζητά την δέσμευση των λογαριασμών του οφειλέτη βάσει του ΑΦΜ που ο ίδιος έχει δηλώσει στον Δήμο, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο λογαριασμός που δεσμεύεται είναι επαγγελματικός, μισθοδοσίας, συνταξιοδοτικός, ακατάσχετος κλπ. Αυτό είναι κάτι που αφορά το Τραπεζικό Ίδρυμα με το οποίο συναλλάσσεται ο δημότης.

Η Οικονομική Υπηρεσία προσπαθεί να εξασφαλίζει πάντα την εύρυθμη λειτουργία της και την σχέση εμπιστοσύνης με τον δημότη, άλλωστε και τα τιμολόγια συναλλασσόμενων δημοτών που φτάνουν σε αυτήν, εξοφλούνται μέσα σε 5 ημέρες. Όπως όμως είναι κατανοητό, αναπόσπαστο κομμάτι των υποχρεώσεών της αποτελεί και η είσπραξη των οφειλών προς τον Δήμο με γνώμονα πάντα την ισότητα, την ισονομία και τη διαφάνεια απέναντι στους δημότες.

 

-Ο-

Δ/ΝΤΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο