26.2 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 15:25
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗμιαγωγοί: Η σύγκρουση ΗΠΑΚίνας θα συνεχιστεί ίσως για δεκαετίες

Ημιαγωγοί: Η σύγκρουση ΗΠΑΚίνας θα συνεχιστεί ίσως για δεκαετίες

Ο μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών ASML δήλωσε σε συνέντευξή του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR το Σάββατο ότι οι διαφωνίες ΗΠΑΚίνας για τα τσιπ υπολογιστών είναι ιδεολογικές και δεν βασίζονται σε γεγονότα ενώ εκτίμησε ότι πρόκειται να συνεχιστούν.

Ο Πίτερ Βένικ αποχώρησε από τη θέση του τον Απρίλιο μετά από μια δεκαετή θητεία στο τιμόνι της ASML και την άνοδό της στο να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Ευρώπης.

Το κρίσιμο δίλημμα των Ολλανδών για τις εξαγωγές της ASML στην Κίνα

Από το 2018, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυξανόμενους περιορισμούς στα εργαλεία παραγωγής μικροτσίπ που μπορεί να εξάγει η εταιρεία στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μετά την Ταϊβάν, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική της ασφάλεια. Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εμποδίσουν την εταιρεία να εξυπηρετεί εξοπλισμό που έχει ήδη πωληθεί σε Κινέζους πελάτες.

«Αυτού του είδους οι συζητήσεις δεν διεξάγονται βάσει γεγονότων ή περιεχομένου ή αριθμών ή δεδομένων, αλλά βάσει ιδεολογίας», είπε ο Βένικ.

«Μπορείτε να σκεφτείτε ό,τι θέλετε σχετικά με αυτό, αλλά είμαστε μια επιχείρηση όπου τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων μερών πρέπει να διαχειρίζονται σε ισορροπία… Αν η ιδεολογία το διαπερνάει αυτό, έχω προβλήματα με αυτό».

Είπε ότι η εταιρεία έχει πελάτες και προσωπικό στην Κίνα εδώ και 30 χρόνια «οπότε έχετε και υποχρεώσεις».

Ως μέρος της επιδίωξης ισορροπίας, ο Βένικ είπε ότι είχε ασκήσει πιέσεις όπου ήταν δυνατόν για να αποτρέψει το να γίνουν πολύ αυστηροί οι περιορισμοί στις εξαγωγές και ταυτόχρονα είχε παραπονεθεί σε υψηλόβαθμους Κινέζους πολιτικούς όταν ένιωσε ότι η πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας δεν γινόταν σεβαστή.

«Νομίζω ότι στην Ουάσιγκτον, ίσως μερικές φορές πίστευαν, ότι ο κ. Βένικ, ίσως είναι φίλος της Κίνας», είπε. «Όχι. Είμαι φίλος με τους πελάτες μου, με τους προμηθευτές μου, τους υπαλλήλους μου, τους μετόχους μου», κατέληξε.

Προέβλεψε τέλος ότι, δεδομένου ότι διακυβεύονται γεωπολιτικά συμφέροντα, ο πόλεμος των ημιαγωγών θα μπορούσε να πάρει δεκαετίες για να φτάσει σε μια οριστική κατάληξη.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο