16.5 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 02:29
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΙράν: Αίρει την απαίτηση βίζας για 33 χώρες

Ιράν: Αίρει την απαίτηση βίζας για 33 χώρες

Συμπεριλαμβανομένων των κρατών του Κόλπου το Ιράν ανακοίνωσε αίρει τις απαιτήσεις βίζας για 33 χώρες ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Students News Agency. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η η Σαουδική Αραβία, με την οποία η Τεχεράνη είχε παγερές σχέσεις για χρόνια μέχρι την πρόσφατη προσέγγιση.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο σημειώνει ότι, το υπουργείο Τουρισμού πιστεύει ότι μια πολιτική ανοιχτών θυρών θα δείξει την αποφασιστικότητα του Ιράν να συνεργαστεί με διάφορες χώρες στον κόσμο.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ένα ακόμη βήμα για το “ξεπάγωμα” των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας ειδικότερα, μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων του Κόλπου που παράγουν πετρέλαιο.

Την τελευταία δεκαετία, το Ριάντ και η Τεχεράνη έχουν ευθυγραμμιστεί με αντιμαχόμενα μέρη στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Οι επιθέσεις σε υποδομές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν και τους Άραβες πληρεξούσιους του, έχουν απειλήσει τα τελευταία χρόνια να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε νέα σύγκρουση. Το Ιράν αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε αυτές τις επιθέσεις.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, που διακόπηκαν το 2016, σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα τον Μάρτιο. Οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ περιλαμβάνονται στην απόφαση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Στη λίστα των χωρών για τις οποίες πλέον δεν απαιτείται η χορήγηση βίζας περιλαμβάνονται ο Λίβανος , η Τυνησία, η Ινδία αλλά και αρκετές χώρες της της Κεντρικής Ασίας, της Αφρικής και τα «μουσουλμανικά» έθνη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που συμμάχησε με τη Δύση, μέλος του ΝΑΤΟ και είναι σε αυτή τη λίστα είναι η Κροατία.

«Οι Ρώσοι θα επωφεληθούν από αυτή την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, μόνο εάν επισκεφθούν τη χώρα ομαδικά», πρόσθεσε το ISNA. Οι πολίτες του Ομάν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Ιράν χωρίς βίζα πριν από αυτή την ανακοίνωση.
Οι Ιρανοί προσκυνητές θα ξεκινήσουν, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, να ταξιδεύουν τακτικά στη Σαουδική Αραβία από τις 19 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Rador.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο